Home / Politicka desavanja / DS i naprednjaci u savezu sa LDP i DSS

DS i naprednjaci u savezu sa LDP i DSS

Burna sednica u knjaževačkoj Skupštini opštine

KNJAŽEVAC – Novu vlast u Knjaževcu činiće koalicija Demokratske stranke, Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke Srbije i Liberalno-demokratske partije sa ukupno 24 odbornika, saznaje „Blic“. Iako na jučerašnjoj sednici, koja je protekla u znaku vređanja, prekidanja i galame, nije izabran nijedan funkcioner i ona će biti nastavljena danas, saznajemo da je dogovoreno da mesto predsednika opštine pripadne demokratama, njegovog zamenika naprednjacima, a predsednika skupštine socijalistima. U opoziciji su ostali G17 plus i Pokret „Živim za Krajinu – Boško Ničić“.

Kako „Blic“ nezvanično saznaje, sve stranke koje će činiti vladajuću koaliciju, osim LDP-a, dobile su nalog od centrala da naprave ovakav savez.

Za prvih pet sati jučerašnjeg zasedanja, osim vređanja, dobacivanja i pet pauza, nije ništa odlučeno, iako je na dnevnom redu bio izbor predsednika opštine. Predsednik skupštine dr Miodrag Pavlović iz Pokreta „Živim za Knjaževac“, koji je izabran 30. decembra dok je Ničić imao većinu, nije ni stigao da pročita dnevni red, jer se za reč javio demokrata Dragan Milutinović, tražeći da se po hitnom postupku usvoji predlog za razrešenje predsednika SO Pavlovića. Posle njega za govornicu je izašao Milorad Petrović iz Ničićevog Pokreta.
– Sramota je šta radite za Beograd, čekate centralu šta da vam kaže. Pa Beograd nam je u prethodnom sazivu uzeo Staru planinu, a vi hoćete opet da im je servirate na poslužavniku – kazao je Petrović, optužujući novu koaliciju da je formirana zbog najavljenih velikih ulaganja u turizam na Staroj planini.
Kako je predsednik skupštine odbio da dozvoli glasanje o svom razrešenju uz obrazloženje da se takav predlog podnosi 48 sati pre početka sednice u pisanom obliku, što nije učinjeno, u sali je nastao haos. Dobacivanje, aplauzi, vređanje, uslovili su da predsednik SO dr Pavlović proglasi prvu pauzu.
Nakon ponovnog ulaska odbornika i zahteva demokrata da se glasa o povredi poslovnika od strane dr Pavlovića, što je on takođe odbio, opet je nastala galama, pa je proglašena nova pauza. Izašli su članovi Ničićevog pokreta i G17 plus, dok su svi članovi nove koalicije ostali u sali misleći da je predsednik prekinuo sednicu.
Tada je Miodrag Marković iz SPS-a, zamenik predsednika SO, seo na mesto predsedavajućeg i konstatovao da sednica može da se nastavi jer „ovaj nema prava da prekida sednicu“. Prebrojani su prisutni, i taman kada je trebalo da usvoje predlog o smeni Ničićevog predsednika SO, neko se dosetio da će dr Pavlović da se vrati. Sednica je opet nastavljena, a prepucavanje hoće li ili neće biti glasanja o povredi poslovnika, kao i hoće li se glasanjem izbaciti predsednik skupštine iz sale se nastavilo.
Potpredsednik Opštinskog odbora G17 plus Miroljub Božinović kaže da su iznenađeni ponašanjem demokrata.
– Mi smo sa demokratama bili zajedno na izborima, imali zajednički program, i to sve do preksinoć kada su se oni sastali sa Tominim naprednjacima. O koaliciji smo doznali iz čaršijskih priča, niko nam se iz DS nije obratio. Ova koalicija je potpuno nepravedna i bez budućnosti – kaže Božinović.
Kako knjaževačka skupština ima 40 odborničkih mesta, ključnu ulogu odigrali su socijalisti, koji su napuštanjem saveza sa Ničićevim pokretom u novu koaliciju doneli svojih pet mesta, i time izbacili Boška Ničića iz knjaževačke vlasti.

Sukob zbog Stare planine
Demokrate se bore za kontrolu novca koji treba da se uloži u Staru planinu, a u pitanju su milioni evra – rekao nam je Ničić. Kako je prethodni saziv opštine poklonio Vladi Srbije najatraktivniju lokaciju Stare planine od 70 hektara, koju su mogli da prodaju za više od pet miliona evra i taj novac stave u opštinsku kasu, Ničić naglašava da to njegovom pokretu nikada ne bi palo na pamet jer oni nemaju centralu u Beogradu i bore se isključivo za meštane.

Autor: Suzana Božinović


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...