Home / Knjaževac / U Knjaževcu Petoro dece obolelo od blažeg oblika salmonele

U Knjaževcu Petoro dece obolelo od blažeg oblika salmonele

 

Prema do sada prikupljenim inforamacijama, izvor salmonele, od koje je u Knjaževcu juče  obolelo petoro dece, nije Predškolska ustanova ”Bajka”.

Salmonela je registrovana u delu vrtiča ”Naša radost” i reč je o blažem obliku ove bolesti. Među decom u ”Snežani” i ”Crvenkapi” za sada nema bolesnih.

Direktor Predškolske ustanove Dragan Đorđević u izjavi za lokalne medija navodi daje o ovom slučaju obavestio Zavod za javno zdravlje, Upravi odbor i Savet roditelja Ustanove. On kaže da se 30. aprila i tokom prvomajskih praznika sedamnaestoro mališana javilo lekaru sa stomačnim tegobama, temperaturom, povraćanjem i prolivom.




”Sedamnaestoro dece se javilo dečjem lekaru, petoro je imalo salmonelu. Oni su odmah hospitalizovani, ne idu u vrtić, kod kuće su i čekaju proceduralne korake (uzastopnu kontrolu stolice tri puta). Doktorka Svetlana Živković iz Zavoda za javno zdravlje, konstatovala je da je u pitanju blaži oblik salmonele. Zavod za javno zdravlje uzeo je briseve zaposlenih u kuhinji. uzorke iz centračne kuhinje, uzorke u distributivnoj kuhinji od servirke u vrtiću ”Naša radost” i od vaspitača kod kojih su deca obolela deca. Svi zaposleni u Predškolskoj ustanovi su pod sanitarnim nadzorom, imaju uredne sanitarne knjižice. Sanitarni pregledi bili su u martu i aprilu. U vrtićima ”Snežana” i ”Crvenkapa” nema salmonele. Mene brine i čudi taj nivo selektivnosti. Mi se pridržavamo mera koje je prešpručio Zavod za javno zdravlje : imamo pojačan higijenski momenat, apsolutno i obavezno detaljno pranje ruku…Predškolska ustanova ”Bajka” ništa ne taji”, kazao je direktor Dragan Đorđević.




K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...