Home / Timocka krajina / Knjaževac / Klavirski koncert Hristine Vuković u Knjaževcu

Klavirski koncert Hristine Vuković u Knjaževcu

Klavirski koncert Hristine Vuković

U koncertnoj sali muzičke škole u Knjaževcu u  četvrtak 26.marta2015 godine  će se održati klavirski koncert pijanistkinje Hristine Vuković.Na programu će se naći dela D.Scarlatti, J.Haydn, L.V-Beethovena, K.Stanovića.Početak koncerta je zakazan za 19 časova.Tom prilikom će biti izvedenajedna od  najlepših srpskih nacionalnih pesama – Varijacije na temu „Što se bore misli moje“ na čiji tekst je muziku napisao Kornelije Stanković,

Hristina Vuković je završila osnovne i postdiplomske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu sa najvišim ocenama. U toku školovanja dobitnik je više republičkih i saveznih nagrada na takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji. Nakon završenih studija posvetila se pedagoškom radu. Poslednjih osam godina radi na Fakultetu umetnosti u Nišu.Trenutno radi kao vanredni profesor na Katedri za klavir, gde predaje glavni predmet. Još od studija aktivno svira u različitim kamernim sastavima i sarađuje sa muzičarima različitih profila. Ima mnogo nastupa, na desetine takmičenja i solističkih koncerata gde je bila umetnički saradnik duvača, gudača i solo pevača. Svirala je u mnogim gradovima Srbije, u Banja Luci, Briselu, Makedoniji, Grčkoj, Austriji. U toku 2000-2001. godine radila je kao klavirski saradnik u Firenci i u tom periodu imala nekoliko koncerta sa violinistima u Italiji i Nemačkoj. Jedna je od izvođača na prvom Srpskom Novogodišnjem koncertu u Beču 2012. u organizaciji SPKD Prosvjeta Austrija.

 

———-

Tekst ljubavne pesme „Što se bore misli moje“ je napisao srpski knez Mihailo Obrenović, mlađi sin Kneza Miloša i Knjeginje Ljubice . Knez ju je, kako se verovalo, napisao jer je bio zaljubljen u blisku rođaku Katarinu Konstantinović, ali nije smeo da je oženi, da mu ne bi pao ugled u narodu, a i vera mu je branila tu ženidbu. Međutim, tek 2003. godine je otkriven originalni dokument sa posvetom koji je knez Mihailo uputio za rođendan Kleopatri Karađorđević (1835-1855), kasnije udatoj Petronijević. Dokument je štampan upravo u Beču na francuskom jeziku i predstavlja tekst za notni zapis za Varijacije za klavir. Naš istaknuti kompozitor Kornelije Stanković, koji je napisao klavirsku muziku na tekst ove pesme, je prvi školovani srpski muzičar i začetnik i tvorac srpske nacionalne škole.
——


Leave a Reply

x

Check Also

Arhijerejska Liturgija u Knjaževcu ( Foto)

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion služio je svetu arhijerejsku liturgiju u ...