Home / Ekologija / Alterantivi izvori energije / Italijani će možda odustati od vetroparka

Italijani će možda odustati od vetroparka

Posvađali se strani investitori i vlast u Beloj Crkvi

http://naviny.by/media/2009.10_w3/vetropark-1210-ris.jpg

Bela Crkva – Da zakone Srbije tek treba usklađivati sa evropskim, pokazuje primer iz Bele Crkve. Opštinske vlasti i italijanski investitori koji žele da grade vetropark našli su se u naizgled bezizlaznoj situaciji. Italijani tvrde da lokalne vlasti odbijaju saradnju, a predsednik opštine Vladica Maksimović odgovara da nema zakonski osnov da ispuni zahteve investitora.
Suvlasnik italijanske kompanije „Bondcom Green energy“ i direktor njihove ispostave u Beogradu Mirko Sući kaže da im je belocrkvanska vlast obećala mnogo, a sada odbija da definiše saradnju.
– Verovali smo im na reč. Moram da kažem da su dokumenti usaglašena i sa pokrajinom, ali i da u Srbiji već imamo takva dokumenta potpisana sa opštinama Boljevac i Knjaževac. Tamo smo sve završili za 15 dana. Tražimo samo da transparentno definišemo naš partnerski odnos, dinamiku i cilj – izjavio je Sući i dodao da će njegova kompanija, koja je u Beloj Crkvi planirala investiciju od 150 miliona evra, pretrpeti finansijske gubitke.
– Do sada smo investirali oko 100.000 evra. Pripremili smo se i za drugu fazu koja znači ulaganje još pola miliona evra i predviđa geodetska snimanja još dva anemometra za podršku, izradu studije izvodljivosti, generalni plan detaljne regulacije nama interesantnog dela. Za to nam treba minimum garancija. Oni to odbijaju. Hoće naš novac, ali neće obaveze – rekao je Sući i naglasio da razmišljaju o brzom odlasku iz Vojvodine.
Predsednik opštine Bela Crkva Vladica Maksimović kaže da u Srbiji ne postoji precizna procedura i da je sa pokrajinom dogovoren trojni sporazum koji su oni spremni da potpišu.
– Opštinsko veće je dalo saglasnost da se potpiše sporazum koji je ponudila pokrajina. Šta da radim što se to investitorima ne sviđa? Da kršim zakon, neću! Prvo, treba usaglasiti dokumente sa novim zakonom o prostornom planiranju. Posle toga sledi određivanje lokacije pogodne za vetropark, na osnovu čega treba uraditi plan detaljne regulacije, pa tek onda sledi licitacija za izdavanje državnog zemljišta u zakup – rekao je Maksimović i dodao da ni tu nije kraj.
– I tada je potrebna saglasnost Ministarstva poljoprivrede koju oni ne mogu da izdaju jer još nisu urađeni podzakonski akti koja to precizno definišu. Investitori traže da se obavežemo da ćemo im dati u zakup zemljište na kojem bi gradili vetroparkove. Kako to da učinimo kada ne znamo koje i kolike će parcele biti određene i kada još uvek nemamo plan detaljne regulacije. Znam da je to njima bitno da bi povukli novac od svojih investitora. Ali ne mogu da preuzmem obavezu koju ne mogu i da ispunim – rekao je Maksimović.

 

Sući: Tajni pregovori s drugom kompanijom
Sući se osvrnuo i na informaciju po kojoj je Srbija italijanskoj kompaniji „SECI energia“ dala koncesiju za izgradnju vetroparkova. On kaže da je to krajnje čudno, jer je njegova kompanija u Srbiji već skoro tri godine dok se konkurencija koja je dobila naklonost Vlade – prvi put pojavljuje.
– Pratimo zakonsku regulativu u Evropi i Srbiji kako bi po najvišim standardima i apsolutno javno uskladili svoje projekte. Oni su se pojavili niotkud i već imaju podatke, govore o egzaktnim kalkulacijama, o visini zarada, proizvedenoj energiji… Kako su to uspeli bez anemometara i višegodišnjeg merenja na terenu stvarno ne znam. Možda su čarobnjaci. Takođe, odakle njima da će dobiti 15 evrocenti po kilovat-času kada je cena po Uredbi Vlade 9,5 evrocenti. Kakvi su to tajni dogovori? – pitao je Sući, zahvaljujući se Uniji poslodavaca Srbije koja je prva reagovala na ovakve informacije.Leave a Reply

x

Check Also

Uređenje Trga u Knjaževcu (Foto & Video)

– – U Knjaževcu je u toku rekonstrukcija keja i trga Dimitrija ...