Home / Knjaževac / U Knjaževcu Otvoren Centar za rano otkrivanje posturalnih poremećaja ( Foto & Video)

U Knjaževcu Otvoren Centar za rano otkrivanje posturalnih poremećaja ( Foto & Video)

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković,  danas je svečano u Knjaževcu označio početak rada Nacionalnog centra za identifikaciju posturalnih deformiteta kod školske dece.

Ovaj moderan Centar se nalazi u zgradi Sportskog saveza,  a vrednost investicije je oko 300.000 evra.

Otvaranju su prisustvovali Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i Dragan Radovanović, predsednik Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta.

Presecanjem vrpce, u Knjaževcu je označen početak rada ustanove, jedinstvene na Balkanu, u kojoj će se raditi na ranom otkrivanju deformiteta kičmenog stuba, pre svega kod dece. Laboratorija za prevenciju posturalnih poremećaja više je nego potrebna kako bi se sprečile posledice koje na zdravlje mladih imaju nasleđe i loše navike, kaže profesor Dragan Radovanović, predsaednik Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije.

”Danas su svi koji prate sport svedoci velikog broja smrtnih ishoda, naprasnih smrti u toku sporta. Jedan od glavnih razloga za takve stvari je izostanak preventive. Ovakva jedinstvena ustanova, koja je ovde otvorena sa opremom koja ne postoji u Srbiji, treba da predstavlja nukleus da se takve ustanove naprave na više mesta.”

Opština Knjaževac će sada moći da kontroliše zdravlje sve svoje dece, ali se predsednik opštine Milan Đokić i predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković slažu da ovaj centar treba što pre da se nađe u mreži ustanova od nacionalnog značaja.

”Opština Knjaževac će svu svoju decu moći da podvrgne merenjima, ali značaj i kapaciteti ovog centra daleko prevazilaze interese opštine Knjaževac. Ovo je jedini aparat na Balkanu i bila bi šteta da ukoliko opštine iz Timočke krajije i čitave Srbije ne bi iskoristile mogućnost da podvrgnu decu pregledima”, kazao je Đokić.

”Olimpijski komitet će stati iza ove ustanove. Predložiću našim sportistima, počev od svoje ćerke, da dođe ovde da košarkašicama. Predložiću to i Predragu Daniloviću i ostalim sportistima,” rekao je Maljković.
Dijagnostički centar otvoren je sredstvima Evropske unije, kroz prekogranični projekat, realizovan u saradnji sa Vidinom u Bugarskoj. Prvi pregledi dece već su zakazani, ističe dr Mikica Vidojević, predsednik Sportskog saveza.

”Projekat je urađen sa opštinom Vidin, vredan je 600.000 evra (pola – pola). Sva deca pregledaće se besplatno. Primera radi, ovakvi pregledi u Nemačkoj koštaju 500 evra. Već imamo zakazane preglede sa Osnovnom školom ”Kaplar”. Zadatak nam je da u prvih mesec dana pregledamo 1000 dece.”

Mogućnosti Dijagnostičkog centra zvanicama iz Republike, sportistima i sportskim radnicima, predstavljeni su u Društvenom klubu Doma kulture. Kako se čulo, sa decom će raditi specijalisti sportske medicine, profesori koji se bave korektivnom gimnatiskom i stručnjaci za biomehaniku.








[FAG id=51808]




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...