Home / Drugi pišu / Knjaževački maturanti plesali sa vršnjacima iz 30 gradova –

Knjaževački maturanti plesali sa vršnjacima iz 30 gradova –

Maturanski ples

Maturanti iz tridesetak gradova Srbije plesali danas u podne uz muziku Johana Štrausa. Svi se nadaju da će biti oboren rekord iz 2011, kada je plesalo čak 33.202 maturanta

Danas su i Knjaževački maturanti  završetak školovanja obeležili  uz stari francuski ples kadril.

Na platou ispred Doma kulture sinhronizovano su plesali učenici završnih razreda Knjaževačke gimnazije i Tehničke škole. Nakon plesa, u velikoj sali Doma kulture podeljene su Majske zahvalnice Skupštine opštine Knjaževac učenicima osnovnih i srednjih škola za postignute uspehe.

TAČNO u podne, maturanti su danas u tridesetak gradova Srbije zaigrali uz muziku Johana Štrausa. Plesalo se na trgovima, ulicama, u školskim dvorištima u okviru manifestacije European Quadrille Dance Festival. Iako je glavni cilj manifestacije zabava i druženje, organizatori se nadaju i da će ove godine biti oboren Ginisov rekord iz 2011. godine, kada je na ulicama bilo 33.202 maturanta.

„Maturantski ples“, kao specifična manifestacija, kako navode organizatori, u Srbiji je zaživeo 2005. godine, a svi maturanti – koji u plesu učestvuju, plešu istu koreografiju.

“Nema većeg zadovoljstva za jedan grad nego kad vidi da još jedna nova generacija stasava. U svoje i u ime vaših roditelja se nadam da ćete nakon završenih fakulteta da se vratite u svoj grad i da znanje i energiju uložite u grad u kome ste rođeni. Želim vam da budete dobri ljudi i da ljubav prema ovom gradu nosite u svom srcu kao i mi stariji. Puno sreće i uspeha u daljem životu deco”, rekao obraćajući se maturantima Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

 

Po jakoj kiši i istovremeno sa vršnjacima iz 60 evropskih gradova iz šest država, 1.152 maturanta iz devet kraljevačkih srednjih škola, svrstanih u 288 „četvorki“ i juče je, 12. put zaredom, na Trgu srpskih ratnika u centru Kraljeva plesalo svoj matuski kadril – popularni valcer „četvorki“.

Niški maturanti plesali su ove godine na dve lokacije jer nisu mogli da se dogovore ko će biti organizator ove manifestacije. Ples na Trgu kralja Milana organozovala je Kancelarija za mlade i na njemu se pojavilo hiljadu maturanata, dok su u Parku Svetog Save plesali maturanti Srednje ekonomske škole.

Oko 600 maturanata iz Jagodine plesalo je u centru grada, a 100 kruševačkih srednjoškolaca igralo je na Trgu kosovskih junaka. Po završetku kvadrila, i Jagodinci i Kruševljani su nastavili da se druže igrajući kolo.
Kruševac

„Ples sa Evropom – maturantska parada“ koja je, u organizaciji plesnog kluba „Bolero“, održana po deseti put na Trgu slobode u Novom Sadu, okupila je 1.260 novosadskih maturanata.

I 484 šabačka maturanta bili su danas deo najvećeg omladinskog projekta.

Šabac

HUMANOST

KRALjEVAČKI maturanti juče su položili ispit humanosti pošto su se kupovinom improvizovanih kruna, po simboličnoj ceni od po 100 dinara, priključili humanitarnoj akciji za pomoć svom sugrađaninu Danilu Jovanovu (37), nekadašnjoj velikoj nadi srpske košarke, koji je posle teškog saobraćajnog udesa već 18 godina prikovan za invalidska kolica.

Kraljevo, Foto G.Šljivić
Izvor Blic /Knjaževačke vesti /Foto Igor Zdravkovic

Leave a Reply

x

Check Also

Ugrožavanje sigurnosti u Knjaževcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Knjaževcu uhapsili su V. P. (29) i ...