Home / Timocka krajina / Knjaževac / Danas je Bogojavljanje Gospodnje

Danas je Bogojavljanje Gospodnje

19.01.2010
Julianski (stari) kalendar:
06.01.2010

Srpska  pravoslavna Crkva  i vernici danas slave Bogojavljanje

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas proslavljaju Bogojavljenje, praznik koji se tradicionalno obeležava plivanjem za časni krst.

Kada Mu je bilo trideset godina (punoletstvo kod Jevreja), dođe Isus na reku Jordan, kod Svetog Jovana, da Ga krsti.

Sv. Jovan Preteča – Muzej SPC, 1644 god.

Videvši Spasitelja Sveti Jovan reče: “ ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni?” (Matej 3;14), tada mu Isus odgovori: “ pusti sada, jer tako treba da ispunimo svu pravednost” (Matej 3;15). Posle ovoga Sveti Jovan pristade da krsti Isusa. On potopi Isusa u reku i krsti. Kroz taj čin se pokaza i misija Hristova u svetu i put našega spasenja, jer Gospod uze grehe čitavog čovečanstva i pod njim umre (potapanje) i ožive (izlazak iz vode). Isto tako i mi moramo umreti kao stari grehovni čovek i oživeti kao očišćeni, obnovljeni i preporođeni. Tako je pokazan Spasitelj kao i put spasenja.


Bogojavljenje (grč. Επιφανεια) je manifestacija

Boga na ovom svetu, bilo telesna bilo direktnim delom. Primeri su začeće sina Božijeg i javljenje Svete Trojice prilikom Isusovog krštenja, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci

Jordanu.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. 30. godine naše ere Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom i njenim

mužem Josifom, a tada u svojoj tridesetoj godini pozvao je Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Narodni običaji

Kod Srba se Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije, do ovog dana išle povorke koledera ili korinđaša, kao i vertepaša i vodičara. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke. Ovaj običaj je vezan za verovanje u lekovitost i čudotvornost bogojavljanske vode – vodice. Većina običaja i obreda je bila podstaknuta željom za zdravljem, pa je bilo uobičajeno, a to može samo onaj ko je zdrav, da se izjutra, pre sunca obavi ritualno kupanje u reci.


Aleksandar Sokolov, pitomac Vojne akademije, pobednik je današnje tradicionalne plivačke trke za Bogojavljenski krst, održane na Adi Ciganliji.

U trci koja se održava na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, oko 50 učesnika nadmetalo se za Veliki jerusalimski krst sačinjen od leda od prošlogodišnje bogojavljenske vodice iz Hrama svetog Đorđa.
Svi plivači uspešno su preplivali 33 metra, koja simbolično obeležavaju godine Isusovog života, u vodi čija je temperatura bila četiri stepena, a među učesnicima, pored pripadnika Žandarmerije, Srpskog viteškog borilaštva – Svibor, građana i sportista bio je i novinar Tanjuga Anđelko Utješanović.
Časni krst Sokolovu dodelio je protojerej stavrofor Slavko Božić, a pobednički plašt predsednik opštine Čukarica Milan Tlačinac.
Pre plivanja za Časni krst, u Hramu svetog Đorđa na Banovom brdu održana je praznična liturgija, posle čega se litija od hrama kretala do restorana „Jezero“ gde je Bogojavljenski krst položen na svečanu trpezu.
Posle polaganja, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije održao je prigodnu besedu, a nakon toga zajedno sa ministrom vera Bogoljubom Šijakovićem spustio Časni krst u vodu.
Pre samog početka trke izveden je kulturno-umetnički program, u kome je na kraju učestvovao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije otpevavši srpsku narodnu pesmu „Ječam žela Kosovka devojka“. Organizatori manifestacije su opština Čukarica, Hram svetog Đorđa i javno preduzeće „Ada Ciganlija“.

Nikola Gogić, 21-godišnji student iz Zemuna, poneo je danas titulu nosioca Bogojavljenskog krsta, pobedivši u trci koja je 13. put održana na Zemunskom keju. Ove godine oboren je rekord u broju takmičara, kojih je bilo 73.

