Home / Drugi pišu / Izbori 2016 : CeSID Izlaznost do 17 sati 43,5 odsto –

Izbori 2016 : CeSID Izlaznost do 17 sati 43,5 odsto –

Izbori 2016

Građani biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji. Pravo glasa ima 6.739.441 birač koji će se izjašnjavati na 8.378 biračkih mesta – 90 na Kosovu, 29 u zatvorima, a 38 u inostranstvu. Za 250 mesta nadmeće se 20 lista – 3.270 kandidata. Biračka mesta su otvorena u 7 sati, a zatvaraju u 20.

18.02 – CeSID: Izlaznost do 17 sati 43,5 odsto

Prema podacima CeSID-a, ukupna izlaznost na izborima do 17 sati bila je 43,5 odsto. U Beogradu je izlaznost bila 39,5 odsto, u Vojvodini 42,8, u Centralnoj Srbiji 45,9.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, veća izlaznost od 2008. i 2014. ali niža od 2012. Izlasnost ne bi trebalo da bude niža nego pre 2 godine. Očekuje se da izlasnost bude veća od 53 odsto.

Postoji mali broj nepravilnosti na desetak biračkih mesta, a sve nepravilnosti su razrešene, rečeno je na konferenciji za medije.

Sva biračka mesta na teritoriji opštine Boljevac su otvorena na vreme, a prema rečima zamenice predsednika Opštinske izborne komisije, Tatjane Maksimović Dobranović izlaznost do 14 časova iznosi 45%.

Do sada nije bilo nikakvih prigovora, niti nepravilnosti na 37 izbornih mesta koliko ih ima u Boljevcu.

Do 14 časova u Zaječaru je zabeležena izlaznost od 30 %.

Da podsetimo, građani sa teritorije grada Zaječara glasaju na parlamentarnim izborima, na 69 biračkih mesta a pravo glasa ima 53.538 birača. Prema rečima koordinatora Radnog tela Republičke izborne komisije, Olivera Stanojevića do sada nije bilo nikakvih neregularnosti a preliminarni rezultati očekuju se već oko 21 h.
Na području opštine glasa se na ukupno 65 biračkih mesta. Do 14:00 časova na izbore je izašlo 38, 38 odsto građana Knjaževca, upisanih u birački spisak. Opštinska izborna komisija saopštila je da, osim sporadičnih tehničkih problema, za sada nema uočenih nepravilnosti na glasačkim mestima.

Iz Opštinske izborne komisije poručuju građanima Knjaževca da sve uočene nepravilnosti i sve ono za šta smatraju da narušava legalnost izbornog procesa, mogu da prijave Opštinskoj izbornoj komisiji, policiji i medijima

17.54 –  Članu izborne komisije iz sela Ribnik određeno zadržavanje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini, odredili su zadržavanje do 48 sati članu izborne komisije u selu Ribnik, zbog sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu. Zadržan član izborne komisije imao je 2,04 promila alkohola u krvi.

Protiv pedesetčetvorogodišnjeg muškarca podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo iz člana 106. Zakona o izboru narodnih poslanika.

17.48 – Klačar: Može se očekivati odziv veća od 55 odsto
Bojan Klačar

Foto: Medija centar Beograd / Promo Bojan Klačar

Na osnovu dosadašnjih podataka, može se očekivati da će odziv na izbore biti veća od 55 odsto, izjavio je Bojan Klačar iz CeSID-a. On je rekao da je nezahvalno prognozirati, ali kako stvari sada stoje, gotovo je izvesno da ćemo imati veći odziv nego 2014. godine kada je bio oko 53 odsto. Sada možemo da očekujemo odziv veći i od 55 odsto, rekao je on za B92.

17.32 – U Banjaluci do 13 časova glasalo više od pola birača.

Na glasačkom mestu u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci do 13.00 časova glasalo je 266 ili više od polovine prijavljenih birača.

Predsednik biračkog odbora Radoslav Ilić rekao je novinarima da očekuje da će do zatvaranja glasačkog mesta najveći broj prijavljenih birača ostvariti svoje pravo.

Na biračkom mestu u Generalnom sekretarijatu Srbije u Banjaluci upisano je ukupno 512 birača koji imaju pravo glasa na izborima u Srbiji.

17.25 – Bez produžetka glasanja zbog kašnjenja na biračkom mestu u Kragujevcu

Vreme za glasanje u Staroj radničkoj koloniji u Kragujevcu na biračkom mestu 166, gde je otvaranje kasnilo 50 minuta neće biti produženo posle 20.00 časova, rečeno je agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).

Član GIK-a Tomislav Trakić rekao je da je do kašnjenja došlo iz tehničkih razloga, odnosno zbog prebrojavanja listića na jednom od većih biračkih mesta.

„Pošto kašnjenje nije bilo duže od sat vremena, neće biti produženo glasanje na mestu broj 166 posle 20.00 časova“, rekao je Trakić.

On je potvrdio da glasanje u Kragujevcu protiče bez problema, a da se predstavnici biračkih odbora obraćaju GIK-u najčešće zbog ispražnjenih baterija na lampama, kao i zbog nedostatka potvrda za glasanje van biračkog mesta.

U Kragujevcu biračko pravo na lokalnim izborima ima 154.277 upisanih birača, za vanredne parlamentarne 159.088 birača, a glasanje se sprovodi na 168 biračkih mesta.

