Home / Knjaževac / U Knjaževcu održana Prezentacija Centra za otkrivanje deformiteta kičme

U Knjaževcu održana Prezentacija Centra za otkrivanje deformiteta kičme

U Domu kulture održana je finalna prezentacija Centra za rano dijagnostifikovanje deformiteta kičme kod dece. Reč je o jedinstvenom Centru na Balkanu koji je rezultat projekta realizovanog u okviru INTER REG programa međudržavne saradnje Bugarske i Srbije.

Knjaževac je i zvanično postao centar sportske medicine kada je o otkrivanju i lečenju deformiteta kičme reč. Na finalnoj prezentaciji sinoć u Domu kulture predstavljen je Centar za rano otkrivanje deformiteta kičme, jedinstven na Balkanu, rezultat saradnje Bugarske i Srbije u okviru Inter reg programa. Učesnike skupa i goste pozdravio je Milan Đokić, predsednik opštine i naglasio važnost postojanja jednog ovakvog Centra.

„Ovaj Centar predstavlja pravi primer kako se dobre ideje mogu realizovati uz međunarodnu finansijsku podršku, mimo sredstava opštinskog ili državnog budžeta. Moja bojazan je – šta sa ovim projektom kada prestane njegovo finansiranje? Da li ćemo dozvoliti da ova moderna i jedinstvena oprema negde stoji i sakuplja prašinu ili ćemo smoći snage da pokušamo da obezbedimo finansiranje ovakve ustanove i da, zajedno sa resornim ministarstvima i ostalim državnim institucijama, prepoznamo značaj funkcionisanja jednog ovakvog centra ne samo za Knjaževac ili ovaj deo Srbije, već za čitavu državu“, istakao je Milan Đokić.




Centar je zvanično otvoren u aprilu ove godine, ali se aktivnosti u vezi merenja dece, otkrivanja deformiteta i organizovanih vežbi u cilju njihovog otklanjanja realizuju duže vreme. Rezultate merenja sinoć je predočio dr Saša Milenković sa Fakulteta za sport u Nišu, a o realizaciji projekta i značaju Centra govorio je i dr Mikica Vidojević, specijalista sportske medicine i predsednik Sportskog saveza Knjaževca.

„Krećemo u borbu protiv deformiteta koji su, na osnovu urađenih merenja, uočeni kod 90% naše dece. Na sreću, reč je o deformitetima prvog i drugog stepena koji se, adekvatnim tretmanima mogu korigovati. Ovo je dugotrajni proces, jer se deformiteti leče i koriguju tretmanima koji moraju da traju mesecima i godinama. Ubeđen sam da ćemo za par godina imati značajno bolje pokazatelje“, rekao je dr Mikica Vidojević.

Kako se čulo sinoć na završnoj prezentaciji, vrednost čitavog projekta je 600.000 evra, rezultat su dva istovetna Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme, jedan u Vidinu, drugi u Knjaževcu. Do sada je pregledima obuhvaćeno 2.000 naših mladih sugrađana, uzrasta od 10 do 15 godina. Ovaj Centar ubuduće bi trebalo da bude na raspolaganju svim kategorijama stanovništva, kao i profesionalnim sportistima, pa je tako, pored ostalog, sinoć najavljeno da će ovaj i ostale sportske kapacitete Knjaževca uskoro biti na raspolaganju džudo reprezentaciji Srbije.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...