Home / Ekologija / Alterantivi izvori energije / Alternativni izvori energije – Čudesni pelet u pametnom kotlu

Alternativni izvori energije – Čudesni pelet u pametnom kotlu

NIŠ – Stalna poskupljenja energenata „naterala“ su srpske termičare da se bace na proizvodnju i prodaju biogoriva i da svojim potrošačima ponude kotlove na pelet. Radi se o presovanoj piljevini određene vlažnosti, koja je obnovljivi izvor energije. Ovi kotlovi se ručno lože samo jednom u nedelju dana, programski se uključuju i isključuju, a pored prostorija, greju i vodu! Na 14. simpozijumu termičara Srbije u Sokobanji postali su hit.
– Kotao na pelet ima električni mehanizam koji gasam potpaljuje, a gasi se kada dostigne željenu temperaturu – objašnjava dipl. inž. Nenad Jakovljević. – Rad mu se za svaki dan posebno programira. Ako ne želite da vam se smrznu instalacije ili cveće dok ste na zimovanju, može raditi i kada niste kod kuće.
Stručnjaci ističu da dva kilograma drvnog peleta, što košta 32 dinara, daju toplotnu energiju koliko i litar nafte, koji vredi 87 dinara. Kada se u obzir uzme ušteda, cena ovog kotla od 2.600 evra i nije previsoka. Prema mišljenju dipl. inž. Ivana Ristića, korišćenje peleta je revolucionarno u energetici.
– Pelet je domaći proizvod koji strateški može da pokrene ovu zemlju – ističe Ristić. – Ako bi se dovoljno koristio, Srbija bi energetski bila potpuno nezavisna od ruskog i arapskog „ventila“. Može se koristiti slobodno i neograničeno, a ušteda je ogromna.


DUGOROČNI KREDITI
DugoroČni krediti za izgradnju solarnih kolektora poboljšali bi iskorišćenost srpskih energetskih potencijala – rekao je na Simpozijumu Mladen Stojiljković, profesor Mašinskog fakulteta u Nišu.
– Jedan kolektor, koji bi trošio samo dva kilovata struje, grejao bi vodu za tuširanje i pranje posuđa, što bi svima nama donelo veliku uštedu. U Grčkoj se za zagrevanje vode struja uopšte ne koristi.

izvor vecernje  novosti


Leave a Reply

x

Check Also

Javna nabavka Izrada grejanja u objektu na bazenu Banjica u Knjaževcu

Direkcija za razvoj,urbanizam i izdradnju opštine Knjaževac juče je raspisalajavnu nabavku ,, ...