Home / Drugi pišu / DANAS JE SVETI VASILIJE VELIKI: Domaćice za MALI BOŽIĆ valja UMESITI ovaj HLEB

DANAS JE SVETI VASILIJE VELIKI: Domaćice za MALI BOŽIĆ valja UMESITI ovaj HLEB

14.01.2017
Julijanski (stari) kalendar:
01.01.2017

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu 14. januara slave Svetog Vasilija Velikog. Tog dana praznuje se i Mali Božić, prvi dan nove godine po Julijanskom kalendaru, ali i Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista – čak tri praznika u jednom danu!

U svim hramovima SPC služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog kog crkva slavi prvog dana Pravoslavne nove godine. To je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Prema Svetom pismu, Isus Hristos je preuzeo na sebe grehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog greha.

U zapisu vladike Nikolaja Velimirovića stoji da je, „Hristos na sebe primio ljudsko telo i podneo bol za greh određen“. Prema istorijskom i predanju crkve, Sveti Vasilije se upokojio 379. godine, u 50. godini. Živeo je u vreme cara Konstantina koji je ozvaničio slobodu ispovedanja hrišćanske vere.


Vasilijeva služba, koju je napisao sam svetitelj, služi se, prema kanonu SPC, 10 puta godišnje – 1. januara, uoči Božića i Bogojavljenja, u sve nedelje Velikog časnog posta (osim Cvetne nedelje), na Veliki Četvrtak i Veliku Subotu.

Sačuvana su mnoga bogoslovska i apologetska dela Svetog Vasilija koga SPC slavi i 12. februara (30. januara po Julijanskom kalendaru) – na praznik Sveta tri jerarha.

Mali Božić

Julijanski 1. januar u našem narodu je poznat i kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska nova godina. Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina.

Narodna verovanja i običaji

U nekim krajevima Hercegovine sačuvan je običaj spaljivanja ostataka badnjaka, a u mnogim srpskim krajevima mesi se obredni hleb ili Vasilica.

U bogoslužbenom kalendaru SPC ovi praznici su obeleženi crvenim slovom kao zapovedni od velikog značaja za pravoslavnu hrišćansku crkvu.

+++ Obrezanje Gospoda, i Boga, i Spasa, našega Isusa Hrista

+++ Obrezanje Gospoda, i Boga, i Spasa, našega Isusa HristaU osmi dan po rođenju bi Mladenac božanski donesen u hram i obrezan shodno zakonu postojećem u Izrailju još od vremena Avramova. Tom prilikom nadedoše mu ime Isus kako je i blagovestio arhangel Gavril Presvetoj Devi. Starozavetno obrezanje predobražava novozavetno krštenje. Obrezanje Gospoda pokazuje da je On primio na sebe istinsko telo ljudsko, a ne prividno, kako su docnije učili o Njemu jeretici. Još je Gospod obrezan i zato što je hteo da ispuni sav zakon koji je On sam dao kroz proroke i praoce. Ispunivši taj propis zakonski, On ga je zamenio krštenjem u crkvi Svojoj. „Jer u Hristu Isusu niti obrezanje što pomaže niti neobrezanje, nego nova tvar” (Gal 6, 15) objavljuje apostol. (U crkvenoj službi ovaj Gospodnji praznik nema ni predpraznstva ni popraznstva.)
subota 14. januar (1.jan) +++ OBREZANJE GOSPODNJE; SV. VASILIJE VELIKI (NOVA GODINA)

 

Obrezanje Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista

U osmi dan po rođenju bi Mladenac božanski donesen u hram i obrezan shodno zakonu postojećem u Izrailju još od vremena Avramova. Tom prilikom nadedoše mu ime Isus kako je i blagovestio arhangel Gavril Presvetoj Devi. Starozavetno obrezanje predobražava novozavetno krštenje. Obrezanje Gospoda pokazuje, da je On primio na sebe istinsko telo ljudsko a ne prividno, kako su docnije učili o Njemu jeretici. Još je Gospod obrezan i za to što je hteo da ispuni sav zakon, koji je On sam dao kroz proroke i praoce. Ispunivši taj propis zakonski On ga je zamenio krštenjem u crkvi Svojoj. „Jer u Hristu Isusu niti što pomaže obrezanje ni neobrezanje, nego nova tvar“ (Gal. 6, 15), objavljuje apostol. (U crkvenoj službi ovaj Gospodnji praznik nema ni predpraznistva ni popraznistva).

Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop Kesarijski

Rođen u vreme cara Konstantina. Još kao nekršten učio se 15 godina u Atini filosofiji, retorici, astronomiji i svima ostalim svetskim naukama toga vremena. Školski drugovi su mu bili: Grigorije Bogoslov i Julijan, docniji car odstupnik. U zrelim godinama krstio se na reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina, a završio svoj zemni život napuniv 50 godina od rođenja. Veliki pobornik Pravoslavlja, velika luča moralne čistote i revnosti verske, veliki bogoslovski um, veliki strojitelj i stub crkve Božje – Vasilije se punozaslužno naziva Velikim. U crkvenoj službi naziva se pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i žaokom svojom bode jeretike. Sačuvana su mnogobrojna dela ovoga Oca Crkve, bogoslovska, apologetska, podvižnička i kanonska; isto tako i služba, nazvana po njegovom imenu. Ova služba služi se 10 puta u godini, i to: 1. januara, uoči Božića, uoči Bogojavljenja, u sve nedelje Časnog posta osim Cvetne, na Veliki Četvrtak i na Veliku Subotu. Mirno se upokoji sv. Vasilije 1. januara 379. god. i preseli u carstvo Hristovo.

Ti što zakon svetu i čoveku dade,
Ti, Zakonodavče, sam pod zakon stade,
Druge silom – Sebe dragovoljno – veza,
Zato osmog dana telom se obreza.
Ispunivši zakon ti ga smeni novim:
Obrezanje plotsko zameni duhovnim.
Da nečiste strasti režemo od sebe
I u duhu čistom da gledamo Tebe.
Volju tela duhom seći i tesniti,
Volju Tvoju, Spase, duhom ispuniti –
Tom se obrezanju sveci naučiše,
Svoj plameni primer nama ostaviše.
Vasilije divni, sličan sjajnoj luči.
Takvom obrezanju pokolenja uči.
Slava Vasiliju, Tvom velikom sluzi,
Velik, jer zbog Tebe smiri se i suzi.
Zato veći posta, i Veliki osta.

RASUĐIVANJE

Zašto treba slušati Crkvu a ne jednoga čoveka koji misli protiv crkve, ma on bio nazvat i najvećim misliocem? Zato što je crkvu osnovao Gospod Isus Hristos, i zato što crkvu nadahnjujući rukovodi Duh Božji Sveti. Zato još što crkva označava državu svetih, gradinu pitomih voćaka. Ako jedan ustaje protiv države svetih, znači da je on nesveti, te zašto njega slušati? „Crkva je ograda,“ govori premudri Zlatoust; „ako si unutra, vuk ne ulazi; ako li izađeš, zverovi će te uhvatiti… Ne udaljuj se od crkve: ništa silnije od crkve nema. Crkva ti je nada, crkva spasenje. Od nebesa je ona viša, od kamena tvrđa, od zemlje šira; nikad ne stari, uvek se podmlađuje.“

SOZERCANJE

Da sozercavam obrezanje Gospoda Isusa i to:
1. Njegovu slavu u nebesnom carstvu gde mu heruvimi služe sa strahom i trepetom,
2. Njegovo poniženje i smirenje u činu obrezanja, namenjenom za grešnike,
3. da sozercavam srce svoje: koliko sam ga obrezao od grešnih pomisli, poroka i strasti.

BESEDA

o tome kako se treba uklanjati od zla i činiti dobro
Ukloni se od zla i učini dobro (Ps. 33, 15)
Ovim rečima iskazan je sav trud naš kojim treba da se trudimo ovde na zemlji i u zemlji, to jest na ovoj zemlji materijalnoj i u ovome telu materijalnom. Šta treba, dakle, da bude trud naš? Da steknemo dve navike: jednu — uklanjati se od zla, i drugu — činiti dobro. A o tome šta je dobro a šta zlo, kazuje nam naša savest nepotpuno i nejasno, jer je grehom pomračena, a nauka Hristova potpuno i jasno.
Šta traži od nas Gospod naš, braćo? Traži da kao što su oltari naši uvek okrenuti Istoku, tako i duše naše da budu uvek okrenute ka dobru. Da ostavljamo zlo iza leđa, u senci, u ponoru zaborava, u tami bivšega, a mi iz godine u godinu, iz dana u dan, da se pružamo ka dobru: da mislimo o dobru, da čeznemo za dobrom, da govorimo o dobru, da činimo dobro. Gospod traži zidare a ne rušioce. Jer ko zida dobro, samim tim ruši zlo. Ko se pak okrene da ruši zlo, brzo zaboravi zidati dobro i pretvara se u zločinca.
Mrzeći na zlo, držite se dobra (Rim. 12, 9), uči nas apostol Hristov. Mrzi na zlo, no ne mrzi na čoveka koji čini zlo, jer je bolesnik. Ako možeš, leči bolesnika, no ne ubijaj ga mržnjom tvojom. Drži se dobra, i samo dobra, jer je dobro od Boga, i jer je Bog riznica svih dobara.
O Gospode dobri i svedobri, nauči nas uklanjati se od zla i činiti dobro radi slave Tvoje i radi spasenja našeg. Tebi slava i hvala vavek, Amin.

