Home / Drugi pišu / Knjaževac : Država deli vaučere , propao ugovor za digitalizaciju!

Knjaževac : Država deli vaučere , propao ugovor za digitalizaciju!

Propao ugovor za digitalizaciju, država deli vaučere

Propao ugovor za digitalizaciju, nema podele STB uređaja. Imovno najugroženijim građanima pripašće kuponi vredni 3.000 dinara

Povodom ove informacije redakcija Knjaževačkih vesti je danas obišla Knjaževačke prodavce  set-top boksove koji su pre svega bili taprepašćeni ovom informacijom, ali i sami kažu da su od početka sumljali u realizaciju ove ideje.Takođe smo primetili da ni u jednoj radnji ne psotoji uređaj sa cenom od 3 000 dinara već su cene znatno veće, zavisno od kvaliteta uređaja i sl–Takođe prodavce mući i vest da umesto novca za uređaje dobiju vaučer znatno  manje vrednosti koji trebaju naknadno unovčiti kako bi ostvarili eventualnu zaradu? Ni jedan od prodavaca nije hteo javno pred kamerama da bilo šta kaže na ovu temu dok se stvar ne razjasni, ali su vidno nezadovoljni razvojem situacije.U međuvremenu stanovnici Knajževca se masovno interesuju za kupovinu set-top boksova, ali i uvođenju kablovske, digitalne televizije u svoje domove..Inače analogni signal sa  Tupižnice , prema najnovijim infomacijama trebao bi biti ugašen 1. juna 2015 godine.

UMESTO uređaja za digitalizaciju, najsiromašniji građani dobiće vaučere u vrednosti od 3.000 dinara, kojima će moći sami da kupe ove risivere, saznaju „Novosti“. Ugovor koji je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ranije sklopilo sa „Orionom“ neće biti ispoštovan, pa ta kompanija neće moći da proda državi set-top boksove za najsiromašnije. Uređaje koji su naručili da bi ispoštovali rokove iz ugovora moći će da prodaju za vaučere.


Vlada Srbije trebalo bi danas da usvoji uredbu koja predviđa štampanje 157.666 vaučera. Za nabavku uređaja koji su neophodni za primanje digitalnog signala svima koji nemaju kablovsku, satelitsku TV ili specijalne modele televizora, iz državne kase biće potrošeno 437 miliona dinara.

– Vaučere će štampati „Službeni glasnik“ i imaće zaštitu, kako ne bi mogli da budu falsifikovani. Biće dostavljani na kućnu adresu preporučenom poštom. Prvo će stizati domaćinstvima u Vojvodini, potom u Beogradu, pa južnije, jer će se tim redosledom i gasiti analogni signal – saznajemo nezvanično u Ministarstvu trgovine. – Građani će tim vaučerima kupovati set-top boksove u maloprodaji. Uređaje će moći da prodaju svi trgovinski lanci koji imaju više od 15 objekata. Njihova obaveza biće i dostava na kućnu adresu tamo gde nemaju prodavnicu.

ĐINOVIĆ POKREĆE UPRAVNI SPOR – KADA se završi čitav postupak, nameravam da pokrenem upravni spor protiv gospodina Saše Varinca, predsednika Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki – najavljuje Đinović. – Kada se dokaže da sam u pravu, tražiću od njega bar da se izvini državi što je hteo da joj napravi trošak veći za dva miliona evra. Đinović navodi da se konsultovao sa više pravnika povodom osporene javne nabavke i da su svi rekli da tu „nisu čista posla“.

Do sada se, kako saznajemo, prijavilo oko 140.000 socijalno ugroženih porodica. Rok za prijave je 31. mart.

Malo šta bi bilo sporno da oko javne nabavke STB uređaja prethodno nije nastalo veliko zamešateljstvo. Naime, „Orion“ je pobedio na javnoj nabavci STB uređaja koju je organizovalo ministarstvo. Sklopili su ugovor i poručili robu, a onda je poslednjeg dana žalbenog roka Komisija za zaštitu u postupku javnih nabavki poslala dopis da „Orion“ treba eliminisati iz postupka javne nabavke, jer u referenci koju su poslali (da su već imali kupca iste robe), uz dokaze da su prodali 100.000 komada STB uređaja i da je kupac platio, nisu naveli i da je taj kupac bio zadovoljan – mada nigde u dokumentaciji nije eksplicitno traženo da se navodi oduševljenje prethodnog kupca robom koju je kupio.

Prvi na listi ponuđača, iza „Oriona“, bio je „Komtrejd“, koji je po jednom komadu ponudio deset evra veću cenu. Na predviđenu količinu, objašnjeno nam je ranije u Ministarstvu trgovine, cena bi bila veća za dva miliona evra!

– Formalno još nismo raskinuli ugovor s ministarstvom, jer čekamo tumačenje Javnog pravobranilaštva – objašnjava za „Novosti“ Slobodan Đinović, direktor „Oriona“. – Nadam se da ćemo sa ministarstvom naći zajedničko rešenje, jer smo sa njima sve vreme imali korektnu saradnju. Nemamo ništa protiv vaučera, jer znamo da imamo najbolju robu koju ćemo prodavati upravo po toj maloprodajnoj ceni. Ali je zanimljivo da li će ponuđači koji su nudili uređaj po deset evra većoj ceni svoje proizvode sada spustiti na 3.000 dinara ili će građani morati da doplaćuju. Ako spuste cenu za deset evra, pitanje je zašto su onda državi nudili skuplje. Tada bi bilo jasno da je neko u svoje džepove hteo da strpa dva miliona evra, prodajući državi uređaje po nerealnoj ceni.

Đinović objašnjava i da bi podela vaučera mogla da ima mnoge nedostatke. Firme će se, kaže, utrkivati da uzmu što jeftinije uređaje, pa je pitanje kakav kvalitet će građani dobiti. On kaže da je „Orion“ nabavio STB uređaje koji odgovaraju svim vrstama televizora, čak onim starijim. A mnogi risiveri, koji su na tržištu i jeftiniji, nemaju potrebni modulator, pa rade samo na modernim televizorima. Dodaje da je to važan detalj, jer siromašne porodice verovatno imaju stare modele televizora.

U ugovoru koji je „Orion“ sklopio s Ministarstvom trgovine piše da će isporučiti najmanje 120.000 komada po ceni od 18,89 sa PDV-om. Prvi sledeći na listi, „Komtrejd“, ponudio je cenu od 28,50, a trećeplasirana „Saga“ – 29,28 evra.

* 157.666 vaučera odštampaće „Službeni glasnik“

* 473 miliona dinara potrošiće država za ovaj posao


Izvor Knjaževačke vesti / novosti.rs/

Leave a Reply

x

Check Also

Osam zlatnih medalja za Knjaževčane

Na  šestom Državnom prvenstvu u Powerliftingu Raw & EQ koje je održano ...