Home / Timocka krajina / Knjaževac / PREDAVANJA U AU “ANDROMEDA” iz Knjazevca

PREDAVANJA U AU “ANDROMEDA” iz Knjazevca


lhc.jpg

Šesta Jesenja škola astronomije Astronomskog udruženja „Andromeda” počinje u četvrtak 29.10.2009. godine predavanjem, gospodina Milana Miloševića iz Astronomskog društva „Alfa” iz Niša, na temu „LHC, GODINU DANA KASNIJE”. Predavanje će se održati u Društvenom klubu Doma kulture u Knjaževcu sa početkom u 18h.

Predsednik Astronomskog udruženja „Andromeda” Milijan Srejić kaže da se ove godine prijavilo se više od pedesetak novih članova, kojima su Miloš Mitić i Stefan Živković održali malo predavanje o teleskopu i da su podeljena nova zaduženja. Mesto sekretara i glavnog fotografa dodeljeno Valentinu Corelju, PR je Jovana Božinović, a vođe posmatračke sekcije su Miloš Mitić i Vladimir Ignjatović.

Odabrani su novi bibliotekari, a to su: Branković Dragana i Vasilijić Milena, kao i administratori sajta: potpredsednik udruzenja Jeremić Miljan i Stefanović Ðorđe. Snimatelji „Andromede” su iz prošlogodišnjeg saziva: Miloš Mitić i Stefan Miloradović.


andromeda.jpg Astronomsko udruženje “Andromeda” osnovano je 9. 12. 2003. godine u Knjaževcu, i za sada je jedino u istočnoj Srbiji. Ideju o osnivanju dao je Milan Jevtović, profesor fizike i astronomije ,koji je bio i prvi predsednik udruženja.

Postoji običaj koji “nalaže” da astronomska društva, udruženja i organizacije dobijaju imena po prvom nebeskom telu, galaksiji, sazvežđu i sl. koje ugledaju. Galaksija Andromeda bila je prva koja su glanovi ovog društva opazili, te  ono ima baš ovakvo ime.

Današnji predsednik AU Andromeda je profesor fizike i astronomije Milijan Srejić. Društvo ima oko 400 registrovanih članova i još mnogo neregistrovanih posmatrača koji redovno dolaze na organizovana posmatranja i predavanja. Okuplja građane Knjaževca i učenike knjaževačkih osnovnih i srednjih škola, zainteresovane za astronomiju. Osnovni cilj je popularizacija astronomije. Udruženje poseduje dva teleskopa i jedan obrtni motor.

Ovo udruženje sarađuje sa ostalim stručnim udruženjima iz oblasti astronomije. Organizovalo je do sada pet jesenjih, pet prolećnih i jednu letnju  školu (na Babinom zubu sa 70 učesnika iz cele Srbuje) astronomije sa različitom tematikom (nebeska tela, astronomske pojave), kviz o Nikoli Tesli i školu fotografije.

planete.jpg

AU “Andromeda” sama ili sa drugim organizacijama organizuje savetovanja, seminare i druge stručne skupove, kao i prezentacije, promocije i druge oblike predstavljanja svoje delatnosti kako u zemlji tako i u inostranstvu. Udruženje objavljuje, u skladu sa zakonom, knjige, časopise, stručne publikacije i koristi druga sredstva informisanja javnosti u svom radu. Aktivan je učesnik  svetskog projekta MGA 2009.


Leave a Reply

x

Check Also

Mihajlović na otvaranju deonice auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada (Foto & Video)

Zamenik predsednika opštine Miroljub Mihajlović prisustvovao je  otvaranju deonica auto-puta od Pirota ...