Home / Bezbednost / Osnovna škola ”Dimitrije Todorović Kaplar” u Knjaževcu dobila UV indikator

Osnovna škola ”Dimitrije Todorović Kaplar” u Knjaževcu dobila UV indikator

 

 

U Osnovnoj školi “Dimitrije Todorović Kaplar” u Knjaževcu, postavljen je UV indikator, specijalni merač za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja.

Zahvaljujući ovom indikatoru učenici ove osnovne škole, moći će da vide jačinu UV zračenja u svakom trenutku dana i da saznaju na koji način bi trebalo da se zaštite od negativnog uticaja sunca i tako sačuvaju svoje zdravlje.

UV indikator je postavljen u okviru kampanje sistematske edukacija o odgovornom ponašanju na suncu “Zaštita za sve“, koju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Cilj kampanje „Zaštita za sve“ je da odgovorno ponašanje na suncu postane deo zdravih životnih navika dece, koja mnogo više vremena provode napolju nego odrasli, a njihova koža je osetljivija na negativne uticaje sunca. Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja, a preporuka da se sa edukacijom o odgovornom ponašanju na suncu počne u predškolskom i ranoškolskom uzrastu.

Stvaranje zdravih navika kod dece u pogledu zaštite od potencijalno negativnih efekata sunčevog zračenja zalog je za njihovo zdravlje u budućnosti.

Intenzitet sunčevog, to jest UV, zračenja grafički je prikazan na UV indikatoru u tri kategorije: Bezbedno je, Zaštiti se i Skloni se.

U zavisnosti od inteziteta UV zračenja jedna od ovih pozicija  svetli. Mere zaštite koje je u tom periodu potrebno preduzeti – od sklanjanja u hlad, do nošenja majica dugih rukava, kapa sa širokim obodom i naočara, do nanošenja krema za zaštitu od sunca – jednostavno i kratko su objašnjene u pratećem tekstu legende UV indikatora.

Simboli legende su naglašeni istom bojom kao svetleće pozicije, te su lako razumljivi i atraktivni deci.

UV indikator postavljen u Osnovnoj školi “Dimitrije Todorović Kaplar” u Knjaževcu jedan je od 20 koji će tokom ovog proleća biti postavljeni u školama širom Srbije, kao rezultat učešća tih škola na konkurs sa temom „Dva lica sunca”. Na konkursu je učestvovala preko 130 škola iz cele Srbije. Među 206 radova đaka, koje su na konkurs poslali učitelji, izabrano je 20 najboljih.

UV indikatori su do sada postavljeni u osnovnim školama „Rifat Burdžović-Tršo” u Novom Pazaru, „Milan Mijalković” u Jagodini, “Dr Jovan Cvijović” u Smederevu, “Milinko Kušić” u Ivanjici, “Jovan Sterija Popović” u Vršcu, “Vuk Karadžić” u Negotinu i “Branko Radičević” i “Đura Daničić” u Beogradu.

U okviru kampanje „Zaštita za sve”, tokom 2018. godine, UV indikatori su postavljeni u šest škola u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Deo društveno odgovorne kampanje “Zaštita za sve”, koja se sprovodi dve godine, je i edukacija o odgovornom ponašanju na suncu za učitelje, koju je do sada prošlo 850 učitelja iz 361 škole iz preko dvestotine gradova u Srbiji. Učitelji su u okviru edukacije dobili saznanja i metode na osnovu kojih informacije o potencijalno negativnim uticajima sunca i odgovornom ponašanju na suncu prenose deci ranoškolskog uzrasta.

Od ovog proleća, u okviru ove kampanje, deci u Srbiji dostupna je i edukativna video-igrica „Sunčane avanture”, koja im omogućava da se na zabavan i uzbudljiv način takmiče sa sobom i drugima, a istovremeno uče kako da se zaštite od štetnog sunčevog zračenja i sačuvaju zdravlje. Glavni likovi ove igrice, koju će roditelji rado odobriti svojoj deci, su Ceri i njegovi drugari. Igrica „Sunčane avanture” može se besplatno preuzeti sa Google Play i Apple Store prodavnica. Format igrice na efektan način plasira edukativne sadržaje, koje, uz savete roditelja, deca mogu da razvijaju i primenjuju.

Kampanja  „Zaštita za sve“ predstavlja logičan nastavak akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, koju su Eucerin Srbija i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja sprovodili od 2015. do 2017.godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...