Home / Svrljig / Turističke destinacije u Svrljigu – Rimske građevine

Turističke destinacije u Svrljigu – Rimske građevine

U ataru svrljiškog sela Niševac arheolozi su tokom proteklih godina naišli na jedinstven objekat u Srbiji, što može biti okosnica u razvoju turizma u svrljiškom kraju. 

 

Naime, pronađen je objekat koji datira sa početka drugog veka pod nazivom ,,Timacum Maius“. To je bila prva stanica od antičkog Naisussa ka Dunavu.

Na potezu kod Niševca, nedaleko od Svrljiga, arheolozi su godinama radili na pronalaženju, a poslednjih godina otkrili su jedinstven objekat sa očuvanim keramičkim cevima za podno i zidno grejanje.

BRZA I AKTIVNA VOJSKA U SVRLJIGU!?

Na ovom mestu, po rečima poznavaoca istorijskih prilika, bila je skoncentrisana brza i aktivna vojska – vojna jdinica koja je brojala više od 1.000 vojnika. To je kohorta Krićana, pozadinska rimska jedinica koja je čuvala zaleđe granica Rimskog carstva.

Kohorta je bila stacionirana u Niševcu i Svrljigu od 90-te do 130-te godine posle Hrista. Kasnije je prešla na Đerdpa i Dunav gde je pomagala u učvršćivanju granica Carstva.

 

Objekat datira sa početka 2. veka i bio je u upotrebi sve do gotskih najezda. Objekat je sa zidanim podnim grejanjem, takođe, otkriveno je i ložište i ,,tubuli“, keramičke cevi koje su sprovodile topao vazduh od ložišta iz kanala u pod i zidove.

Timacum Maius danas je zaštišćen, a dalja istraživanja nastavljaju se iz godine u godinu.

Timacum Maius pojavljuje se na staroj rimskoj „Pojtingerovoj mapi”, ucrtan u okolini Niša.

Arheolozi i poznavaoci istorije vodili su raspravu o tačnom podatku gde se on nalazi, i to više od 100 godina.

 LOŽIŠTA I KUPATILA

Pored podnog grejanja koje je zadivilo sve arheologe i građane, tokom arheoloških ispitivanja pronađena su i mnoga druga ložišta, kupatila, novac koji je pripadao Caru Avgustu (vojnički novac) za šta se može zasigurno reći da su veoma značajna arheološka otrkića, koja mogu promeniti sliku Svrljiga u narednom periodu.

 

  • Stavovi izneti u podržavanom medijskom projektu “Svrljig info 2019” nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva –

foto s.v

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

 Radovi na održavanju kolovoza – Na putu Knjaževac – Svrljig –

PREMA poslenjim informacijama Puteva Srbije ovog  jutra nema većih gužvi ni zadržavanja ...