Dan Novi Stari Praznik
nedelja 1. januar (19.dec) Sveti mučenik Bonifacije (Oci) post
ponedeljak 2. januar (20.dec) Sv. Ignjatije Bogonosac; Sv. Danilo, Drugi Arh. srpski
(Pretprazanstvo Roždestva)
post
utorak 3. januar (21.dec) Sveta mučenica Julijana i sveti Petar Kijevski post
sreda 4. januar (22.dec) Sveta velikomučenica Anastasija post
četvrtak 5. januar (23.dec) Svetih 10 mučenika Kritskih; prepodobni Naum OhridskiTucindan post
petak 6. januar (24.dec) Sveta prepodobnomučenica Evgenija – Badnji dan post
subota 7. januar (25.dec) +++ ROŽDESTVO HRISTOVO – BOŽIĆ
nedelja 8. januar (26.dec) +++ SABOR PRESVETE BOGORODICE
ponedeljak 9. januar (27.dec) +++ SVETI PRVOMUČENIK I ARHIĐAKON STEFAN
utorak 10. januar (28.dec) Svetih 20.000 mučenika Nikomidijskih
sreda 11. januar (29.dec) Svetih 14.000 mladenaca Vitlejemskih
četvrtak 12. januar (30.dec) Sveta mučenica Anisija; prepodobna Teodora
petak 13. januar (31.dec) Prepodobna Melanija; sv. Dositej Zagrebački Ispoved.
(Odanije Roždestva)
subota 14. januar (1.jan) +++ OBREZANJE GOSPODNJE; SV. VASILIJE VELIKI (NOVA GODINA)
nedelja 15. januar (2.jan) Prep. Serafim Sarovski; sveti Silvestar (Pretpr. Bogojavljenja)
ponedeljak 16. januar (3.jan) Sveti prorok Malahija i sveti mučenik Gordije
utorak 17. januar (4.jan) Sabor 70 svetih apostola; sveti Jevstatije srpski
sreda 18. januar (5.jan) Sveti Teopempt i Teona – Krstovdan post
četvrtak 19. januar (6.jan) +++ BOGOJAVLJENJE
petak 20. januar (7.jan) +++ SABOR SVETOG JOVANA KRSTITELJA – JOVANJDAN post
subota 21. januar (8.jan) Sv. muč. Julijan i Vasilisa; pr. Georgije Hozevit; sv. Grigorije Ohridski
nedelja 22. januar (9.jan) Sveti mučenik Polievkt; sveti Filip Moskovski
ponedeljak 23. januar (10.jan) Sveti Grigorije Niski; prepodobni Dometijan Mitilinski
utorak 24. januar (11.jan) Prepodobni Teodosije Veliki; prepodobni Mihailo
sreda 25. januar (12.jan) Sveta mučenica Tatijana; ikona Mlekopitateljica post
četvrtak 26. januar (13.jan) Sveti mučenici Ermilo i Stratonik (Odanije Bogojavljenja)
petak 27. januar (14.jan) +++ SVETI SAVA – PRVI ARHIEPISKOP SRPSKI post
subota 28. januar (15.jan) Prepodobni Pavle; prepodobni Gavrilo Lesnovski
nedelja 29. januar (16.jan) Časne verige Apostola Petra; prepodobni Romilo Ravanički
ponedeljak 30. januar (17.jan) Prepodobni Antonije Veliki
utorak 31. januar (18.jan) Sveti Atanasije Veliki; sveti Maksim Arhiepiskop srpski

 

Izvor Kurir (EPK/Wikipedia/Foto: Wikipedia) / crkvenikalendar.com /www.pravoslavnikalendar.iz.rs/

Leave a Reply

x

Check Also

Arhijerejska Liturgija u Knjaževcu ( Foto)

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion služio je svetu arhijerejsku liturgiju u ...