Home / Drugi pišu / DANAS SU SVETI ĆIRILO I METODIJE –

DANAS SU SVETI ĆIRILO I METODIJE –

SVETI ĆIRILO I METODIJE

                 24.05.2016
Julijanski (stari) kalendar:
                11.05.2016

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici obeležavaju danas praznik posvećen Svetim Kirilu (Ćirilu) i Metodiju.

Ćirilo i Metodije su bili grčka braća iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.

Svojim radom oni su pomagali kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“.

Oni su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena.

Posle njihove smrti njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad.

Ova dva brata su rođena u Solunu (Ćirilo je rođen 827. ili 828., a Metodije 815. ili 820. godine). Pretpostavlja se da su bili grčke nacionalnosti, ali su, pošto je Solun bio okružen Slovenima, naučili su slovensko–makedonski dijalekt.

Ćirilo je ,prema knjizi ,,Život Ćirila“, bio najmlađi od sedam braće i njegovo kršteno ime je bilo Konstantin.

Metodijevo kršteno ime je bilo Mihail, a ime Metodije je dobio kada se zamonašio na planini Uludag, u severozapadnoj Turskoj.

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su udarili temelje slovenskoj pismenosti. Njihovi učenici Kliment i Naum su sastavili pismo Ćirilicu.

Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture.

Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, što znači da spada u zapovedne svetkovine.

Kod pravoslavnih naroda obeležava se 24. maja svake godine. Kod Slovaka i Čeha obeležava se 5. jula.

utorak 24. maj (11.maj) +++ SVETI ĆIRILO I METODIJE; sveti Nikodim srpski
Sveti Kiril i Metodije Ravnoapostolni

Braća rođena, rodom iz Soluna, od roditelja znamenitih i bogatih, Lava i Marije. Stariji brat Metodije kao oficir provede deset godina među Slovenima (makedonskim) i tako nauči slovenski jezik. Po tom se Metodije udalji u goru Olimp i predade monašom podvigu. Tu mu se pridruži docnije i Kiril (Konstantin). No kada hazarski car Kagan potraži od cara Mihaila propovednike vere Hristove, tada po zapovesti carevoj ova dva brata budu pronađeni i poslati među Hazare. Ubedivši Kagana u veru Hristovu, oni ga krstiše sa velikim brojem njegovih doglavnika i još većim brojem naroda. Posle izvesnog vremena oni se vrate u Carigrad, gde sastave azbuku slovensku od trideset osam slova, i počnu prevoditi crkvene knjige s grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava odu u Moravsku, gde veru blagočestivu rasprostreše i utvrdiše, a knjige umnožiše i dadoše ih sveštenicima, da uče omladinu. Na poziv pape odu u Rim, gde se Kiril razbole i umre 14. februara 869. godine. Tada se Metodije vrati u Moravsku i potrudi se do smrti na utvrđenju vere Hristove među Slovenima. Po njegovoj smrti – a on se upokoji u Gospodu 6. aprila 885. godine – učenici njegovi, petočislenici, sa svetim Klimentom kao episkopom na čelu, pređoše Dunav i spustiše se na jug, u Makedoniju, gde, iz Ohrida, produžiše među Slovenima posao, započeti Kirilom i Metodijem na severu.

Tropar: (glas 4):Jako apostolom jedinopravniji i slovenskih stran učiteljije, Kirile i Metodije bogomudriji, vladiku vsjeh molite, vsja jaziki slovenskaja utverditi v pravoslaviji i jedinomisliji, umoriti mir i spasti duši našja.

Sveštenomučenik MokijeRimljanin po rođenju, i sveštenik u Amfipolju, gradu makedonskom. Postradao za vreme Dioklecijana. Molitvom sokrušio kip boga Dionisa, čime neke od neznabožaca ogorči protiv sebe a neke opet privede k veri. Posečen za Hrista 295. godine.

