Home / Timocka krajina / Knjaževac / Evropska noć muzeja – proslava kulture, muzike i umetnosti u Knjaževcu (Foto & Video) –

Evropska noć muzeja – proslava kulture, muzike i umetnosti u Knjaževcu (Foto & Video) –

DSC00419

Trinaesta „Noć muzeja” sinoć je održana u više od 40 gradova i mesta širom Srbije sa oko 250 događaja, a samo u Beogradu programom je obuhvaćeno   više od 60 lokacija sa stotinak različitih sadržaja.

I ove godine pod sloganom „Otvori oči u noći”, popularna manifestacija otkrila je  nove prostore, ponudila do sada neispričane priče i kulturom i smehom  se suprostavila sujeverju koje okružuje broj 13.–

Sinoć je u Zavičajnom muzeju u Knjaževcu obeležena Evropska noć muzeja u okviru manifestacije  Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10.

Posetioci muzeja sinoć su mogli  da prisustvuju predstavljanju  najtalentovanijih knjaževačkih mladih muzičara, učenika osnovne muzičke škole „Predrag Milošević“: Stefana Trufinović, Miloš Đorđević, Kristina Mitrović, Aleksa Dinić, Nađa Janačković, Milja Stojanović, Lazar Jončić.Tokom programa Milena Milošević Micić  u ime kolektiva Zavičajnog muzeja podelila je   zahvalnice pojedincima i institucijama koje su pomogle u realizaciji manifestacije  Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10.

U nastavku obeležavanja Evropske noći muzeja održana je prezentacija Zavičajnog pojmovnika  „Naši slavni sugrađani“u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Njegoš“ iz Knjaževca.Tom prilikom predstavila  se osma generacija Zavičajaca kroz igrokaz o znamenitim ličnostima našeg kraja;

Koji su Knjaževčani učestvovali u oslobođenju varoši od Turaka, ko je napisao prvu knjigu i prvi naučni rad, koje su značajne državničke poslove obavljali neki naši slavni sugrađani, ko je sagradio „kameni most“ u centru varoši, čime se bavio čovek koji je podigao Džervinovu vilu, neka su od pitanja na koja odgovor znaju najmlađi „zavičajci“, učenici šestog razreda sve tri knjaževačke osnovne škole. O svemu tome, i o 200 drugih pojmova o zavičaju od A do Š, naučili su na 11 radionica tokom prvog polugodišta ove školske godine. Mali scenski prikaz „Naši slavni sugrađani“ pripremili su i prikazali u vršnjacima u OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“, „Vuk Karadžić“ i „Dubrava“. Filip Pavlović predstavio se u ulozi prvog gurgusovačkog sudije Ivana Stojkovića, Mateja Mihajlović u ulozi proslavljenog hajduka i gurgusovačkog kapetana Todora Toše Đorđevića, Stefan Rađelović u ulozi učitelja i spisatelja Todora Vlajića, lekara i istraživača knjaževačkog kraja Stevana Mačaja glumio je Mihajlo Matić, istoričara i prvog predsednika Narodne skupštine Kraljevine SHS glumila je Mina Zdravković, radikalskog prvaka Aleksu Acu Stanojevića predstavio je Mihajlo Miljković, građevinskog inženjera Borivoja Radenkovića Jana Živković, lekara i književnika Milutina Velimirovića Sara Marinković, u ulozi jednog od najznačajnijih naših muzičara Predraga Miloševića bio je Stefan Trifunović, a u ulozi bogatog biznismena Đoke Cvetkovića Vidosava Jovanović.
Priliku da prisustvuju izvođenju ove predstave „zavičajaca“ imali su naši sugrađani koji su sinoć posetili Zavičajnom muzeju Knjaževac  gde je obeležena Evropska noć muzeja u okviru manifestacije  Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10. –

„Zavičajci“ su na kraju dobili diplome o završenom kursu o zavičaju i publikaciju „Knjaževac – o zavičaju od A do Š“.

Uz zvuke akustične gitare  Dragana Ilića Spačeku posetioci su uživali u kulturi, muzici i umetnosti u knjaževačkom muzeju.

U nastavku teksta možete videti kompletan snimak sinoćne manifestacije  Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 sa pratećim fotografijama.


Uz zvuke akustične gitare u noć muzike u muzeju odvešće nas Dragan Ilić Spaček…Leave a Reply

x

Check Also

Mihajlović na otvaranju deonice auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada (Foto & Video)

Zamenik predsednika opštine Miroljub Mihajlović prisustvovao je  otvaranju deonica auto-puta od Pirota ...