Home / Timocka krajina / Bor / Knjaževački Falc East deo rasta proizvodnje na području Zaječarskog i Borskog okruga

Knjaževački Falc East deo rasta proizvodnje na području Zaječarskog i Borskog okruga

U prvih jedanaest meseci 2016. godine industrijska proizvodnja na području Zaječarskog i Borskog okruga veća je u odnosu na isti period 2015. godine za 16,3%. 

Najveći izvoznici i uvoznici su RTB Bor, FBC Majdanpek, TF Kable FKZ Zaječar, Falc East Knjaževac, Elixir Prahovo, Gorenje Home Zaječar, Heineken Srbija, Brodogradilište Rhine Danube Kladovo, Pometon – TIR Bor, Grand d inženjering Bor, FPM Agromehanika Boljevac.

Posmatrana po sektorima, proizvodnja u Timočkom regionu u periodu januar-novembar 2016. godine, veća je u prerađivačkoj industriji za 21,1%, kod proizvodnje električne energije zabeleženo je povećanje proizvodnje od 8,4%, a proizvodnja u rudarstvu je veća za 4,9%.

Privreda sa područja Timočkog regiona izvezla je u prvih jedanaest meseci 2016. godine robu za 434,5 miliona dolara, što je za oko 26% više u odnosu na izvoz ostvaren u istom periodu 2015. godine. Ukupan izvoz iz borskog okruga iznosi 329, 1 milion dolara, a zaječarskog 105, 4 miliona dolara. U ukupnom izvozu Republike Srbije naš Region učestvuje sa  3, 2%.

Ukupna vrednost uvezene robe na području Komore Zaječar u prvih jedanaest meseci 2016. godine iznosi 299,5 miliona dolara, što je u odnosu na isti period 2015. godine povećanje za 8,3% (okrug Bor 208,6 mil.$, a okrug Zaječar 90,9 mil.$). U ukupnom uvozu Republike Srbije naš Region učestvuje sa 1,7%. Suficit u robnoj razmeni sa inostranstvom na području naše Komore u prvih jedanaest meseci 2016. godine iznosi 135 miliona dolara, što predstavlja povećanje od oko 98% u odnosu na suficit koji je ostvaren u istom periodu 2015. godine.

 

U ovom periodu, najveća vrednost uvezene robe realizovana je iz sledećih zemalja: Ruska Federacija, Bugarska, Armenija, Italija, Poljska, Čile, Maroko, Eritreja, Makedonija, Kazahstan, itd.

izvor http://radiomagnum.rs

 

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...