Home / Drugi pišu / Zlata Kocić dobitnica “Disove nagrade”

Zlata Kocić dobitnica “Disove nagrade”

Pesnikinja, prevoditeljka i esejista iz Beograda Zlata Kocić dobitnica je ”Disove nagrade” za 2017. godinu, saopštio je tročlani žiri.

Pesnikinja, prevodilac i esejista Zlata Kocić rođena je 1950. godine u Željevu kod Svrljiga. Osnovnu školu završila je u Svrljigu, a Gimnaziju u Knjaževcu. Diplomirala je na Grupi za ruski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Radila je kao gimnazijski profesor, lektor-redaktor i urednik u izdavačkoj kući „Nolit”. Usavršavala se na studijskim boravcima u Rusiji. Živi i stvara u Beogradu.

Zlata Kocić je u književnost ušla pre 35 godina knjihom ”Klopka za senku”, a od tog trenutka objavila je deset knjiga pesama i postala jedan od najboljih savremenih srpskih pesnika.

– Snažno oslonjena na foklorno-mitološku tradiciju, na jednoj strani, i iskustvo književne avangarde, na drugoj strani, Zlata Kocić je izgradila pesnički svet, čija je osnovna karakteristika duboka sakralizacija sveta i života. Ova dimenzija njene poezije je posebno došla do izražaja u knjizi Lazareve lestve (2003), a ona ima središnju ulogu i u knjigama Melod na vodi (2008) i Belo pule (2014). Poeziju Zlate Kocić, isto tako, karakteriše i posebna briga za jezički izraz, odnosno sklonost ka onoj vrsti građenja novih reči za koju je veliki pesnik Ivan V. Lalić smatrao da može biti razlog da Zlata Kocić bude proglašena „za Koderovu kći“ – navodi se u obrazloženju žirija, u kom se dodaje da je laureatkinja ”ne samo jedinstvena pojava u savremenoj srpskoj književnosti, već i jedan od najboljih srpskih pesnika danas”.
Piše poeziju, poetsku prozu, dramske poetske tekstove, studije o domaćoj i inostranoj poeziji i prozi, kao i eseje. Objavila je pesničke knjige: Klopka za senku (1982), Oro oko grotla (1990), Rebro (1993), Gnezdo i kupola (1995), Polog : poetska proza (1999), Vazdušne freske (1999), Lazareve lestve (2003, 2010), Melod na vodi (2008), Biberče (2014), Belo pule (2014), Le piéton au large (Pešak na pučini): izbor (srpsko-francusko izdanje, 2014), Sirinova skala : izbor (srpsko-rusko izdanje, 2014).

Pesme su joj prevođene na ruski, engleski, francuski, bugarski, kineski, jermenski, nemački, rumunski i druge jezike i zastupljene su u brojnim antologijama.

Disova nagrada se dodeljuje u okviru manifestacije “Disovo proleće”, koja se u Čačku organizuje 54. put. Nagrada Zlati Kocić biće uručena 25. maja na završnoj svečanosti ove manifestacije.Izvor blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Knjaževčani Trijumfom započeli sezonu u Prvoj regionalnoj ligi (Foto & Video)

Кošarkaši Кnjaževca savladali su Topličanin iz Prokuplja rezultatom 85:77 (24:11,18:20,23:23,20:23) na startu ...