Studenti iz Čačka, Kikinde, Užica i Kruševca izvadili krst

Bogojavljenski krst iz Zapadne Morave u Čačku danas je izvadio student Bojan Drašković (24). U trci za zaleđeni krst učestvovalo je 40 takmičcara, a prvi put je učestvovala i jedna devojka, maloletna Čačanka M.P.
U tradicionalnom viteškom nadmetanju na Zapadnoj Moravi kod Kruševca učestvovalo je 55 takmičara, a pobednik je Filip Banović, dvadesetogodišnji student iz Kruševca, kome je ovo treća pobeda na tom takmičenju.
Ninoslav Andrić (19), student beogradskog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, prvi je danas stigao do Časnog krsta na Gradskoj plaži u Užicu, preplivavši hladnu Đetinju u teškim klimatskim uslovima, jer je temperatura vazduha bila oko nule, a padao je i sneg. Andrić je, za razliku od prošle godine kada je takodje bio pobednik, danas imao dvostruko veću konkurenciju, jer se na startu plivačke trke pojavilo 27 takmičara, koji su imali podršku više stotina Užičana.
Plivanje do krsta na Savi u Sremskoj Mitrovici, ispred crkve Svetog Stefana, okupilo je rekordnog 51 učesnika. Prvi je do bogojavljenskog krsta stigao Siniša Glušica (21), student iz Kikinde, kome je pripao zlatnik.Sportista Gogov pobednik u Pirotu, žandarm Aleksić u Nišu
Na Bogojavljenje u Pirotu prvi je do časnog krsta u Nišavi doplivao 24-godišnji sportista Mišel Gogov, član Rukometnog kluba „Pirot“. Njemu je pripao krstonosni mač u prelazno vlasništvo do narednog Bogojavljenja i novčana nagrada. Za titulu mačonosca nadmetalo se 45 mladića iz Pirota i Bele Palanke koji su skočili u Nišavu.

Na takmičenju na Nišavi pobedio je pripadnik žandarmerije Miloš Aleksić (25).
Za krst je plivalo 18 najodvažnijih, među kojima je najstariji bio Ivan Đorđević (63).
Plivanje za časni krst u Nišu je organizovano četvrti put uz provejavanje snega, temperatura je bila oko nule, a duvao je i severozapadni vetar brzinom od dva do šest metara u sekundi. Časni krst je i prošle godine pripao pripadniku žandarmerije, Saši Iliću.


Takmičenja u Vlasotincu, Loznici, Kragujevcu, Jagodini i Valjevu

Takmičenje je održano i u Vlasotincu, gde je u konkurenciji 12 učesnika pobedio Aleksandar Dinkić (31), a najveće aplauze izavao je najmlađi prijavljeni takmičar Kristijan Pešić (5), koji je od ulaska u vodu odustao u poslednjem momentu, po nagovoru svog oca Lazara. Za časni krst plivalo se i u Jagodini, gde je među 16 takmičara pobedio Milan Stojanović (30), dok je u Loznici prvo do krsta doplivao Đorđe Vukmirović (20), član plivačkog kluba „Drina“ iz Loznice. Vukmirović je i prethodne dve godine bio najbolji. Ove godine takmičilo se 18 plivača iz nekoliko mesta Srbije i Republike Srpske, a među njima i tri devojke. Takođe, u Valjevu je ove godine prvi put organizovano plivanje za časni krst, a pobednik je vaterpolista i trener mlađih selekcija kluba „Valis“ Aksentije Mitrović (29) iz Petnice, koji je bio brži u konkurenciji 26 takmičara, starosti od 16 do 42 godine.
Strahinja Trakić (17) iz Kragujevca ovogodišnji je pobednik bogojavljenjskog takmičenja u vađenju Časnog krsta iz kragujevačkog jezera u Šumaricama, na kome su učestvovala 33 takmičara. On je ujedno bio i najmlađi učesnik ovogodišnjeg nadmetanja, na kojem je učestvovao prvi put.


Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji je istovremeno podsećanje da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem, jer je do 30. godine Isus Hristos živeo običnim životom drvodelje, sa majkom i pravednim Josifom.

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...