Home / Timocka krajina / Knjaževac / Osvajacica zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u plivanju Nađa Higl trenirala u KNJAZEVCU

Osvajacica zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u plivanju Nađa Higl trenirala u KNJAZEVCU

Davajuci brojne intervjuje Osvajacica  zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u plivanju Nađa Higl izjavila da je trenirala u KNJAZEVCU.

Pripremala se na malom bazenu u Pančevu, kao i na olimpijskim u Beogradu, Knjaževcu i Kruševcu.

Ovde je Nadja trenirala - Knjazevacki bazen
Nađin otac istetovirao rezultat na temenu

Autor: Nataša Korlat | Foto:fonet/epa | 04.08.2009. – 08:03

Nađin otac istetovirao rezultat na temenu

Za samo nekoliko dana život srpske plivačice Nađe Higl okrenuo se za 180 stepeni. Od senzacionalnog osvajanja zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u plivanju, želje nesuđene balerine počele su da se ostvaruju.

Nova šampionka na 200 metara prsno biće nagrađena stanom u Pančevu, a najavljuje se i izgradnja olimpijskog bazena u rodnom gradu. Majka Snežana je pripremila tortu od malina, a otac Dragan je ispunio obećanje i na svojoj glavi istetovirao zlatni rezultat iz Rima (2.21,62).

– Njena slika nakon završene trke govori sve. Nađa ni danas nije svesna šta joj se događa. Od anonimne devojke iz Pančeva postala je senzacija, koju su italijanski novinari opsedali prethodnih dana. Iznenađenje je bilo veće kad su čuli da je trenirala u malim bazenima. Biće potrebno još neko vreme da prođe da bi shvatila šta je uradila – priča za “Blic” Dragan Higl, otac nove svetske šampionke.

Otac Nađe Higl za vreme postavljanja tetovaže

Ni on, ni njegova supruga proteklog vikenda nisu uspeli da se čuju sa zlatnom devojkom. Uglavnom razmenjuju poruke i čekaju trenutak kad će izgrliti Nađu i sina Sebastijana, njenog trenera. Za to vreme potrudili su se i ispunili zadata obećanja.
Majka Snežana napravila je Nađinu omiljenu tortu od malina, a njenog oca ekipa “Blica” juče je zatekla u salonu za tetovaže u Karađorđevoj ulici u Pančevu. Za samo nekoliko minuta na glavi je imao rezultat 2.21.62 koji je njegova mezimica postigla u Rimu.

Nađa je uporedo išla na balet i trenirala plivanje

– Obećao sam da će su se istevovirati i to sam uradio. Ovo je najbolji rezultat ne samo Srbije nego i nekadašnje Jugoslavije u plivanju. Nađa je prva stigla do titule svetskog šampiona na 200 metara – kaže uzbuđeno Dragan.
Do pre nekoliko dana o Nađi Higl malo se znalo. Mnogo toga se nije promenilo ni posle osvajanja dva srebra na nedavno održanoj Univerzijadi u Beogradu. “Bum” je napravila u Rimu i od tada svetski mediji bruje o njoj.

Na malom bazenu u Pančevu pripremala se za Rim

– Nađa se kao devojčica bojala vode. Pošto sam bio spasilac na plaži na Tamišu, morao sam da je naučim da pliva. Ipak, ona to nije želela. Bio sam uporan. Posle toga je počela da se bavi ovim sportom – seća se Dragan.
Iako je trenirala plivanje, Nađa kao devojčica nije znala da li želi time da se bavi. Paralelno je išla i na balet, jer je to bio njen san. Ipak, u trenutku kad se odlučivalo šta dalje, odabrala je da se bavi plivačkim sportom.
Ozbiljnije rezultate počela je da pravi pre nekoliko godina. Ustajala je u pet sati ujutro i trenirala dva puta dnevno. Pripremala se na malom bazenu u Pančevu, kao i na olimpijskim u Beogradu, Knjaževcu i Kruševcu. Koliko su novca Higlovi potrošili na pripreme, kako kažu, nije moguće izračunati.
– Pa samo jedno plivačko odelo košta 400 evra. Može da se upotrebi pet puta, a onda je za bacanje. Mnogo novca otišlo je na benzin i njena putovanja do bazena – kaže Nađin otac.

Sa bratom Sebastijanom osvojila je preko 700 medalja

I pored toga, svetska šampionka posle osvajanja zlatne medalje izjavila je da želi samo jedno – mesto na kome bi mogla da trenira.
– Dok su se drugi pripremali u inostranstvu, Nađa je morala u Srbiji. A razlika između bazen u kojima je ona trenirala i onih u kojima su se pripremali drugi je kao ona između “fiće” i “formule jedan” – kaže Dragan i dodaje da se nada da će privreda imati više sluha da ulaže u plivački sport.
Za samo godinu dana ova dvadesetdvogodišnja devojka napravila je ogroman uspeh. – Očekujem da će joj život ubuduće biti mnogo lakši. Kako moj sin voli da kaže: “Moramo biti čvrsti u nevolji, a mudri u uspehu”. Verujem da će i Nađa i Sebastijan biti takvi – kaže Snežana.

Dvosoban stan
Gradsko veće Pančeva odlučilo je da Nađi Higl posle osvojenog zlata u Rimu pokloni dvosoban stan u tom gradu, a Izvršno veće Vojvodine obezbediće sredstva da se on kompletno opremi. Vesna Martinović, gradonačelnica Nađinog rodnog grada, izjavila je da će Pančevo nastojati da izgradi i olimpijski bazen, kako bi se stvorili bolji uslovi za treninge srpskih plivača.


Šampionska torta
Nađina majka Snežana pripremila je svetskoj šampionki njenu omiljenu tortu, koja se pravi od malina i piškota, a muti se jedino šlag. Na pleh se poređaju piškote umočene u mleko, zatim se namaže šlag, a po njemu poređaju maline. To se opet ponovi, a torta je gotova kada se na sve to još jednom poređaju piškote i stavi šlag.


Mirna joj je bila idol
Za Higlove nije iznenađenje što je Mirna Jukić, plivačica iz Austrije i osvajač brojnih medalja na svetskim i evropskim prvenstvima, bila prva koja je prišla Nađi, zagrlila je i čestitala joj na osvojenom zlatu.
– Mirna je bila Nađin idol. Ona ju je jurila u bazenu i na neki način zahvaljujući njoj osvojila zlato. One su uz sve to i dobre prijateljice – kažu Nađini roditelji.

Leave a Reply

x

Check Also

Javna akcija CKR : Dečja prava u priči i praksi ( Foto & Video)

Povodom realizacije projekta „Dečija prava u priči i praksi“ Centar za kreativni ...