Home / Vesti iz Knjazevca / Danas je dan rudara

Danas je dan rudara

DAN RUDARA

Rudari Srbije danas, uglavnom radno, proslavljaju svoj praznik- Dan rudara.
Položaj rudara, iako su učinjena znatna poboljšanja od donošenja Zakona o rudarstvu 2006. godine, i dalje je u Srbiji težak.


Sindikati su, u tim preduzećima u više navrata ukazivali su da rudari rade u izuzetno teškim uslovima, sa zastarelom opremom i niskim zaradama, dok im se doprinosi za zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje neredovno uplaćuju.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je povodom Dana rudara, da kao prioritet u svom delovanju vidi reformu rudarskog sektora i uspešan završetak procesa tranzicije, a da je budućnost rudarstva u otvaranju novih i razvoju postojećih rudnika.


DAN RTB-a (RTZ)
Zaposleni u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor obeležavaju 6. avgust, Dan rudara Srbije i Dan RTB-a Bor, sigurni u svoju i budućnost svoje Kompanije.

U prilog optimizmu govore činjenice da je proizvodnja bakra iz meseca u mesec sve veća, da je urađen Biznis-plan po kome će ukupna dobit do 2023 godine biti 366 miliona dolara, da „SNC Lavalin“ radi fizibiliti studiju za novu topionicu sa autogenom fleš tehnologijom finske kompanije „OTOTEK“, da se uštede u rudarstvu kreću i do 136, a u metalurgiji i do 90 procenata, da je poboljšana radna i tehnološka disciplina…

Sve u svemu, i zaposleni i novi menadžment shvatili su da bez dobrog i hitnog investiranja RTB-a Bor nema budućnost, a putokaz za dobre investicije jeste odnos izmedju neophodnih ulaganja i dobiti koju ta ulaganja donose.     

RUDNIK SOKO (RTZ
Povodom Dana rudara, 6. avgusta,  u rudniku Soko kod Sokobanje pušten je u rad merni uređaj za kontrolu gasno ventilacionih parametara u rudarskoj jami. Vrednost investicije je oko 20 miliona dinara.

Prema rečima državnog sekretara za rudarstvo Radivoja Milanovića „Instalirani uređaji vode računa da granica koncentracije metana i ostalih štetnih gasova budu na dozvoljenom nivou u jami. Rudari, poslovođe, inženjeri i kopači imaju nove prenosne uređaje tako da su bezbedni na svakom mestu u jami“.

Rudnik Soko u Čitluku kod Sokobanje jedan je od devet rudnika koji posluju u sastavu Javnog preduzeća „Resavica“. Rudnik Soko eksploatiše visokokalorični mrki ugalj, a ukupno je zaposleno oko 600 radnika od kojih su 350 kopači i drugi jamski radnici. U 2009. godini planirana je proizvodnja od više od 100.000 tona mrkog uglja.

Leave a Reply

x

Check Also

Raris pomogao preduzećima iz Zaječara, Knjaževca i Boljevca

U sklopu programa podrške razvoju konkurentnosti i inovativnosti malih i srednjih preduzeća ...