Home / Istorijski dogadjaji / VESTI IZ KNJAŽEVAČKOG ZAVIČAJNOG MUZEJA

VESTI IZ KNJAŽEVAČKOG ZAVIČAJNOG MUZEJA


zavicajni-muzej-knjazevac-a.jpgPovodom završetka prve kampanje arheoloških istraživanja na lokalitetu Banjica u selu Rgošte, u sredu 05.08.2009. godine u 12 časova, Zavičajni muzej iz Knjaževca će u svom prostoru objaviti prezentaciju rezultata istraživanja, pod nazivom “Kampanja 2009″.

Naime, krajem jula i početkom avgusta 2009. godine obavljena su zaštitna arheološka iskopavanja na lokalitetu Banjica-Rgošte, tom prilikom potvrđena su naselja iz metalnog doba i pozne antike. Posebno vredan rezultat čine brojne žrtvene jame iz praistorije.

Zaposleni u ovoj instituciji, takođe zahvaljuju Paraglajding klubu „Babin Zub” iz Knjaževca na pomoći u snimanju kasnoantičkog lokaliteta Timacum Minus iz vazduha. Fotografije snimljene prilikom leta sa Tupižnice biće objavljene u vodiču „Rimsko utvrđenje Timacum Minus”, autora Bojane Ilijić, koji za štampu priprema Zavičajni muzej Knjaževac. Let paraglajderom izveo je Marko Prvulović student arheologije iz Knjaževca.

Kustos ove ustanove, istoričar umetnosti, Milena Miloševiđ Micić rekla nam je i to,da će u četvrtak 06.08.2009. u 20 časova u Galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac biti otvorena prodajna izložba skulptura Baneta Stojanovića iz Knjaževca. Na njoj će biti prikazane 33 skulpture od drveta nastale u periodu od 1978. do 2008. godine.

Stvaralaštvo Baneta Stojanovića ogleda se u veštom odabiranju prirodnih oblika i minimalnim intervencijama na drvetu.

By Nebojša Đorđević

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževačka policija dobija nova vozila

  Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo je 710 novih patrolnih vozila, koja su ...