Home / Turizam / Babin zub / Umro nam ,,Jova -UCA,, iz Balta berilovca,,

Umro nam ,,Jova -UCA,, iz Balta berilovca,,


Učitelj Jova iz Baltaberilovca


 

Nema onoga ko se uputio na Staru planinu a da nije prosao i svratio  do starog ucitelja Jove koji je svoje zadnje dane proveo u sada vec napustenoj  skoli do skora sa samo jednim  djakom u selu podno Stare planine cudnog ujedno i misticnog  naziva Baltaberilovac.Rodjen davne 1933 godine preguravsi mnoge ratove voleo decu i bio najomiljeniji i najpoznatiji ucitelj u Knjazevackom kraju.U svom dugom zivotnom veku poducavao je mnoge  poznate Knjazevcane, cak je i u dubokoj starosti  skolu zamenio za svoj  dom do kraja zivota.Kod njega su rado svracali bivsi ucenici, ministri,  predsednici strane diplomate, mnoni znani i neznani gosti .Sa  svima je rado popricao uz kafu i rakiju koju je sam beplatno delio, imao je svoju bogatu zivotnu pricu i veliko iskusvo, svi su ga rado slusali i divili se njegovom skromnom, a ipak bogatom zivotu.Bio je pravi primer  coveka skromnih prohteva ali velikog srca.Bez njega zivot u podnozju Stare planine nece biti isti.Stara planina je ostala bez svog najboljeg ucitelja i pripovedaca .

 

Procitajte kako su nase kolege videle naseg ucu.
Knjaževac – Ko nikada nije probao čobanski specijalitet belmuž sa Stare planine, najoriginalniji i najukusniji, neka ode na đurđevdanske pastirske svečanosti „Molitva pod Midžorom“ u knjaževačko selo Balta Berilovac. Upravo tu počinje uspon prema planini i tu knjaževačka oblast Budžak otvara svoju kapiju prema Babinom zubu, Midžoru i nebesima. Ispod planine i na njenim obroncima, u Budžaku, Balta Berilovac je prvo među 14 sela koje je, još 1860, dobilo osnovnu školu. Od prošle godine škola više nema ni jednog đaka, a njeno prostrano dvorište svake prve subote po Đurđevdanu, ima tome već devet godina, ispune učesnici i posetioci sve popularnije svetkovine.

Dođu, među mnogima, i bivši đaci ove škole da vide svog legendarnog učitelja Jovana Živkovića. Đaci su otišli, a on i dalje živi ovde u učiteljskom stanu škole. U penziji je već 13 godina, ali je odan tradiciji i svim ljudima u knjaževačkoj opštini koji nastoje da obnove područje i ovde prizovu potomke gorštaka. Stari učitelj Jova i predsednica Turističke organizacije knjaževačke opštine Dragica Jocić uvek su u centru svih zbivanja. Oni, sa još desetak entuzijasta, nose organizaciju ove manifestacije. Pozivaju, savetuju, hrabre. Raduje ih kad vide kako ovuda, prema Konjarniku i Babinom zubu, promiču mašine i graditelji. Veruju da će planina, baš kako je i planirano, uskoro dobiti veliki turistički centar i kako će prema njemu pohrliti turisti sa svih strana. U to veruje i Slavinka Verhovska, bivša predsednica knjaževačke opštine, sada u penziji, neumorna aktivistkinja Udruženja za negovanje etnotradicije. Brine o izradi suvenira, a Ljiljana Mihajlović, iz istog udruženja, o bogatoj trpezi sa starim jelima.

nek mu je vecna slava

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : Časopis „Istok“, broj 10

Novi, jubilarni broj „Istoka“ je sa 220 strana do sada najobimniji. „Istok“ ...