Odziv birača do 14.00 časova je 29,96 odsto, a nova procena odziva najavljena je za 18.00 časova.

17.17 – CRTA – Do 16 časova na izbore izašlo 39,6 odsto birača

Posmatračka misija organizacije CRTA saopštila je da je izlaznost građana na izbore do 16 časova bila 39,6 odsto.

17.15 – Pratite izbornu noć UŽIVO na sajtu Blica

Večeras, u izbornoj noći, uživo na sajtu „Blica“ od 19.45 časova, moći ćete da pratite specijalnu emisiju “Izbori na Blic” .

Studio iz kog će ići program uživo

Foto: RAS Srbija Studio iz kog će ići program uživo

Više od četiri sata lajvstrim programa i uživo praćenje izborne noći vodiće dobro poznata lica: Olja Bećković, autorka kultnog “Utiska nedelja” i Miša Stojiljković, poznati novinar i voditelj.

17:00 – Predizborna tišina

Predizborna tišina, koja je počela u četvrtak u ponoć, trajaće do zatvaranja biračkih mesta, večeras u 20 časova, a tokom ta tri dana učesnici u izbornoj kampanji ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe. Šta je još zabranjeno u vreme tišne pročitajte OVDE.

16.53 – Incident u Jagodini

Biračko mesto 57 u Jagodini, kako „Blic“ nezvanično saznaje zatvoreno je, pošto je Nenad Jović (SRS) razbio obe biračke kutije.

Očevici tvrde da je Jović bio u vidno alkoholisanom stanju, da je potom razbio kutije za republičke i za lokalne izbore, nakon čega je ovo mesto zatvoreno.

16:49 – Klačar: Moguća izlaznost veća od 55 odsto

Na osnovu dosadašnjih podataka, može se očekivati da će izlaznost na izbore biti veća od 55 odsto, izjavio je Bojan Klačar iz CeSID-a. „Nezahvalno je prognozirati, ali kako stvari sada stoje, gotovo je izvesno da ćemo imati veću izlaznost nego 2014. godine kada je ona bila oko 53 odsto“, rekao je Klačar. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

16:42 – Niš: Odziv do 14.00 časova viši od 27 odsto

U Nišu je do 14.00 sati odziv na parlamentarnim izborima bio 27,2 odsto upisanih birača, dok je na lokalnim izborima odziv bio 27,72 odsto, izjavila je predsednica Gradske izborne komisije (GIK) Jelena Žarić Kovačević.

16:27 – Pogledajte kako su tekle pripreme za prenos UŽIVO na sajtu „Blica“

Tim od stotinu novinara, urednika, reportera, kamermana, foto reportera, producenata, montažera, spreman je za više od četiri sata programa koji će večeras u 19 i 45 krenuti uživo na sajtu „Blica“. Pripreme za ovaj jedinstveni poduhvat trajale su nedeljama, a u videu možete pogledati kako su izgledale.

16:20 – Baka Vera je izašla na izbore, možete i vi

Foto: B. Vučković / RAS Srbija

Na glasačkom mestu u subotičkoj Osnovnoj školi „Ištvan Kizur“ glasala je i Vera Kovač koja ima pune 92 godine. Na glasanje je došla u društvu ćerke i iako prvo nije želela da govori kratko je ispričala da je za izbore vezana životno i emotivno.

15:51 – Pregled 5 najvažnijih događaja do 16.00 sati

– Prema podacima RIK-a, do 14 sati je glasalo 18,89 odsto birača. Glasali su svi predstavnici vlasti i opozicije.

Sva dešavanja na izborima do 16:00 sati pogledajte na ovom linku:

– Izbori protiču u redu, uz manje probleme (građani ubacivali listiće u pogrešne kutije, na biračkim mestima nestajala struja, na jednom prijavljena i bomba…). Do polovine izbornog dana u Srbiji nije bilo „ozbiljnih kršenja izbornih procedura“, izjavio je danas predstavnik Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Đorđe Vuković.

– S druge strane, posmatračka misija CRTA ukazala je na „ozbiljne nepravilnosti na nekim mestima„. Primera radi, u Vranju je prijavljeno da radnike organizovano dovode na glasanje, dok predsednica biračkog mesta kontroliše ko za koga glasa.

– Mnogi birači nisu u izborima izgubili smisao za humor, pa je na ulicama Beograda viđen i Dart Vejder koji žurno ide ka biračkom mestu…

– Uživo na sajtu „Blica“ od 19.45 sati večeras ćete moći da pratite specijalnu emisiju „Izbori na Blic“. Više od četiri sata lajvstrim programa i uživo praćenje izborne noći vodiće dobro poznata lica: Olja Bećković, autorka kultnog “Utiska nedelja” i Miša Stojiljković, poznati novinar i voditelj. Više o ovome pročitajte u POSEBNOJ VESTI. Osim toga. na našem Fejsbuk profilu čeka vas novo uključenje u Fejsbuk lajv strim. Kako su dosad protekli izbori pogledajte u našoj galeriji fotografija.

Evo kako izgledaju pokrajinska i republička lista:

Foto: Grafički studio Blica / RAS Srbija

15:50 – Dobro došli u blog uživo!

Građani Srbije danas biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim skupštinama nisu istekli.
Izvor Kurir/Blic

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževčani na Festivalu borilačkih sportova BUDO 2017

Na Trgu oslobođenja u Zaječaru, u subotu, 16. septembra, biće održan Festival ...