Home / Bezbednost / Ekološka katastrofa i promeni mikro klime na području istočne i jugoistočne Srbije !

Ekološka katastrofa i promeni mikro klime na području istočne i jugoistočne Srbije !

Ekološka katastrofa

Štete na 18.420 hektara državnih šuma istočne i jugoistočne Srbije, nastale nakon ledenog talasa krajem 2014. godine, procenjene su na 20 do 25 miliona evra, objavile su danas Srbijašume.

– Štete nastale od leda i snega u ovom kraju Srbije su ekološka katastrofa koja nije zabeležena u poslednja dva veka – rekao je vršilac dužnosti direktora Srbijašuma Predrag Aleksić.

On je u obilasku šumskog gazdinstva „Timočke šume“ u okolini Boljevca novinarima kazao da je oštećeno ili polomljeno oko 500.000 kubnih metara drvne građe. Procena štete na privatnim šuma, kako je najavio Aleksić, biće završena naredne nedelje, kada bi trebalo da počne sanacija oštećenih šuma.

Nevreme je u novembru i decembru prošle godine prouzrokovalo štete na šumama i lovištima u opštinama Kučevo, Majdanpek, Žagubica, Boljevac, Bor, Kladovo, Knjaževac, Negotion, Zaječar, Donji Milanovac, Paraćin, Ražanj, Niš, Bela Palanka, Aleksinac i Sokobanja.

 

– Ekološka šteta na šumama ogleda se u promeni mikro klime na području istočne i jugoistočne Srbije zbog umanjenja pozitivnog efekta šuma na životnu sredinu, a biće ugroženi i zemljište, voda i biljni i životinjski svet – istakao je Aleksić.Prema njegovim rečima, ekonomska šteta će se ogledati u smanjenju drvne mase koja se koristi za 250.000 proizvoda u industriji, ali i u tome što na tom predelu Srbije više neće moći da se sakupljaju šumski plodovi i gljive.

 

– Drveće koje je polomljeno zbog snega i leda bilo je staro od 35 do 120 godina. Biće potrebno najmanje tri godine za saniranje šuma, kako ne bi došlo do propadanja već oštećenog drveća i pojave biljnih bolesti i štetnih insekata – kazao je Aleksić.

 

Kako je objasnio, na 670 hektara pod šumama nastala je totalna šteta jer je uništeno gotovo 96.000 kubika drveta i biće potrebno da ponovno pošumljavanje.

 

Veliki problem je, kako je ukazao, nedostatak stručne radne snege za sanaciju šuma, jer je to opasan posao, a nedostaje i odgovarajuća oprema.

 

Aleksić je podsetio na statistiku da u razvijenim zemljama prilikom seče 1.000 kubika šuma nastrada jedan čovek.

 

– Šrbijašume očekuje pomoć države u sanaciji šuma, pre svega u rešavanju administrativnih procedura i sprovodjenju javnih nabavki – rekao je Aleksić.

 

Predsednik Nadzornog odbora Srbijašuma Miloš Srećković je izrazio očekivanja da će država, preko fondova EU za ruralni razvoj i iz budžeta, obezbediti deo novca potrebnog za sanaciju šuma.

On je kazao da je za sanaciju šuma u maksimalnom roku od tri godine potrebno dnevno angažovanje od 400 do 600 ljudi i oko 100 različitih mašina.

Nevreme je u novembru i decembru prošle godine prouzrokovalo štete na šumama i lovištima u opštinama Kučevo, Majdanpek, Žagubica, Boljevac, Bor, Kladovo, Knjaževac, Negotion, Zaječar, Donji Milanovac, Paraćin, Ražanj, Niš, Bela Palanka, Aleksinac i Sokobanja.


izvor Blic

Leave a Reply

x

Check Also

Osam zlatnih medalja za Knjaževčane

Na  šestom Državnom prvenstvu u Powerliftingu Raw & EQ koje je održano ...