Home / Timocka krajina / Bor / Regionalni trening u Boru -IPA programa -jačanje teritorijalnog zbližavanja bugarsko-srpskog pograničnog region

Regionalni trening u Boru -IPA programa -jačanje teritorijalnog zbližavanja bugarsko-srpskog pograničnog region

Autor: J. B. K.

Bor – Kako bi iz Timočke Krajine bilo podneto što više kvalitetnih projekata za Program prekogranične saradnje u okviru IPA Bugarska – Srbija, Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije organizovala je u Boru regionalni trening posvećen izradi projekata i upravljanju projektnim ciklusom.

Trening je bio namenjen zaposlenima u opštinskoj upravi i kancelarijama za lokalni ekonomski razvoj, opštinskim javnim preduzećima i ustanovama, ljudima iz biznisa, poslovnih udruženja i organizacija za podršku biznisu i civilnom sektoru.


Strateški cilj IPA programa Bugarska – Srbija je jačanje teritorijalnog zbližavanja bugarsko-srpskog pograničnog regiona, povećavanje njegove konkurentnosti i stabilan razvoj kroz ekonomsku, socijalnu i ekološku saradnju.

Mogućnost da svojim projektima konkurišu za sredstva Evropske unije opredeljena za ovaj program prekogranične saradnje imaju opštine Bor, Zaječar, Niš i Pirot, kao i opštine Jablaničkog i Pčinjskog okruga sa srpske i okruga Vidin, Montana, Sofija, Pernik i Ćustendil u Bugarskoj. Krajnji rok za predaju projekata je 30. novembar ove godine, a realizacija odabranih projekata treba da doprinese modernizaciji infrastrukture za socijalni, ekonomski i razvoj i poboljšanje stanja životne sredine sa obe strane granice, povećanje broja ekonomskih aktivnosti u regionu, kao i osposobljenosti za zajedničko korišćenje regionalnog potencijala i uvođenje principa održivog razvoja u prekogranično područje.

Inače, za ovaj poziv za projekte prekogranične saradnje Bugarska – Srbija ukupno je namenjeno 7,23 miliona evra s tim da je učešće EU 6,15 miliona evra, a preostalih 15 odsto vrednosti u slučaju Bugarske ide iz njenog nacionalnog budžeta, a u Srbiji obezbeđuju partneri u projektu.

Leave a Reply

x

Check Also

Radovi na poboljšanju energetske efikasnosti u Knjaževačkoj gimnaziji (Foto & Video)

Predsednik opštine Milan Đokić sa saradnicima obišao je radove na poboljšanju energetske ...