Home / Timocka krajina / Knjaževac / Narodna kuhinja u Knjazevcu !!!

Narodna kuhinja u Knjazevcu !!!

Porodični ručak u narodnoj kuhinji

Sve duže liste čekanja na besplatni obrok. – Uskoro otvaranje kuhinja u Zrenjaninu, Somboru, Ćupriji, Varvarinu i Knjaževcu

U Srbiji se povećava broj korisnika narodnih kuhinja, pa u pojedinim gradovima, poput Kragujevca, postoji lista čekanja za obrok dnevno. U ovom gradu trenutno samo simboličan broj građana dobija obrok u narodnoj kuhinji, a na listi čekanja je oko hiljadu socijalno ugroženih kojima je neophodna pomoć u hrani. Kako objašnjava Dragica Kljajić, stručni saradnik zasocijalnu delatnost Crvenog krsta Srbije, broj korisnika zavisi od mogućnosti lokalne samouprave da finansira rad narodne kuhinje na svojoj teritoriji. Tako postoji potreba za 30.700 kuvanih obroka dnevno u 65 opština Srbije.

Prema podacima Crvenog krsta Srbije, u centralnoj Srbiji i Vojvodini trenutno postoji 55 narodnih kuhinja koje obezbeđuju jedan obrok dnevno za 25.435 korisnika, među kojima ima najviše starijih osoba i oko 2.000 dece. Na Kosovu i Metohiji postoje četiri narodne kuhinje u kojima se obezbeđuje hrana za nešto više od 1.200 socijalno ugroženih stanovnika južne srpske pokrajine.

Vlada Srbije obezbedila je za narodne kuhinje u Srbiji hranu iz robnih rezervi do kraja ove godine, pre svega svinjsko i juneće meso, narezak, paštete, mleko u prahu, krompir i pomfrit i druge artikle. Vrednost vladine donacije iznosi 150 miliona dinara. Međutim, to nije dovoljno budući da zbog materijalne situacije lokalne samouprave nisu u mogućnosti da same finansiraju taj program, a u nekim opštinama, poput Lučana, Bujanovca, Vranja, Trstenika, Vladičinog Hana i Trgovišta, narodne kuhinje su nedavno zatvorene. Početkom narednog meseca planirano je otvaranje narodnih kuhinja u Ćupriji, Varvarinu, Knjaževcu, Zrenjaninu i Somboru. U Nišu je prošlog meseca ponovo otvorena narodna kuhinja.

Narodna kuhinja u Novom Pazaru neprekidno radi 17 godina. Kako je rekla Ljiljana Kostić, sekretar Crvenog krsta u ovom gradu, oni obezbeđuju dnevno obrok za 1.200 korisnika. Prema njenim rečima, nemaju problema sa snabdevanjem. U vreme verskih praznika pripadnici islamske veroispovesti vrše verske obrede tako što žrtvuju životinje i njihovo meso poklanjaju narodnoj kuhinji u tom gradu.

„Cele godine imamo dovoljno mesa za sve korisnike narodne kuhinje mada se u poslednje vreme povećava broj onih kojima je potrebna naša pomoć”, kaže Kostićeva. Ova aktivistkinja Crvenog krsta primećuje da je među korisnicima sve više mlađih ljudi, i to uglavnom onih koji ostaju bez posla: „Sve je više porodica koje se hrane u našoj narodnoj kuhinji”.

Dragica Kljajić kaže da se, uprkos ekonomskoj krizi, povećava broj donatora koji se svakodnevno javljaju nudeći pomoć u namirnicama. Nedavno je „Viktorija grup” iz Novog Sada Crvenom krstu Srbije za potrebe narodnih kuhinja poklonila namirnice u vrednosti od 600.000 evra. Kompanija „Invej” pridružila se akciji Fonda B92 „Hrana za sve”. Ukupna vrednost donacije „Inveja” vredna je 12 miliona dinara i sastoji se od 80 tona jestivog ulja i 250 tona brašna, saopštio je Fond B92. U saopštenju se navodi da je putem donacija građana slanjem SMS-a na broj 2500 prikupljeno 1.440.000 dinara. Kroz direktne novčane donacije prikupljena je 531.000 dinara od donatora kao što su Zemunska gimnazija, „Božen kozmetiks”, „Enerdži Fajnensing tim”, Univerzitet Singidunum, „Dajrekt grup” i Savez samostalnih sindikata Novog Sada. „Lučić kompanija” je poklonila 650 tona raznih namirnica.Pozivajući se na reči Duška Radovića da nas toliko ima da niko ne bi smeo biti gladan, Kljajićeva u tom smislu predlaže da svaki građanin Srbije mesečno izdvoji jedan dinar za narodne kuhinje, što bi zbirno iznosilo sedam miliona dinara, i to bi bilo dovoljno za sve one kojima je potreban obrok dnevno da ne budu gladni. Ona smatra da bi bilo više donatora kada bi se ukinuo PDV za firme koje donacijama pomažu rad narodnih kuhinja.

„Prethodnih godina firme i kompanije koje su pomagale narodne kuhinje bile su oslobođene plaćanja poreza za vrednost poklonjenih namirnica. Sada nam se javljaju firme sa ponudom da pomognu, ali kada saznaju da se plaća PDV na vrednost donacije odustaju”, kaže Kljajićeva.

Dolazi zima, teži period za rad narodnih kuhinja.

„Problem je obezbediti hranu u periodu od oktobra do aprila. Od aprila, korisnici uglavnom odlaze na sezonske poslove i tamo gde idu da rade dobijaju obrok. Drugi razlog za pad broja korisnika tokom leta je taj što se ljudi lakše snalaze za obrok preko leta, jer je jeftinije preživeti leti nego zimi“, rekla je Kljajićeva.

Nada Kovačević

—————————————————–

Ko ima pravo na obrok

Postoje četiri kriterijuma za dobijanje kuvanog obroka u narodnoj kuhinji. To su građani bez prihoda i korisnici socijalne pomoći, samohrana staračka domaćinstva, penzioneri sa najnižim primanjima (oko 10.000 mesečno), kao i domaćinstva koja po članu ne ostvaruju prihod viši od 1.500 dinara mesečno.


izvor politika

Leave a Reply

x

Check Also

Mihajlović na otvaranju deonice auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada (Foto & Video)

Zamenik predsednika opštine Miroljub Mihajlović prisustvovao je  otvaranju deonica auto-puta od Pirota ...