Home / 2021 / VRUĆINE NE PRIJAJU KUPINAMA: Proizvođači u Knjaževcu nisu zadovoljni cenom

VRUĆINE NE PRIJAJU KUPINAMA: Proizvođači u Knjaževcu nisu zadovoljni cenom

Proizvodnja kupina u Trgovištu kod Knjaževca u proteklim godinama izgubila je bitku sa otkupnom cenom i zato su mnogi odustali od uzgoja ove vrste. Oni kojui nisu uništili svoje zasede uglavnom porodično posluju i kažu da su ranije imali veća očekivanja

– Ispalo je sasvim drugačije odmah naredne godine kad je kupina rodila, cena je bila početna 50,60 dinara, tako da nismo mogli ni materijale da pokrijemo a kamoli ostalo. Ona je skoro ekološka kupina – rekla je Dušica Jović za Kurir.

Na nekoliko desetina hektara u našem kraju kupina je uništena zbog loše cene. Cena u zadnjih 6 godina je slaba, prošle godine je bila 30,40 dinara po kilogramu gde nema zarade. Sad je trenutno cena između 110 i 130 dinara, a kada uporedimo sa malinama, nismo zadovoljni -rekao je Željko Ilijić.


Muči ih, kažu, i nedostatak berača koji zbog visokih temperatura ne žele da rade na otvorenom. Zato taj posao rade članovi domaćinstva i komšije.

– Beremo od 6 ujutru do 18 časova uveče. Sad kad nisu u punom rodu, uberemo oko 60kg, a kad su u punom rodu 80kg. Ova vrelina mnogo loše utiče na kupinu, jer je najbolje za nju kad je temperatura oko 27 stepeni – kaže Rade Milutinović.

Video prilog
Izvor Kurir.rs/M.L.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Pao PRVI SNEG u Srbiji: Zabelelo se Stara planina

      Na Staroj planini, na visinama iznad 1.500 metara, počeo ...