Home / Knjaževac / U Knjaževcu održana javna rasprava o promeni Ustava

U Knjaževcu održana javna rasprava o promeni Ustava

 

U Knjaževcu je juče održana Javna rasprava na temu „Zašto nam je potrebna promena Ustava?“  Skup je organizovao Evropski pokret u Srbiji povodom aktuelne debate u vezi sa izradom amandmana na Ustav u delu koji reguliše pravosuđe.

Šta donose amandmani na Ustav, šta je osnovni cilj ovog procesa, u kojoj meri su primedbe Venecijanske komisije usvojene i da li tekst amandmana obezbeđuje nezavisno pravosuđe – neka su od pitanja na koja su odgovore pokušali da daju učesnici jučerašnje javne rasprave „Zašto nam je potrebna promena Ustava“, koju je u knjaževačkom Domu kulture organizovao Evropski pokret u Srbiji.

„Srbija se nalazi u procesu revizije Ustava, ali je to jedna malo poznata činjenica. Trenutno su u skupštinskoj proceduri amandmani koji treba da promene deo Ustava koji se odnosi na pravosuđe. Naša ideja je da građanima predočimo šta se nalazi u tim amandmanima, pošto smatramo da predložene izmene ne samo da neće obezbediti proklamovanu nezavisnost pravosuđa, već će u nekim delovima i dostignuti nivo samostalnosti umanjiti“, rekao je potpredsednik Pokreta dr Vladimir Međak.



„Očigledno je da ne postoji politička volja da se ostvari nezavisnost sudstva i da se izvrši depolitizacija pravosuđa. Građani će biti ti koji će odlučiti na referendumu da li se usvajaju predloženi amandmani na Ustav. Istovremeno, većina građana ne zna šta je predloženim amandmanima predviđeno, a dobar deo nije upoznat ni sa činjenicom da se uopšte radi na izmeni Ustava i svi misle da je to zbog Kosova, pošto je to pitanje jedino o čemu se razmišlja“, kaže Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije u penziji i zamenica predsednika Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja.

„Prva i osnovna stvar koju bi trebalo promeniti je sama definicija javnog tužilaštva. Ostala je definicija da je tužilaštvo samostalni državni organ. Ukoliko se ne uvede minimum funkcionalne nezavinsosti javnih tužilaca Srbija ništa neće uraditi na suzbijanju korupcije i kriminala i sva tela Saveta Evrope slažu se da tužilaštvo mora da ima element nezavisnosti“, ističe Lidija Komlen Nikolić, predsednica Predsedništva Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Javna rasprava organizovana je u okviru projekta “Promene Ustava na putu do Evropske unije: Zastupanje ustavnih promena“ koji finansijski podržava ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji u okviru MATRA programa Kraljevine Holandije.-



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...