Home / Timocka krajina / Knjaževac / Ni traga misteriozno nestalom mladiću iz Knjazevca

Ni traga misteriozno nestalom mladiću iz KnjazevcaNESTAO

Porodica Jakov dve godine traga za nestalim sinom Nikolom, koji je posle jednog telefonskog poziva izašao iz kuće i više se nikada nije vratio

KNJAŽEVAC – U evidenciji zaječarske policije nalazi se 19 osoba koje su nestale u proteklih deset godina i koje do danas nisu pronađene. Najmisteriozniji je slučaj nestalog Nikole Jakova iz Knjaževca, rođenog 1987. godine, koji je u vreme nestanka 11. januara 2004. godine imao 16 godina. Od tada policija nije uspela da uđe u trag sada već punoletnom mladiću.

Ono što se zna je da nije bio narkoman i da nije pripadao nekoj sekti. Tog 11. januara Nikolu je telefonom pozvao drug da dođe kod njega. On je uzeo jaknu, rekao sestri Danijeli da izlazi i više se nije vratio. Nikolina majka Svetlana kaže da je bila nedelja, kraj zimskog raspusta, kada je poslednji put videla svoje dete.

– Prethodne večeri Nikola je bio u gradu do kasno. Sutradan je duže spavao. Čitav dan je bio kod kuće i leškario. Onda ga je pozvao drug. Obukao se kao i obično, rekao sestri da izlazi i tada smo ga poslednji put videli. Negde oko 23 sata pozvala sam ga na mobilni telefon, ali se nije javljao.


izvor knjazevcainfo


– Mislila sam da će duže da se zadrži, pa smo ćerka i ja otišle na spavanje. Ujutro sam videla da Nikola nije u svojoj sobi. Ponovo sam okrenula njegov broj, ali je bio nedostupan. Oko podneva sam njegov nestanak prijavila policiji. Zatražili smo i pomoć medija, objavljivali njegove fotografije, ali nije bilo nikoga ko bi nam pomogao, priča Svetlana.

Foto

Svetlana Jakov

Nikola je živeo samo sa majkom i sestrom. Otac Naće nastradao je nesreći u rudniku „Čitluk“ kod Sokobanje 1998. godine. Obe porodične tragedije dogodile su se u januaru. Ova poslednja, nestanak Nikole, dotukla je Svetlanu i Danijelu. Majka Svetlana je od tada pod sedativima, da bi, kako kaže, mogla normalno da funkcioniše.
– Moram da pronađem Nikolu, makar i po cenu svog života – kaže Svetlana.

– Nada još postoji, a ja verujem da je kidnapovan i da se nalazi negde u inostranstvu. Možda je ucenjen i ne može da se javi. Nema dana da ga ne tražimo. Jedino se bojimo da možda ne budemo kod kuće kada se vrati, pa naiđe na zatvorena vrata. Svaki dan mi počinje sa Nikolom i kako vreme odmiče meni je sve teže, kaže majka.

Ona se priseća vremena kada je pre Nikolinog nestanka u njihovoj porodici vladao mir i skladna atmosfera. Nikola je, kaže, živeo kao i svi njegovi vršnjaci i ništa nije ukazivalo na to da bi tek tako mogao da ode od kuće.

Svetlana je svuda tražila sina. Prvih meseci lutala je ulicama Niša nadajući se da će ga negde sresti, jer je u tom gradu imao drugove i odlazio kod njih. Nada se da će se Nikola jednog dana pojaviti na vratima kuće isto tako iznenada kao što je i nestao.

S. MARKOVIĆ


izvor knjazevcainfo


Svetlana Jakov iz Knjaževca već dve godine bezuspešno traga za sinom

Ni traga misteriozno nestalom mladiću

Nikola Jakov (1987), nestao 11. januara 2004. Tog dana otišao kod druga, koji ga je prethodno pozvao telefonom i više se nije vratio. Potraga policije i Interpola još nije dala rezultate

KNJAŽEVAC -U evidenciji zaječarske policije nalaze se imena 19 osoba koja su nestala u proteklih deset godina, a koja nisu pronađena ni do danas. Kako navode u zaječarskoj policiji najmisteriozniji je nestanak Nikole Jakova iz Knjaževca, rođenog 1987. godine, a koji je u vreme nestanka 11. januara 2004. godine imao 16 godina. Od tada do danas policija nije uspela da uđe u trag, sada već punoletnom mladiću. Ono što se zna je da nije bio narkoman, niti je pripadao nekoj sekti, jednostavno je nakon što ga je telefonom pozvao drug da dođe kod njega, Nikola uzeo jaknu, rekao sestri Danijeli da izlazi i više se nikad nije vratio.

