Home / Timocka krajina / Knjaževac / Blagodatni oganj stigao u Knjaževac –

Blagodatni oganj stigao u Knjaževac –

Sveti oganj

Na Vaskršnjoj liturgiji u Hramu Svetog Đorđa vernici su moglii da zapale sveće sa Blagodatnog ognja.

Danas, na Vaskrs, u hramu Svetog Đorđa, vernci su na vaskršnjoj liturgiji, mogli da upale sveće sa Blagodatnog ognja, koji su tokom protekle noći preuzeli protojerej Siniša Đorđević i Hadži Miroslav Živković.Posle dočeka u Beogradu, Blagodetni oganj je  prosleđen svim eparhijama Srpske pravoslavne crkve

Svake godine na Veliku subotu u Jerusalimu, u Crkvi Hristovog groba, pali se nestvoreni oganj, kao čudo Božje, koga uz specijalni ritual, Jerusalimski patrijarh deli vernicima okupljenim u kripti crkve. Blagodatni oganj se smatra najvećim čudom pravoslavlja i javlja se vekovima uvek na istom mestu u isti dan, na Veliku subotu.

Blagodatni oganj iz Jerusalima u Srbiju prvi put je donet 2015. godine.

U nedelju, na Vaskrsenje, liturgija počinje u 8:00, a večernja služba u 16:00 časova. Isti raspored bogosluženja važi i za Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Vaskršnja čestitka episkopa timočkog Ilariona

Najradosniji hrišćanski praznik Uskrs, vernicima i građanima Timočke eparhije čestitao je vladika timočki Ilarion. U čestitki se kaže:

Srdačno čestitamo Praznik nad praznicima i Slavlje nad slavljima, Vaskrsenje Hristovo, svim sinovima i kćerima bogospasavane Eparhije timočke.

Zaista, Vaskrsenjem Gospodara Života, Sina Božjeg Isusa Hrista, pokidani su okovi smrti i svakom telu je otvoren put u sveopšte vaskrsenje iz mrtvih. Zato otvorimo svoje duhovne oči vere, da već sada i ovde vidimo svetlost budućeg Carstva i oprostimo jedni drugima radi Vaskrsenja Hristovog, da time budemo svedoci Njegove pobede i tako dostojno dočekamo da nas On uvede u veliku radost većnog života u Carstvu Njegovom sa Svetim Praocima, Ocima i svima Svetima koji su mu od pamtiveka ugodili.

Ispunjeni radošću i nadom pozdravljamo vas i sve ljude dobre volje sveradosnim pozdravom:

HRISTOS VASKRSE!

VAISTINU VASKRSE!

Leave a Reply

x

Check Also

Delimo planetu sa Brazilom

Omladinski klub „InterCOOLt“ iz Knjaževca organizuje mini festival   “Delimo planetu sa Brazilom“. ...