Sveti Nikodim, arhiepiskop pećki

Ovaj veliki jerarh beše Srbin po rođenju. Podvizavao se u Svetoj Gori, i bio iguman Hilandara. Po smrti Save III bude izabran za arhiepiskopa „vseja serbskija i pomorskija zemlji“ 1317. godine. On je krunisao kralja Milutina 1321. godine. Preveo je Jerusalimski Tipik na srpski. U predgovoru ove knjige on kaže: „Svemogući Bog, koji zna nemoć našu, daće moć duhovnu, no ako mi prvo trud pokažemo“. Iskreno je voleo podvižnički život, i trudio se da ga utvrdi u srpskoj zemlji. Neumorno se trudio na iskorenjivanju bogumilske jeresi i utvrđivanju vere pravoslavne. Upokojio se u Gospodu 1325. godine. Čudotvorne mošti počivaju mu u manastiru u Peći, gde počivaju i mošti mnogih drugih svetih arhiepiskopa i patrijaraha srpskih.

Tropar: (glas 4):Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Nikodime, moli Hrista Boga da spase duše naše.

Muslimanski vođi pitali Kirila:
Kakva bi to lica tri u Bogu bila?
Ako je Bog jedan, otkuda tri lica
Naš je Bog jedini, vaša su trojica!
Odgovara Kiril: nije tako, nije.
No ko sjajno sunce što u podne grije,
Pa svetlost, toplotu, i krug svoj imade,
To je bleda slika božanske Trijade.
Tri božanska lica a jedna suština
Kroz Hrista je ova javljena istina.
Nikad smotan čovek ovo ne dokuči.
Ovo sam Bog javi, ovo Crkva uči.

RASUĐIVANJE

U taboru saracenskom upitaju sv. Kirila: „Kako hrišćani mogu ratovati i opet održati zapovest Hristovu o moljenju Bogu za neprijatelje njihove?” Na to sv. Kiril odgovori: ,,Ako su u jednom zakonu napisane dve zapovesti i date ljudima na izvršenje, koji će čovek biti bolji izvršitelj zakona: onaj koji ispuni jednu zapovest ili onaj koji ispuni obe?” Na to mu Saraceni odgovore: „Nesumnjivo onaj koji ispuni obe zapovesti.” Produži sv. Kiril: „Hristos Bog naš zapovedi nam da se molimo Bogu za one koji nas gone, i da činimo dobro i njima; no On isti nam je još rekao: veću ljubav niko ne može javiti u ovom životu nego ako ko dušu svoju položi za drugove svoje. I zato mi podnosimo uvrede, koje neprijatelji čine nama pojedinačno, i molimo se Bogu za njih; no kao društvo mi se zastupamo jedan za drugog i polažemo duše svoje, da ne biste kako vi pleneći braću našu ne zaplenili c telima i duše njihove i ne pogubili ih i telom i dušom.”

SOZERCANJE

Da sozercavam dejstvo Boga Duha Svetoga na apostole i to:
1. kako od prostih pravi mudre,
2. kako od nemuštih pravi rečite.

