Home / 2021 / Vlada Srbije usvojila četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva

Vlada Srbije usvojila četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva

Vlada Srbije usvojila je četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva, kao pravni okvir koji će omogućiti nove investicije i usmeravanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji.

Kako se navodi, Vlada je usvojila je Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

„Cilj donošenja tog zakona je ostvarivanje ušteda energije, sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenje uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene i doprinos održivom korišćenju prirodnih i drugih resursa“, kaže se u saopštenju Vlade.

Predlog zakona, između ostalog, predviđa uspostavljanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u okviru Ministarstva rudarstva i energetike umesto dosadašnjeg Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti.

„Uspostavljanje Uprave omogućiće i da se u cilju povećanja energetske efikasnosti privuku i bespovratna sredstva EU, kao i sredstva međunarodnih finansijskih institucija, a posebno je značajno to što će sredstva biti dostupna i građanima“, navodi se.



Na sednici je usvojen i Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koji, kako se navodi, treba da omogući nove investicije u OIE i povećanje učešća OIE u ukupnoj proizvodnji energije.

U saopštenju se ističe da će se primenom zakona obezbediti zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena, smanjenje troškova za građane, energetska tranzicija, kao i pojednostavljenje i ubrzanje procedura.

„Između ostalog, novi zakon uvodi tržišne premije umesto dosadašnjih fid-in tarifa, koje se zadržavaju samo za mala postrojenja i demonstracione projekte, u skladu sa pravilima državne pomoći EU. Novi sistem podsticaja će proizvođače izložiti uticaju tržišta i konkurencije, smanjujući troškove za građane i privredu, uz obezbeđivanje stabilnog i predvidljivog zakonskog okvira za investitore“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se uvodi institut kupca-proizvođača, koji podrazumeva da kupci električne energije, postavljanjem solarnih panela na krovovima objekata, proizvode električnu energiju za svoje potrebe, a da višak električne energije isporuče u mrežu i umanje račun za utrošenu električnu energiju.

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, koji će omogućiti da se ta oblast uskladi sa pravnim tekovinama Evropske unije.

„Izmenama postojećeg zakona obezbediće se sigurnost isporuke i snabdevanje energijom i energentima Srbije, zaštita interesa svih učesnika na tržištu, kao i povećanje konkurencije. Istovremeno, biće stvoreni uslovi za dalji razvoj i funkcionisanje organizovanog tržišta električne energije, za unapređenje transparentnosti i zaštitu konkurencije i nediskriminatornog ponašanja“, navodi se u saopštenju.

Izmenama zakona uvodi se i pojam energetski ugroženog kupca toplotne energije.

Članovi vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se stvaraju uslovi za efikasnije upravljanje mineralnim i drugim geološkim resursima Srbije i povećanje investicija u geološka istraživanja i rudarstvo, odnosno povećanje učešća rudarskog sektora u BDP-u.

„Zakon predviđa skraćenje određenih procedura i vremena dobijanja odobrenja za istraživanje i stvara zakonski osnov za uspostavljanje e – rudarstva u skladu sa propisima koji uređuju elektronsko poslovanje“, zaključuje se u saopštenju Vlade.



Izvor https://www.danas.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...