Home / Drugi pišu / Festival nauke u Knjaževcu (Video)

Festival nauke u Knjaževcu (Video)

Da nauka ponekad može da bude odlična zabava i da se kroz igru najbolje uči, pokazali su učesnici Festivala nauke održanog u Knjaževcu. Manifestaciju na kojoj je učestvovalo više od 200 učenika i studenata iz nekoliko gradova istočne Srbije organizovali su Regionalni centar za stručno usavršavanje iz Knjaževca i Društvo mladih istraživača iz Bora.

 

Plamen koji ne peče, Teslin transformator, struja iz limuna ili poigravanje sa suvim ledom samo su neki od stotinu i više ogleda izvedenih na Festivalu nauke u sportskoj hali knjaževačke Osnovna škole D.T. Kaplar.

 
Tehničar za kompjutersko upravljanje novi je smer u knjaževačkoj tehničkoj školi i vezan je za programiranje CNC mašina i manjih robota”, Miloš Velojić, Tehnička škola Knjaževac.

“Volim fiziku i nauku. Bavim se elektronikom, popravkom stvari, miksera, televizora…”, kaže Mladen Milosavljević, OŠ “Kaplar” Knjaževac.

“Mladi ljudi uvek traže da saznaju nešto novo i nauka im pruža baš to, saznavanje novih stvari koje bi mogle da ih inspirišu za dalji rad”, Iva Stojanović, Gimnazija “Svetozar Marković” Niš.

“Ljigavac je u stvari jedna smesa. Pravi se tako što se uzmu iste količine vode i lepka i doda se jedna magična supstanca Boraks i gradi se polimer”, Aleksa Manasijević, Tehnička škola Bor.

Posetioci festivala su i posmatrali oglede i učestvovali u njihovom izvođenju.

“Najviše mi se sviđalo kad naprave vatru na ruci”, kaže Željko Mijović.

“Dosta stvari može da se proba kod kuće što je jako zanimljivo. Mislim da je ovo lep sajam i dobro bi bilo da se ponovi jer svake godine može nešto novo da se doda. U to sam sigurna”, kaže Slađana Nedeljković.

Društvo mladih istraživača iz Bora Festival nauke organizovalo je do sada u Boru, Zaječaru, Negotinu i Knjaževcu.

“Mi smo nekako skrajnuti i ne možemo da vodimo često decu u Beograd, Niš ili Novi Sad gde se organizuju ovakve manifestacije na višem nivou, tako da se krećemo u našem okruženju”, kaže Dragan Ranđelović, predsednik Društva mladih istraživača Bor.

“Ovo je jedan od načina za promociju nauke. Jedan od naših prioritetnih zadataka i ciljeva jeste približavanje nauke deci”, Dejan Tomić, direktor Regionalnog centra za stručno usavršavanje Knjaževac.

Organizatori su zadovoljni interesovanjem dece za Festival nauke i očekuju da im se u njegovoj reralizaciji pridruže i ostale opštine Timočke Krajine.

Video prilogIzvor RTS . Foto Tehnička škola Knjaževac (zvanična strana)

x

Check Also

Rezultati konkursa Socijalno i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim oblastima jugoistočne Srbije

  Na zvaničnom sajtu opštine Knjaževac objavljen je spisak žena čije su ...