Home / Turizam / Babin zub / „ Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom 2016 (Video) –

„ Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom 2016 (Video) –

DSC00045

Meštani Vrtovca, staroplaninskog sela u opštini Knjaževac, održavaju prastari običaj proslave Đurđevdana .Nekada se u Vrtovcu na Đurđevdana priređivao  obredno klanje jagnjeta pred zavetnim krstom. Taj čin kolektivne žrtve predstavlja paganske elemente koji su u tom kraju uključeni u hrišćanski običaj. Žitelji Vrtovca  okupili  su se i danas na Đurđevdan nedaleko od sela, na mestu zvanom Kalavat gde se nalazi Ćelija, seoska kapelica sa obrednim krstom, posvećena Svetom Đorđu.

Sadašnji stanovnici Vrtovca poštuju praznik Svetog Đorđa baš kao što su to vekovima činili i njihovi preci.Danas je Vrtovcu  održana 17.Manifestacija „ Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom.

Zaštitu običajne prakse Budžaka počeo je Zavičajni muzej, a nastavila Turistička organizacija opštine Knjaževac.

Ovaj običaj vekovima neguju meštani, a već 17 godina on je interesantan i brojnim turistima  koje na Staru planinu dolaze u potrazi za egzotičnim i još neotkrivenim krajevima Srbije.

U selu Vrtovcu, pod Starom planinom još iz vremena kada se verovalo  u više bogova, a zaštitniiku stoke i useva poklanjala najveća pažnja, do danas se sačuvao običaj zavetne molitve. Svakog šestog maja, na Đurđevdan, u Vrtovac se vrate oni koji su otišli, da sa očevima i dedovima rasteraju oblake i na mestu Kalavat, u kapelici posvećenoj Svetom Đorđu pomole se za berićet na njivi i u kući – objašnjava ovogodišnji kolačar Nebojša Milošević – Rotor.

Običaj “Molitva, đurđevdanski obred“, odlukom Nacionalnog komiteta upisan je na Listu namaterijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a tradicionalni običaji, koji se neguju kroz “Molitvu pod Midžorom“, doneli su opštini Knjaževac 2014. godine titulu izuzetne destincije Evrope.

Đurđevdanski sursreti počeli su danas zavetnom molitvom u Vrtovcu, a nastavljaju se sutrašnjom Manifestacijom u susednom Balta Berilovcu.

11:00 Otvaranje Manifestacije u Balta Berilovcu

11:15-14:00 Kulturno umetnički i sportski program
Takmičenje u pripremi belmuža i jagnjeće čorbe počinje čim Ćaja da znak za početak. Takmičari pripremaju potreban materijal za izradu belmuža, jagnjeće čorbe, a za već pripremljena jela postavljaju trpezu.
14,00-14,30 Proglašenje pobednika i uručenje nagrada.

Na etno Festival u Balta Berilovcu  će se organizovati takmičenje u pripremanju starinskih jela. Žirijem će predsedavati Radmilo Bumber, autor emisije “Srbija koju volim“,U umetničkom programu ove godine učestvuju: frulaš Bora Dugić, pevačica Danica Krstić, harmonikaš Boban Prodanović i trubački orkestar “Timočki veseljaci“.
U nastavku teksta možete videti delić današnje atmosfere sa Đurđevdanskih susreta – Molitve pod Midžorom u Vrtovcu—

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...