Home / 2021 / U Knjaževcu uskoro snimanje novog filma “Trag divljači”

U Knjaževcu uskoro snimanje novog filma “Trag divljači”

Početkom marta počinje snimanje filma „Trag divljači“, čiji je scenario rađen na osnovu književnih likova Živojina Žike Pavlovića, jednog od najpoznatijih filmskih autora i predvodnika „Crnog talasa“, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Gradskoj kući u Nišu.

Glumačku ekipu čine i Uliks Fehmiu, Milena Pavlović, Srđan Žika Todorović i drugi. Pored Niša, film će se snimati i u Zaječaru i Knjaževcu, a poslednje nedelje u Beogradu.

Tema filma je sudbina mladog i perspektivnog novinara, koji se bavi istraživačkim novinarstvom i koji, izveštavajući o svirepom ubistvu u Jugoslaviji krajem ’70-ih godina, otkriva i porodične tajne u vreme komunističkih zločina kada je sve bilo pod kontrolom države. Istražujući svirepo ubistvo koje je potreslo jugoslovensku javnost, putevi mladog novinara Jugoslava se ukrštaju sa putevima potpukovnika UDBE Blagoja.

Radnja filma odvija se u izmišljenom gradu Vranovcu, u istočnoj Srbiji 1979. godine.




„Film je baziran na nekoliko komada moga oca Žike Pavlovića. To je triler o dešavanjima u vreme nekoliko meseci pre Titove smrti. Scenario sam počeo da pišem pre nekoliko godina kako bih zabeležio neke dogadjaje iz vremena u kojem sam i ja živeo“, rekao je režister Nenad Pavlović.

On je dodao da je snimanjem ovog filma, koji je omaž „Crnom talasu“, hteo da sačuva ime svoga oca od zaborava. Nenad Pavlović je istovremeno i pisac scenarija, u saradnji sa Djordjem Milosavljevićem i Dimitrijem Vojinovićem.

Predrag Miki Manojlović, koji glumi potpukovnika UDBE, naglasio je da scenario govori o konstanti desavanja od ’45 godine do danas.

„U našim porodicama postoje dogadjaji koji vuku korene od ’45 godine, pa do danas. Blagoje je prvoborac koji je bio u OZNI, a čiji je sin učestvovao u protestima ’68.godine, pokusavajući da promeni svet“. Tito je rekao „deco vi ste u pravu“, ali su nekoliko dana posle toga počela hapšenja. To je otvorilo ozbiljnu porodičnu dramu u porodici potpukovnika UDBE, rekao je Manojlović.

On je objasnio da je novinar izveštavao o ubistvu mladog čoveka koji je bio njegov sin i precizirao da je „to generacija koja je otišla u planine ili je svoje leve ideje zamenila za desne dolare“. Konstanta je, međutim, da su i tada, kao i sada, pripadnici DB bili tvrdi čak i prema svojoj deci predočio je Manojlović.

Film će producirati produkcijska kuća „Režim“ Miloša Avramovića, koji je istakao da mu je čast što će biti producent filma po prozi jednog od najvećih reditelja, zahvaljujući kojem je naša zemlja stavljena na mapu sveta“.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izrazila je zadovoljstvo zato što je snimanje filma najavljeno baš u Nišu i dodala da joj je drago da su ljudi shvatili da, pored Beograda, i Niš ima potencijal za razvoj domaće kinematografije.

„Nadam se da će ova filmska ekipa reći svojim kolegama da Niš ima mogućnosti da im pruži logističku podršku. Niš je grad glumaca i glumci vole ovaj grad . Nadam se da ćete pomoći da se Niš razvije u svetu filmske industrije“, naglasila je Sotirovski. Ulagu novinara Jugoslava igraće Raša Bukvić, dok će u filmu glumiti i Srdjan Žika Todorović, Uliks Fehmiu, Nada Šargan i Milena Pavlović .

Film ce biti snimljen na autentičnim mestima istočne Srbije, kao i u porodičnoj kući Žike Pavlovića ,u selu Vratanica kod Zaječara, u kojoj je proveo veći deo detinjstva.

Živojin Pavlović je snimio je značajne filmove koji su u vreme komunističke Jugoslavije bili zabranjivani. Najpoznatiji su „Kada budem mrtav i beo“,“Buđenje pacova“,“Džimi barka“,“Hajka“ i „Zaseda“.





Izvor Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...