Home / Bezbednost / U Zaječaru proglašena VANREDNA SITUACIJA – TIMOK OZBILJNO PRETI KNJAŽEVCU (Video)

U Zaječaru proglašena VANREDNA SITUACIJA – TIMOK OZBILJNO PRETI KNJAŽEVCU (Video)

Delovi sela Vratarnica su već pod vodom, međutim, prava opasnost nam tek stiže Timokom iz pravca Knjaževca, odakle nailazi poplavni talas visine oko dva metra, izjavio je za „Blic“ gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

On u izjavi dodaje da je mulj već prekrio Popovu plažu, a udarni talas se očekuje danas oko 18 sati.

“ Pripremamo se za dolazak ogromne količine vode i mulja, koja preti da pogodi naše prigradsko naselje Višnjar.

Nadam se da ćemo uspeti da sprečimo katastrofu koja nam se desila pre nekoliko godina“, rekao je oNičić.

Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac, kaže da ni u tom mestu situacija nije sjajna.

“ Branimo svim raspoloživim sredstvima da voda prodre u izvorište Sinji vir, odakle se ceo grad snabdeva vodom.

Delovi Rgoške Banjice su poplavljeni, a ekipe su na terenu i prate situaciju, tako da smo spremi da intervenišemo“, podvlači Đokić za Novosti.





U selu Avramica, kod Zaječara, ugrožen je i most koji vodi ka tom mestu i koji bi svakog trenutka mogao da se sruši, ako naiđe jači poplavni talas.

„Mi se pripremamo, nije dobra hidrološka situacija posebno na Belom Timoku, a ne verujem da će bolje biti od sutra-prekosutra ni na Crnom Timoku.

Imamo već ozbiljnih problema na mostu koji povezuje dva sela i danas smo čitav dan sa ljudima iz JP ‘Srbija vode’ pokušavali taj problem da rešimo. Nadam se da ćemo do ujutru to rešiti i uspeti da spasimo da ne dođe do rušenja mosta“, kaže Ničić.

Kod mosta na Belom Timoku između Avramice i Grljana, gde je došlo i do naprsnuća jednog od stubova, gomilanje drveća ugrožava statiku mosta i stvara prirodnu branu.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a, ponudio je pomoć Zaječaru u borbi protiv poplava.

“ Mehanizacija RTB-a je spremna da odmah krene ka zaječaru i pomogne u sprečavanju poplava“, kaže Spaskovski.

 

———————————————–

Danas je u Knjaževcu održan sastanak Stručno operativnog tima za odbranu od poplava, gde je razmatrana trenutna situacija u slivovima Trgoviškog, Svrljiškog i Belog Timoka.

 

U slivu Svrljiškog i Belog Timoka JP “Srbijavode” je proglasilo vanrednu odbranu od poplava. U slivu Trgoviškog Timoka je redovna odbrana od poplava. Trenutno je najugroženije poljoprivredno zemljište u slivu Svrljiškog i Belog Timoka i pojedini putni objekti, a došlo je i do izlivanja S. Timoku u Podvisu u naselju “Kolonija”. U narednih 6 časova očekuje se dalji rast S. Timoka, ali se ne očekujju izlivanja u naseljenim mestima. Prati se situacija na terenu i preduzimaju se mere odbrane od poplava u najugroženijim delovima. Sve službe su u stalnom dežurstvu.

 

Zbog izlivanja Timoka, u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu ka Ravni, kao i na pravcu Donje Zuniče – Potrkanje, obavestilo je Preduzeće za razvoj, urbanizam i izgradnju.

 

Građani mogu koristiti alternativni pravac, odnosno državni put Štipina – Debeilica.

Prema poslednjim inforamcijama, vodostaj Trgoviškog i Svrljiškog Timoka je u opadanju

 

Topljenje snega i kiša koja je padala tokom noći, doveli su do izlivanja Svrljiškog Timoka. Najkritičnije je kod Podvisa i na Banjici.

Radnici i mehanizacija Javnog komunalnog preduzeća ”Standard” su na terenu i pokušavaju da uklone otpad i bujične nanose. Pod vodom je izletište na Banjici, a na bazenu se, preventivno, posravljaju džakovi sa peskom. Zbog prodiranja vode u podrume kuća, evakuisan je deo naselja Donja kololonija u Podvisu.

Фотографија корисника Bazen "Banjica" Knjaževac


Usled velikog izlivanja Timoka došlo je do zamućenja bazena. Primorani smo da obustavimo rad sve do povlačenja reke u svoje korito. O svemu daljem ćemo vas redovno obaveštavati.
Hvala na razumevanju uprava JP STRK

ALARMANTNO: Poplavljena pojedina naselja u Svrljigu!

 

Svrljiški Timok izlio se na nekoliko lokacija i ozbiljno je ugrozio ekonomske objekte i porodične kuće u naselju Jelašje i duž Prvomajske ulice kod mosta na Pravačkoj reci. 

Odbrana od poplave, foto: Svrljiške novine
Odbrana od poplave, foto: Svrljiške novine

Svrljiški Timok izlio se kod Ribara i Beloinja, ali i kod Niševca gde je zatvorio glavni put do ovog sela.

Kako saznajemo, nivo Timoka je trenutno u opadanju, ali je zabrinjavajuća prognoza za narednih pet dana, kada se očekuje ogromna količina padavina na teritoriji svrljiške opštine uz topljenje snega sa planine i u samom gradskom naselju.

Takođe, po nezvaničnim informacijama saznali smo da će Štab za vanredne situacije opštine Svrljig već sutra zasedati kako bi se odlučilo koje će se mere zaštite preduzeti.

Pogledajte video prilog koji smo pripremili za vas u saradnji sa “SVRLJIŠKA TV“

Pratite najnovije vesti iz Knjaževca n anašoj FB stranici kao  Video kanalu




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...