Home / Turizam / Investicioni projekti na Staroj planini

Investicioni projekti na Staroj planini


31.01.2009. Skijalista Srbije Vršilac dužnosti generalnog direktora „Skijališta Srbije“ Nebojša Skorić, u okviru današnje posete ski centru Stara planina najavio je da će, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, ove godine biti završen drugi deo sistema za veštačko osnežavanje. Čim vremenski uslovi dozvole počeće postavljanje instalacija duž staze i topova za proizvodnju veštačkog snega i, kako je naglasio Skorić, to znači da ćemo narednu zimsku sezonu dočekati spremniji, sa tendencijom da skijanje počne već u novembru i da se sezona produži do aprila i maja.

Kada je reč o veštačkom osnežavanju, u decembru su završeni radovi na vodoakumulaciji Zupska reka. Brana je visoka 12 metara, pregrađuje Zupsku reku i pravi veštačku akumulaciju od deset metara kubnih vode čija namena je višestruka. U toku zimskog perioda namenjena je snabdevanju vodom sistema za proizvodnju veštačkog snega, a u toku leta služi za protivpožarnu zaštitu i sva voda koja bi se javila u slučaju većih padavina ovde može da se sakuplja.

Skorić je takođe istakao da su svi skijaši osigurani, a „Skijališta Srbije“ su za Zdravstveni centar u Knjaževcu obezbedila jedno novo sanitetsko vozilo sa kompletnom opremom kako bi se u slučaju potrebe pružila pomoć onima koji posećuju Staru planinu. O bezbednosti turista brinu i pripadnici Gorske službe spasavanja i Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Sektor za turizam, radi na razvoju celokupnog prostora na Staroj planini, a sada je pravo vreme i za privatne investitore koji imaju nameru da grade u ovom planinskom centru da se jave u naše ministarstvo ili preduzeće „Babin zub“ jer će biti dosta povoljnih uslova i podrške koju ćemo davati ovim investitorima“, rekao je državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković.

Ove godine se, kako je objasnio, očekuju investicione aktivnosti na Staroj planini o kojima će brinuti i preduzeće „Babin zub“, a prvi ugovori o izgradnji najverovatnije će biti realizovani u prvom kvartalu 2009. godine. Petković je naglasio da će Ministarstvo ekonomije sa drugim državnim organima učiniti sve kako bi cela trasa puta od Kalne do Stare planine bila sređena i tako dolazak turista učinila lakšim, a deonice druma koje su u boljem stanju takve su upravo zahvaljujući angažovanju ovog ministarstva. On je takođe kazao da je sa pirotske strane prošle godine probijena trasa puta na kojoj će se raditi i ove godine.

„Radimo i na drugim infrastrukturnim sistemima, pa se od Pirota dovode dodatne količine struje neophodne za razvoj ovog turističkog centra“, rekao je Petković i dodao da će ove godine biti radova i na vodosnabdevanju i prečišćavanju otpadnih voda.

Petković je objasnio da se Javno preduzeće „Skijališta Srbije“ brine o zimskoj ali i letnjoj infrastrukturi imajući u vidu da žičara leti na vrh planine može da vozi one koji žele da voze bickle, da pešače, posete restoran koji će biti igrađen ili pak uživaju u nekom od zabavnih sadržaja koji će biti izgrađeni.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...