BESEDA

o neodoljivosti volje Božje
I rekoh: ne ću ga više pominjati niti ću više govoriti u ime njegovo; ali bi u srcu mom kao oganj razgoreo, zatvoren u kostima mojim, i umorih se zadržavajući ga, i ne mogoh više (Jerem. 20, 9)
Ako još neko sumnja, da je Bog govorio kroz proroke, neka pročita ovu ispovest velikog proroka Jeremije, i neka više ne sumnja. Prorok ispoveda, da je se bio rešio, da više ne govori u ime Gospodnje. Zašto? Zato što je malo ko obraćao pažnju reči njegovoj, a ako je neko i obraćao pažnju, prorok je od toga trpeo porugu i podsmijeh svaki dan. Pa kad se rešio da ćuti, da li je uistini zaćutao? Ne, nije mogao: umorih se zadržavajući, i ne mogoh više! S neodoljivom silom Duh Božji je navalio bio na nj da govori, i on je morao da govori. Nije, dakle, stvar proroka ni hoće li govoriti ni šta će govoriti: to je stvar Duha Božjeg Svesilnog. A prorok je samo izabrano oruđe Duha Božjeg Svesilnog. Tako je napisano celo Sveto Pismo — ne po volji čoveka no po volji Boga, i ne po umu čovekovom no po umu Božjem.
Kako se pak oseća reč Božja kad uđe u proroka od Duha Božjega to objašnjava veliki Jeremija iz svog ličnog doživljaja: bi u srcu mom kao oganj razgoreo, zatvoren u kostima mojim. To znači nadahnuće od Duha Božjega Svesilnoga. Pod takvim neodoljivim unutrašnjim pritiskom — kao pod pritiskom ognja zatvorenog u kostima — pisali su sveti Božji ljudi. I mnogi od njih uzviknuo je: umorih se zadržavajući ga, i ne mogoh više! Ko će se protiviti Duhu Božjem bez kazne i pogibli? Ko će Mu odoleti kad On hoće nešto da kaže ili učini?
O braćo moja, neodoljivo je dejstvo Boga Duha Svetoga!
O Duše Božji Svesilni, upravi nas neodoljivo na put spasenja. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Dan Novi Stari Praznik
neđelja 1. maj (18.apr) +++VASKRSENJE GOSPODA ISUSA HRISTA – V A S K R S
ponedeljak 2. maj (19.apr) +++VASKRSNI PONEDELJAK
utorak 3. maj (20.apr) +++VASKRSNI UTORAK; Sveti Nikolaj Žički
sreda 4. maj (21.apr) Sveti sveštenomučenik Januarije
četvrtak 5. maj (22.apr) Pr. Teodor Sikeot; sv. sveštenomučenik Platon Banjalučki
petak 6. maj (23.apr) +++ SVETI VELIKOMUČENIK GEORGIJE – ĐURĐEVDAN (Istočni Petak)
subota 7. maj (24.apr) Sveti mučenik Sava Stratilat; sveti Sava Erdeljski; sv. sveštenomuč. Branko
neđelja 8. maj (25.apr) Sveti apostol i jevanđelist Marko – Markovdan
ponedeljak 9. maj (26.apr) Sveti sveštenomučenik Vasilije Amasijski (Pobusani Ponedeljak)
utorak 10. maj (27.apr) Spaljivanje moštiju Svetog Save na Vračaru
sreda 11. maj (28.apr) Sveti apostoli Jason i Sosipatr post
četvrtak 12. maj (29.apr) +++ SVETI VASILIJE OSTROŠKI ČUDOTVORAC
petak 13. maj (30.apr) Sv. apostol Jakov Zavedejev post
subota 14. maj (1.maj) Sveti prorok Jeremija
neđelja 15. maj (2.maj) Sveti Atanasije Veliki; Sveti Mihail
ponedeljak 16. maj (3.maj) Sveti mučenici Timotej i Mavra
utorak 17. maj (4.maj) Sveta mučenica Pelagija Tarsijska
sreda 18. maj (5.maj) Sveta velikomučenica Irina post
četvrtak 19. maj (6.maj) Pravedni Jov; prenos moštiju Svetog Save
petak 20. maj (7.maj) Pojava Časnog Krsta u Jerusalimu post
subota 21. maj (8.maj) Sveti apostol i jevanđelist Jovan Bogoslov
neđelja 22. maj (9.maj) Prenos moštiju svetog oca Nikolaja; Pećka ikona Presvete Bogorodice
ponedeljak 23. maj (10.maj) Sveti apostol Simon Zilot; prepodobna Isidora
utorak 24. maj (11.maj) +++ SVETI ĆIRILO I METODIJE; sveti Nikodim srpski
sreda 25. maj (12.maj) Sveti Epifanije; sveti German Carigradski (Prepolovljenje) post
četvrtak 26. maj (13.maj) Sveta mučenica Glikerija
petak 27. maj (14.maj) Sveti mučenik Isidor; Sveti mučenik Maksim post
subota 28. maj (15.maj) Prepodobni Pahomije Veliki; Sveti Ahilije
neđelja 29. maj (16.maj) Prep. Teodor; sveštenomučenik Teodor Vršački; mučenik Vukašin
ponedeljak 30. maj (17.maj) Sveti apostol Andronik i Junija
utorak 31. maj (18.maj) Sveti mučenik Teodor Ankirski
Izvor Kurir /http://www.crkvenikalendar.com/http://www.pravoslavnikalendar.iz.rs/

 

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...