Home / Drugi pišu / Torlački susret u Belogradčiku (Foto)

Torlački susret u Belogradčiku (Foto)

torlacki-susret-u-belogradciku

Po već ustaljenoj višegodišnjoj praksi, Zavičajno društvo Timočana-Torlaka iz Minićeva povodom održavanja manifestacije „Torlačko veče“, koju organizuje svake godine krajem meseca marta, poziva u celodnevnu posetu delegaciju Torlačkog društva „Ždrepče“ iz Belogradčika u Bugarskoj. Po istom principu, Torlačko društvo „Ždrepče“ krajem svake godine (novembar ili decembar) poziva delegaciju Zavičajnog društva Timočana-Torlaka povodom održavanja zabave „Susret Torlaka“ („Turlaška srešta“), i organizuje joj celodnevni program.

Ove godine gostovanje u Bugarskoj realizovano je 19. novembra. Delegacija Zavičajnog društva brojala je 18 članova, a predvodio ju je predsednik Društva dr Dejan Krstić. U njoj je bilo 8 predstavnika sela Jakovca (koje je nekoliko puta organizovalo manifestaciju „Torlačko veče“), na čelu sa predsednikom Mesne zajednice Zlatoljubom Prvulovićem, 5 predstavnika sela Vitkovca (koje je veoma uspešno organizovalo „Torlačko veče“ ove, 2016, godine), na čelu sa predsednikom Mesne zajednice Zoranom Jankovićem, kao i 5 Torlaka, članova Zavičajnog društva, koji žive u Zaječaru.

Prvi deo delegacije, koji je ranije pošao za Bugarsku, pre ulaska u belogradčički kraj, obišao je Rakovički manastir (kod sela Rakovica), gde je posetio i novu i staru srednjevekovnu crkvu ovog manastira, kao i grob ruskog majora Kirjaeva, koji je poginuo u Rusko-turskom ratu 1876. godine.
Ovaj, prvi, deo delegacije iz Srbije ljubazni domaćini dočekali su hlebom i solju u belogradčičkom selu Salaš. Potom su, na zahtev gostiju, kmetica (predsednica) sela Salaš Rumjana Aleksijeva i predsednik Torlačkog društva „Ždrepče“ Ljubomir Veselinov predvodili izlet do saborišta Graničnog sabora na Kadibogazu. Pošto je i drugi deo delegacije Zavičajnog društva Timočana-Torlaka došao u Salaš, u jednoj od sala Čitališta (Doma kulture) u centru ovog sela svi su pogledali izložbu narodnih tekstilnih rukotvorina. A onda je usledilo druženje gostiju i domaćina na zajedničkom svečanom ručku u Čitalištu. Kao i prethodnih godina, poseban pečat ovom druženju dao je Dr Žoro Nikolov, zdušni podržavalac i stalni učesnik prekograničnih susreta. Posle ručka gosti i domaćini su otišli do salaške mahale Kucarovci, gde su obišli zavetni (obročni) krst sa svetim drvetom posvećen prazniku Pedesetnica, a zatim i domaćinstvo u ovom kraju poznatog proizvođača krompira i, takođe, stalnog učesnika prekograničnih susreta Asena Angelova.
Iz Salaša su gosti i domaćini otišli do Belogradčika i obišli čuvenu Belogradčičku tvrđavu, sa čije se citadele pruža jedinstven pogled na Staru planinu, planinu Vedernik i čudo prirode – Belogradčičke stene. Potom je jedan deo delegacije posetio prijateljsku porodicu Dragomanski u selu Trgovište kod Čuprenja.
U večernjim časovima, kao i prethodnih godina, održan je „Susret Torlaka“ – zajednička večera sa zabavom, ali po prvi put u ekskluzivnom restoranu „Pri Ivan“ („Kod Ivana“) u Belogradčiku. Zabavi su, osim gostiju iz Srbije, prisustvovali i gosti iz opštine Belogradčik, na čelu sa predsednikom torlačkog društva Ljubomirom Veselinovim i zamenikom kmeta (predsednika opštine) Antonom Trifonovim, iz opštine Čuprenje, na čelu sa kmetom Vanjom Kostinim, i iz Čiprovaca, na čelu sa kmetom Plamenom Petkovim. Inače, zanimljivo je da je Ivan, upravnik restorana po kome restoran nosi ime, u Belogradčik došao iz Niša. Zahvaljujući njegovoj supruzi i majci, koje su takođe iz Niša i koje u ovom restoranu rade kao kuvarice, ovde se služe srpski specijaliteti. Goste je zabavljao orkestar, takođe iz Niša, zvani „Muzikanti iz Niš“. Na početku večere, predsednici dva torlačka društva Ljubomir Veselinov i Dejan Krstić održali su pozdravne govore i razenili poklone. Poklone su Ljuboomiru Veselinovu uručili i predstavnici Vitkovca Zoran Janković i Slobodan Antonijević. Domaćini su se potrudili da veče svojim nastupom oplemene i dva gajdara sa Rodopa. Druženje se, po uobičajnim balkanskim navikama, održalo uz prebogatu trpezu i u veoma veseloj atmosferi, uz puno pesme i igre.

Foto: Dragomir Cvetković Dane
a

Izvor solarismediabor.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Bibliografija Vlastimira Nikolića – u izdanju Zavičajnog društva Timočana-Torlaka

Zavičajno društvo Timočana-Torlaka iz Minićeva postoji od 1. novembra 1997. godine, tako ...