Home / Drugi pišu / 53 formacijska mesta za profesionalne vojnike u Zaječaru, Knjaževcu i Negotinu!

53 formacijska mesta za profesionalne vojnike u Zaječaru, Knjaževcu i Negotinu!

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije otvorili su konkurs za prijem još 675 profesionalnih vojnika, a potencijalni kandidati su svi državljani Srbije mlađi od 30 godina.

Prijem profesionalnih vojnika na upražnjena 53 formacijska mesta vrši se i u Zaječaru, Knjaževcu i Negotinu.

Podnošenje prijava, uz proveru fizičke sposobnosti, prema rečima majora Marijana Stamenkovića, komandira Zaječarske brigade, biće organizovano u petak, 30. juna, od 7.30 do 10.00 časova.

„Uslovi koje kandidati moraju da ispune su da budu državljani Srbije, da lica moraju biti punoletna, da nisu starija od 30 godina, da im nije prestajao radni odnos u državnoj firmi, organu na osnovu teže povrede discipline, da zadovoljavaju zdravstvene kriterijume i psiho – fizičke kriterijume za rad u profesionalnoj vojnoj službi. Između ostalog, moraju da zadovoljavaju bezbedonosne kriterijume za rad u profesionalnoj službi i da su odslužili vojni rok sa oružjem“, istakao je major Marijan Stamenković i ovom prilikom dodao:

„Izborni postupak se sprovodi na taj način što sto mi u Komandi za razvoj Timočke brigade formirali komisiju, cilj te komisije je da utvrdi da li ti kandidati zadovoljavaju osnovne kriterijume za rad. Nakon toga, ti kandiodati koji ispunjavaju uslove za rad, ulaze u proces selekcije koja se vrši na osnovu tri elemenata: fizičke provere, psihološkog testiranja i stepen stručne spreme. Svaki od ova tri elementa nosi određeni broj bodova. Nakon toga se formira lista kandidata i vrši prijem profesonalnih vojnika“, rekao je Stamenković.

U Vojsci Srbije postoje četiri kategorije profesionalnih pripadnika.
„Prvo su oficiri, podoficiri, civilna lica i profesionalni vojnici. Specifičnost profesionalnih vojnika je u tome da se na osnovu ugovora o radu, primaju u službu na određeno vreme od 6 meseci do 3 godine. U početnom periodu, kada lica budu primljena u službu, ugovor im se produžava na 6 meseci a nakon toga, u zavisnosti od toga kakve rezultate budu postigli, mogu im se produžiti ugovor na dve ili tri godine. Profesionalni vojnici  mogu na osnovu kursiranja, a opet moraju da postignu dobre rezultate, na predlog starešina, da budu upućeni na određeno kursiranje i mogu promeniti status tako što bivaju primljeni u službu u svojstvu prvog podoficirskog čina, odnosno čina vodnika, i tada bivaju primljeni na neodređeno vreme“, objasnio je major Stamenković.

Ostale informacije se mogu naći na sajtu Ministartsva odbrane i na zvaničnom sajtu Vojske Srbije, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ili na broj telefona 019/426-388 ili lično u Komandi garnizona.Izvor http://radiomagnum.rs

x

Check Also

Rezultati konkursa Socijalno i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim oblastima jugoistočne Srbije

  Na zvaničnom sajtu opštine Knjaževac objavljen je spisak žena čije su ...