Home / Knjaževac / USKORO NOVAC OD DRŽAVE I ZA SOLARNE PANELE

USKORO NOVAC OD DRŽAVE I ZA SOLARNE PANELE

Za jednu polovinu sredstava za ugradnju solarnih panela, novac izdvajaju građani, a drugu polovinu država i jedinice lokalne samouprave.

Država će uskoro obezbediti 200.000 dinara pomoći građanima koji žele da ugrade solarne panele. Bespovratna sredstva daju se za panele koji su kapaciteta do 6 kilovata. Procedura će biti ista kao i za zamenu stolarije.

Za sada je raspisan poziv za opštine i gradove, a raspisuju se pozivi za firme koje će raditi ugradnju panela. Kada se ta procedura završi, građani će moći da počnu da se prijavljuju za ovu vrstu pomoći. Za jednu polovinu sredstava novac izdvajaju građani, a drugu polovinu država i jedinice lokalne samouprave.


“Ministarstvo rudarstva i energetike trenutno sprovodi dva javna poziva za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, koje su predložili gradovi i opštine. Prvi se odnosi na mere energetske sanacije na omotaču objekta i grejanju objekta, a drugi na ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama”, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Sufinansiraće se nabavka i ugradnja solarnih panela, pratećih nosača panela, neophodne instalacije za proizvodnju električne energije, izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova o ugradnji solarnih panela.

Trošak za postavljanje solarnog panela za prosečno domaćinstvo u Srbiji, koje ima mesečnu potrošnju od 400 kilovat-časova, iznosio bi od 4.000 do 5.000 evra. Panel od jednog kilovata u našoj zemlji proizvede godišnje oko 1.200 kilovat-časova struje, i košta oko 1.000 evra. Potrebno je da se postavi solarna elektrana instalisane snage četiri do pet kilovat-časova koja zauzima prostor od 30 kvadratnih metara.


Izvor https://mondo.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...