Home / Turizam / Babin zub / Skijaški centar "Babin zub" na Staroj planini spreman za turisticku sezonu

Skijaški centar "Babin zub" na Staroj planini spreman za turisticku sezonu


http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2009/03/04/35819/babin1400.jpg

Babin zub zicara


Knjaževac — Skijaški centar „Babin zub“ na Staroj planini spreman je da primi turiste, a ukoliko im vremenske prilike ne budu išle naruku, pripremili su veštački sneg.

U Turističkoj organizaciji Knjaževac kažu da je završeno asfaltiranje prilaznih puteva i da se do ski-centra stiže brže i lakše nego prošle godine. Gosti koji trenutno borave na Staroj planini ističu da uživaju u ovom skijaškom centru.

Opširnije možete pogledati u prilogu TV B92.
Za turizam 4,4 milijarde dinara
5. januar 2010. | 10:15 | Izvor: Tanjug
Beograd — Budžet namenjen turizmu za 2010. iznosi oko 4,4 milijarde dinara, što je skoro duplo više nego 2009., izjavio je državni sekretar za turizam Goran Petković.

Taj novac pre svega će biti uložen u u turističku infrastrukturu, nastavak radova na najvažnijim turističkim gradilištima u zemlji, podsticajna sredstva za razvojne kredite za projekte u turizmu, kao i za pomoć lokalnim organima vlasti da dođu do sredstava iz evropskih fondova, ukazao je Petković.

Petković je najavio i nastavak realizacije projekta za očuvanje prirode u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja, kao i projekata za sortiranje, prikupljanje i odvoženje čvrstog otpada.

On je ukazao i na vaznost vršenja „pritiska“ na region i susedne zemlje i još intenzivniju promociju radi pozicioniranja srpske turističke ponude, objašnjavajući da će blagi oporavak ekonomije predstavljati dodatni izazov za domaći turizam.

Petković je ukazao da će se domaći turisti, nakon vizne liberalizacije, možda odlučiti za putovanja u inostranstvo, a turisti iz okolnih zemalja i regiona za dalje destinacije.

Budžetom za narednu godinu planirano je da za subvencije javnim preduzećima i organizacijama bude izdvojeno oko 2,5 milijarde dinara, i to „Skijalištima Srbije“ oko 901,8 miliona dinara, Turističkoj organizaciji Srbije 220 miliona dinara i „Staroj planini“ 938,2 miliona dinara.

Petković je objasnio da će na javno preduzeće „Stara planina“ preći određene aktivnosti koje su do sada bile u nadleznosti opština, a pomenuta sredstva biće uložena u izgradnju infrastrukture na toj planini, elektronabdevanje i početak izgradnje smeštajnih kapaciteta.

On je ukazao na važnost početka izgradnje smeštajnih kapaciteta zbog privlačenja privatnih investitora i izrazio očekivanje da će prvi objekat na Staroj planini sa radom početi 2012. godine.

Za projekte razvoja turizma u 2010. godini namenjeno je 490 miliona dinara, opštinama i udruženjima građana 80 miliona dinara, za kredite za podsticanje kvaliteta ugostiteljske usluge 400 miliona dinara.

Za izgradnju smeštajnih kapaciteta na lokaciji Jabučko ravnište na Staroj planini planirano je 560 miliona dinara, a za Nacionalnu turističku razvojnu korporaciju i „Park Palić“ biće izdvojeno po 10 miliona dinara.

IZvor b92 i Tanjug

One comment

  1. pitanje je samo u kom smislu

Leave a Reply

x

Check Also

Javna akcija CKR : Dečja prava u priči i praksi ( Foto & Video)

Povodom realizacije projekta „Dečija prava u priči i praksi“ Centar za kreativni ...