Home / Turizam / Babin zub / Četvrto izdanje najteže planinske trke u Srbiji – Ultra trail Stara planina –

Četvrto izdanje najteže planinske trke u Srbiji – Ultra trail Stara planina –

Ultra trail Stara planin

Park prirode Stara planina i ove godine će biti domaćin jedne od najvećih planinskih trka u Srbiji. Ultra trail Stara planina održaće se u periodu od 03 do 05. juna na stazama dužine 19, 86 i 122 km u okviru Skyrunning lige Srbije.

Prijave su zatvorene, a svoje učešće je potvrdilo 168 takmičara iz preko 10 zemalja što je 30% više nego prethodne godine. Povećano učešće takmičara iz inostranstva pokazuje da kvalitetni trkači i Evropa prepoznaju potencijale koje ovaj planinski masiv nudi za trail i skyrunning.

Start i cilj trka na 86 i 122 km koje se boduju za popularni Ultra trail Mon Blana je na Babinom zubu, dok staze prolaze kroz netaknute i divlje predele najčešće na 2000 m nadmorske visine. Visinska razlika koja očekuje takmičare na stazi od 122 km je oko 5600 m, što umnogome otežava čak i dvadesetčasovno trčanje u različitim vremenskim uslovima. Takmičari startuju u ponoć 03. juna dok se prvi takmičar na cilju očekuje za nekih 17 sati na distanci od 122km ili za manje od 10 sati na stazi od 86 km. Start trke na 19 km predvidjen je za 04. jun u 08h iz sela Crni vrh, dok staza preko Midzora, takmičare vodi do cilja na Babinom zubu.
Prava avantura za sve koji vole planinsko trčanje, trail i skyrunning kroz divlje, nepoznate i nedirnute predele. Stara planina sa svim prirodnim lepotama, karakteristikama terena i tradicijom koju trka dobija iz godine u godinu, pretenduje da u narednim godinama postane pravi brend jugoistočne Evrope. Značaj ove manifestacije pored Turističke organizacije Knjaževca, Parka prirode Stara planina, Skijališta Srbije i lokalnih organizacija, prepoznalo je i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, koje je proglasilo ovu trku, sportskim dogadjajem od republičkog značaja. Cilj organizatora, Skyrunning ascojacije Srbije i Savez ekstremnih sportova jeste da Stara planina i Ultra trail zauzmu zasluženo mesto na svetskoj mapi napoznatijih trka i destinacija za aktivan turizam.

Video: https://vimeo.com/133013384

Za više informacija ovde.
izvor skijalistasrbije

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...