Na listi još 19 nestalih osoba

Među 19 osoba kojima se zametnuo svaki trag ima muškaraca i žena različitog uzrasta. Uprkos tome što o ovim licima nema gotovo nikakvog traga, njihove familije veruju da će se oni ipak jednog dana vratiti, svaka druga mogućnost je za njih neprihvatljiva. Policija takođe nije stavila tačku na slučajeve nestalih.

– Bila je nedelja i poslednji dan zimskog raspusta – priča Nikolina majka Svetlana Jakov. -Prethodne večeri Nikola je bio u gradu do kasno. Sutradan je duže spavao. Čitav dan je bio kod kuće i leškario. Onda ga je pozvao drug. Obukao se kao i obično, rekao sestri da izlazi i tada smo ga poslednji put videli. Negde oko 23 sata pozvala sam ga na mobilni, ali se nije javljao. Mislila sam da će duže da se zadrži, pa smo kćerka i ja otišle na spavanje. Kada sam ustala oko šest sati, da bih se spremila za posao, videla sam da Nikola nije u svojoj sobi. Ponovo sam ga zvala na mobilni telefon, ali je bio nedostupan. Otišla sam na posao i odatle zvala njegove drugove, školu, ali niko nije mogao da mi pomogne. Oko podneva sam njegov nestanak prijavila policiji. Odmah smo zatražili i pomoć medija, objavljivali njegove fotografije, ali nije bilo nikoga ko bi nam pomogao.

Nikola je živeo samo sa majkom i sestrom. Otac Naće nastradao je rudarskoj nesreći u rudniku „Čitluk “ kod Sokobanje 1998. godine. Obe porodične tragedije dogodile su se u mesecu januaru. Ova poslednja, nestanak Nikole, dotukla je Svetlanu i Danijelu. Majka Svetlana je od tada pod sedativima, da bi mogla normalno da funkcioniše.

– Moram da pronađem Nikolu, makar i po cenu svog života – kaže Svetlana. – Nada još uvek postoji, a ja verujem da je kidnapovan i da se nalazi negde u inostranstvu. Možda je ucenjen i ne može da se javi. Interpol traga za njim, kao i naša policija. Nema dana da ga ne tražimo. Jedino se bojimo da možda ne budemo kod kuće kada se vrati, pa nađe zatvorena vrata. Svaki dan mi počinje sa Nikolom i kako vreme odmiče meni je sve teže.

Svetlana kaže da je pre Nikolinog nestanka u njihovoj porodici vladao mir i skladna atmosfera. Nikola, koji je bio učenik druge godine Tehničke škole u Knjaževcu, u decembru je proslavio rođendan. Pripremao se za doček Nove godine, pa je sa sestrom putovao u Bugarsku. Radovao se kada je dobio poziv za regrutaciju. Razmišljao je da kupi kompjuter. Živeo je kao i njegovi vršnjaci i ništa nije ukazivalo na to da bi Nikola tek tako mogao da ode od kuće. Te kobne nedelje, sa sobom nije poneo ni novac koji je imao kao džeparac.

– Sumnjale smo da Nikola možda nije bio član neke sekte, međutim, ništa nije ukazivalo na to – kaže Svetlana.
– Nabavile smo i knjige o sektama i počele da proučavamo tu oblast. Policija i mi zajedno smo pregledali sve njegove knjige i sveske ne bismo li našli nešto što bi ukazivalo na pripadnost nekoj sekti, međutim, nismo pronašli ništa sumnjivo. Na momenat sa pomišljala da je možda ubijen, ali sam odbacila te misli.

Svetlana je svuda tražila Nikolu. Lutala je ulicama Niša nadajući se da će ga negde sresti jer je u tom gradu imao drugove kod kojih je ranije odlazio. Međutim, svi njeni pokušaji do sada nisu dali nikakve rezultate. Ipak, Svetlana se nada da će se Nikola jednog dana pojaviti na vratima kuće isto tako nenadano, kao što je i nestao.

Slavica Markovićizvor b92,

izvor knjazevcainfo


Leave a Reply

x

Check Also

Javna akcija CKR : Dečja prava u priči i praksi ( Foto & Video)

Povodom realizacije projekta „Dečija prava u priči i praksi“ Centar za kreativni ...