Home / Muzička dešavanja / Ameri rasturili Guču! – MARINCI PRISTIGLI JUČE NA SABOR KO ZNA ODAKLE I KAKO, SVIRKOM NAPRAVILI LO

Ameri rasturili Guču! – MARINCI PRISTIGLI JUČE NA SABOR KO ZNA ODAKLE I KAKO, SVIRKOM NAPRAVILI LO

MARINCI PRISTIGLI JUČE NA SABOR KO ZNA ODAKLE I KAKO, SVIRKOM NAPRAVILI LOM

Ameri rasturili Guču!

Marinci iz baze NATO u Napulju oduševili saboraše svirajući bluz na bini u centru Guče. Dogodine, obećali, naučiće da sviraju i „Užičko kolo“

GUČA – Kada su američki marinci ušli u Guču, u noći između četvrtka i petka, juče u zoru – ne zna se, helikopterima, „hamerima“ ili peške, tek, juče u podne u centru trubačke prestonice napravili su lom kakav se ne pamti u bližoj istoriji Guče. Petnaest minuta, na bini u centru varoši, grmelo je i pucalo, lomilo, treslo, kao da svira sam Dejan Petrović sa svojih 12 trubača i to „Užičko kolo“, a ne trubači iz Amerike numere – Reja Čarlsa!

Dogodine – 10 dana

Sabor trubača u Guči, dogodine, 50. put po redu, trajaće ravno 10 dana. Organizatori su juče uputili zvaničan poziv predsedniku Srbije Borisu Tadiću da otvori finalno takmičenje trubača u nedelju 22. avgusta 2010. godine, a ministru Milutinu Mrkonjiću da 13. avgusta 2010. podigne saborsku zastavu. Dva dana ranije, predsednik opštine Lučani pozvao je u Guču, na 50.

[starrating template_id=4]

Sabor trubača i predsednike Rusije i Amerike, Medvedjeva i Obamu, premijera Rusije Putina…

Vojne snage SAD sviraju na uvce

Veseli saboraši pod šajkačama, ono malo što ih je još uz strance ostalo u Guči, zastajali su ispred bine, osluškivali zvuke „ritma i bluza“ gledali švedsku zastavu koju su razvili gosti sa severa Evrope, prisustvujući i sami istoriji – američki marinci u sred Srbije sviraju Srbima na uvce!
– Oh kako su lepi! Kao sam Ričard Gir – skakale su okolo uz Francuskinje, Italijanke, Nemice, i neke Srpkinje trudeći se da ih marinci primete, sigurne da su im Ameri svojim muziciranjem – ulepšali dan!
I marinci su se baš potrudili da ih Guča iz prve prihvati!
– Dobar dan, Gučo, kako ste – vrisnuo je u mikrofon tamnoputi pevač orkestra Gilis pre nego što je zapevao „Hotel Kaliforniju“ i pre nego što je zvanični spiker publiku obavestio da su šestorica momaka u belim uniformama deo američkih vojnih snaga u Evropi i deo združenih američkih vojnih snaga u Africi.
– Srećni smo što smo ovde, učinićemo sve da vas razveselimo – nastavio je Gilis burno pozdravljen pokličima iz grla stotina saboraša.
Posle kratkog koncerta, Amerikanci su obećali da će par sati kasnije na večernjem koncertu na glavnoj bini svirati ništa manje nego srpski – „Svilen konac“, a da će do idućeg, 50. sabora trubača u Guči naučiti da sviraju i – „Užičko kolo“, možda i „Staru plavku“… Jedino što se novinari odmah nisu setili da ih priupitaju bilo je hoće li možda dogodine u Guči, umesto u belim mornaričkim uniformama svirati u – jelecima i opancima…
– Sa srpskom muzikom prvi put susreo sam se pre devet godina, kada sam u Americi slušao Bobana Markovića… O Saboru u Guči čuli smo mnogo toga dobroga, da je odličan provod, da su dobri ljudi, da se svi vesele do krajnjih granica – ispričao nam je juče Duk Stjubl, vođe orkestra, muzičar i narednik prve klase u orkestru marinaca.
Istina je da su nastup Amera budno pratili i neki civili sa mikrofonima u ušima raspoređeni po publici, ali je istina i da su marinci obećali da će prvi slobodan minut iskoristiti da prošetaju ulicama Guče, sve nadajući se da će ih devojke juriti po gradu kao Ričarda Gira u onom čuvenom filmu.

Bolje im stoje trube

Jedino što se zasada ne bi usudili, ispričali su juče, jeste da – Srbima izađu na crtu i takmiče se sa njima u nadtrubljivanju…
– Vaši trubači su fantastični. Ne bismo zaista mogli da se takmičimo s njima… Dok nismo čuli vaše trubače, nismo znali da neki instrumenti mogu da se koriste u nekim pesmama – priznao je kasnije Stjubl, objašnjavajući da njegov orkestar svira „ritam i bluz“, klasičnu američku muziku, ali da će se potruditi da nauče i ona srpska kola.

E, sad, za ona druga pitanja, ono o 1999. o bazi NATO u Napulju, o tomahavcima itd. juče u onoj euforiji, posle fantastičnog mini-koncerta, nije bilo lepo govoriti. U stvari, zaključak je – lepše je slušati marince kako sviraju na trgu u Guči nego ih gledati na nebesima i na krstaricama…Leave a Reply

x

Check Also

Raspisan konkurs za sve koji žele da budu deo Gorske službe spasavanja

Gorska služba spasavanja Srbije raspisala je konkurs za sve koji žele da ...