Home / Knjaževac / „Alfa Clima“ iz Knjaževca na Tribini o obnovljivim izvorima i racionalnom korišćenju energije

„Alfa Clima“ iz Knjaževca na Tribini o obnovljivim izvorima i racionalnom korišćenju energije

Udruženja inženjera i tehničara Leskovca povodom 45 godina rada i Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije 150 povodom godina postojanja upriličile su tribinu o obnovljivim izvorima i racionalnom korišćenju energije. Tribina je osmišljena kao trodelna celina. Ona pruža potrebu novih saznanja stručnoj javnosti, upoznaje direktne korisnike, kao što su proizvođači, sa karakteristikama pojedinih uređaja i, putem praktičnih demonstracija, omogućava svima da uvide prednost korišćenja najsavremenijih sistema za ekonomično grejanje i hladjenje.

„Mi smo u tom htenju imali uspone i padove, ali ne odustajemo, pa smo ovom tribinom želeli da zadovoljimo znatiželju struke, ali i krajnjim korisnicima tehničkih inovacija, u ovom slučaju poljoprivrednicima, prikažemo njihove prednosti“ kaže predsednik udruženja Slobodan Đorđević i dodaje da će u prvom delu biti reči o materijalima za skladištenje toplotne energije sa promenom faze.

„To je naučna novina, a potom smo govorili i praktično pokazali funkcionisanje toplotnih pumpi voda-voda za klimatizaciju plastenika i staklenika. Grad Leskovac je već odavno ušao u proces elektrifikacije polja, što je neophodan preduslov za korišćenje pumpi.“

Toplotne pumpe u poljoprivredi nisu novina i preduzeće „Alfa Clima“ iz Knjaževca ih proizvodi već više od dve decenije. Zbog visokih cena bile su nedostupne većini poljoprivrednih proizvođača, ali nije mnogo njih imalo ni potrebne infrastrukturne uslove za njihovo korišćenje.




Jovan Jović, glavni projektant u preduzeću „Alfa Clima“ kaže da je dobio informaciju da je grad Leskovac već uveliko ušao u proces elektrifikacije polja, što jeste važan preduslov za masovniju upotrebu toplotnih pumpi voda-voda.

„Gledano energetski, naše pumpe su najefikasnije. Područja koja imaju dostupne podzemne vode mogu obilato da koriste tu svoju prednost. Leskovac spada u takva područja, a s druge strane zanimljiv je zbog izuzetno razvijene plasteničke proizvodnje. Kada vodu imate na 10-15 metara, te bušotine nisu tako skupe. Korišćenje geotermalne energije koja se uzima iz vode smanjuje vam troškove grejanja u odnosu na konvencionalne metode i za 40-50 %. Cene pumpi su poslednjih godina pale, pa se prosečna, u zavisnosti od njene snage, kreće od 2-5 hiljada evra, što za jednog ozbiljnog proizvođača nije veliki iznos. Interesovanje kupaca raste, ali je najmanje u poljoprivredi. Korišćenje pumpi voda-voda, koja energiju crpi iz podzemnih voda, nije budućnost već sadašnjost modernih tehnologija u službi razvoja različitih oblasti, posebno poljoprivrede.“




Izvor /jugpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...