Home / Knjaževac / Vučić : Spas za istocnu Srbiju, ne samo Bor i Majdanpek, već i Negotin, Zaječar, Knjaževac…

Vučić : Spas za istocnu Srbiju, ne samo Bor i Majdanpek, već i Negotin, Zaječar, Knjaževac…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u nedelju u posetu Kini, gde će boraviti tri dana, tokom kojih će potpisati ugovore vredne više od tri milijarde evra.

Sa Vučićem je u Kinu doputovalo više članova Vlade, među kojima i ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je njegova poseta Kini jedna od najznačajnijih poseta koju je ikada imao, kako ekonomski tako i u političkom smislu.

Vučić je, nakon saopštenja o izboru strateškog partnera za RTB Bor, rekao da Kinezi uveliko kontrolišu svetsko tržište bakra, a strateško partnerstvo u Boru je velika stvar za čitav istok Srbije.

“Spasli smo Bor”, rekao je Vucić, i istakao da taj ugovor znači i spas za istocnu Srbiju, ne samo Bor i Majdanpek, već i Negotin, Zaječar, Knjaževac…

Ugovori koje smo potpisali dramatično menjaju poziciju Srbije, bićemo luka kineskih investicija u celom regionu – izjavio je danas u Pekingu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon potpisivanja više sporazuma između Vlade Srbije i kineskih partnera, predsednik Vučić je rekao da je o reč o velikim injekcijama za našu ekonomiju.




Prva stvar koju smo napravili je okvirni Sporazum sa Šangdong Linglongom i rekao sam ako to potpišemo, ljudi u Zrenjaninu i celom Banatu mogu da se raduju. Te stvari menjaju Zrenjanin, menjaju Banat. Potpisaćemo sa još dve kompanije ugovore. Jedna investicija vredi više od 100 miliona dolara dolazi – izjavio je Vučić u Pekingu.

Dobra vest je, kako kaže, što je komapnija Šandong Linglong dala najave folksvagenu i renou za isporuku 2021. godine. Vang mi rekao da razmišlja da prošire kapacitet, rekao sam da je to muzika za moje uši i rekao sam da smo spremni da ponudimo još povoljnije subvencije – istakao je predsednik Srbije.

Izgradnja fabrika guma Šandong Linglong u Zrenjaninu počinje na proleće 2019. godine, a ukupna investicija biće 996,4 miliona evra.
Vučić se sutra sastaje sa predsednikom Kine Si Đinpingom, a sa premijerom Li Kećangom u sredu. Vučić i Si će potpisati 10 sporazuma koji se tiču industrije, infrastrukture i saobraćaja, koji u perspektivi znače nekoliko hiljada novih radnih mesta u našoj zemlji. Najznačajniji je svakako ugovor između RTB Bora i kompanije “Zinđin”, koja bi u RTB trebalo da uloži 1,46 milijardi dolara.

Uz to, u planu je potpisivanje okvirnog sporazuma između Vlade i giganta u proizvodnji automobilskih guma “Šandong Linglong”, čija investicija bi trebalo da bude realizovana u Zrenjaninu, a vrednost posla je blizu milijardu dolara.

U planu je i potpisivanje ugovora za obilaznicu oko Beograda, deonice od Ostružnice do Bubanj potoka, kao i gradnju deonice koridora 11 Preljina – Požega.

Poseta Kini je prilika i da se ugovore novi poslovi jer će se Vučić sastati sa nekim od najuspešnijih kineskih privrednika. On će obići Eksim banku, Benk of Čajna i Agenciju za razvoj međunarodne saradnje. U planu je da bude dogovoren i izvoz vina za 200 miliona dolara godišnje. Biće potpisan i Memorandum o izgradnji industrijskih parkova u Beogradu i Smederevu.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je po dolasku u Kinu da Srbija želi da bude šampion po privrednom rastu u Evropi.

Ovo je jedna od najvažnijih poseta predsednika Kini u političkom i ekonomskom smislu. Pored ugovora za Bor, biće potpisana i tri ugovora za Zrenjanin. Nova fabrika guma, investicija od skoro milijardu dolara sa “Šangdong Lingdongon”, njegovim kooperantom i sa firmom koja se bavi proizvodnjom cink-oksida, to je investicija od 85 miliona dolara koja otvara 280 radnih mesta. To je velika vest za Zrenjanin – rekao je Mali.

Ministarka Zorana Mihajlović istakla je da je poseta Kini izuzetno važna.

– Mislim da je ovo veoma važna poseta… Nisu to samo ulaganja i dobri odnosi u infrastrukturnim projektima već i u energetici, turizmu i industriji. Ova poseta će pokazati da nije samo infrastruktura glavna nego zajedno sa njom i ulaganja drugih kineskih kompanija u naše kompanije – objasnila je Mihajlovićeva.

Peti susret sa Sijem

Vučić i Si su se do sada sastali četiri puta. Prvi put 2015. na samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Godinu dana kasnije Si je bio u Beogradu. Dvojica predsednika razgovarala su i 2017. tokom inicijative “Pojas i put”, a zatim su se sreli i u Davosu. Poznata je podrška koju Srbija ima od Kine po pitanju Kosova, glas ove stalne članice Saveta bezbednosti UN za Srbiju je dragocen, ali će ovu posetu obeležiti jačanje ekonomske saradnje u vidu deset ugovora i sporazuma koji će potpisati dve strane.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...