Home / Knjaževac / Za kupine u knjaževačkom kraju nema otkupljivača?

Za kupine u knjaževačkom kraju nema otkupljivača?

Iako je uveliko vreme za berbu kupina, knjaževački voćari još nisu počeli da ih beru jer još ne znaju cenu i nema zainteresovanih otkupljivača, pa će izgleda sav ovogodišnji rod propasti.

Knjaževački kupinari počeli su da primenjuju najradikalnije mere: neki zasadi kupina već su na đubrištu.

“Evo gde je završila kupina i poljoprivreda”, pokazuje Zorica Božinović iz Trgovišta, “moja, koja sam bez posla i koja ulažem na poljoprivredu.”

Ogorčena je i Dušica Jović: “Mi smo ispali najveće budale koje rade ni za šta, znači rade da bi im prošlo vreme, uvek smo se trudili da damo kvalitet, od toga nema ništa.

Samo u Trgovištu kod Knjaževca godišnje se proizvede 130.000 kilograma kupina. Proizvođači kažu da je već sada oko 70 odsto roda propalo:




“Jednostavno, došlo se u situaciju da to niko ne želi, najbolju, najkvalitetniju robu.” Jedan od njih kaže da je krčenje zasada jedino rešenje.

U opštini Knjaževac kažu da su razgovarali sa svim hladnjačarima u Srbiji, ali da kapaciteta za otkup i skladištenje kupina nema.

“Mi smo kao lokalna samouprava godinama unazad, a to ćemo tek sada početi da radimo još intenzivnije se nameće kao potreba i inicirati udruživanje i povezivanje načih proizvođača voća kako bi uz našu pomoć mogli da naprave svoje preradne kapacitete, kako ne bi dolazili više u situaciju da svoje “crno zlato” kako ga oni zovu moraju da bacaju”, rekao je Milan Đokić, predsednik Opštine Knjaževac.

Lokalna samouprava planira da i naredne godine subvencioniše proizvodnju voća. Međutim, u selima se s pravom pitaju – da li će se, i ko – usuditi za novu proizvodnju posle ovogodišnjeg gubitka.



a
Izvor RTS

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...