Home / MUP / VOZAČI OPREZ: Saobraćajna policija od danas sprovodi STROGU KONTROLU SAOBRAĆAJA

VOZAČI OPREZ: Saobraćajna policija od danas sprovodi STROGU KONTROLU SAOBRAĆAJA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, sprovešće od danas do 22. aprila pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila. Ova akcija će početi u svim državama članicama međunarodne organizacije TISPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope). Reč je o ukupno 32 države (28 država članica Evropske unije, Švajcarska, Norveška, Srbija i Gruzija), saopštio je MUP.

Podsećamo da svaka kontrola vozača, odnosno vozila, podrazumeva i obavezno alkotestiranje vozača, a prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu saobraćajni policajci će kontrolisati i da li vozač i putnici u vozilu koriste sigurnosne pojaseve.

U okviru ove međunarodne akcije, realizovaće se i akcija „Speed Marathon“, koja se takođe sprovodi na svim evropskim putevima, a tokom koje će biti merena brzina na najvažnijim putnim pravcima neprekidno u trajanju od 24 časa, od 18. aprila u 6:00 do 19. aprila u 6:00 sati.




 

U tom periodu biće angažovani svi raspoloživi uređaji za merenje brzine, istakao je MUP i podsetio vozače da se na deonici autoputa Šid – Šimanovci meri i prosečna brzina kretanja vozila.

Tokom prošlogodišnje akcije „Speed Marathon“, za 24 časa na evropskim putevima otkrivena su ukupno 151.073 prekršaja prekoračenja brzine, od čega je u Republici Srbiji otkriveno 2.895 prekršaja.

Analize pokazuju da je svaki treći saobraćajni prekršaj u Republici Srbiji prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila. Istovremeno, neprilagođena brzina javlja se kao uticajni faktor u gotovo polovini saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...