Home / Drugi pišu / Svrljižani obeležili vek od stradanja u Topličkom ustanku

Svrljižani obeležili vek od stradanja u Topličkom ustanku

Pomenom stradalima u odmazdi bugarske vojske kod spomen-kosturnice u selu Grbavče, a zatim i svečanom akademijom u Kulturnom centru, u ponedeljak će u Svrljigu biti obeležen vek stradanja svrljiških ustanika.

Početku obeležavanja stogodišnjice stradanja svrljiških ustanika prethodila je tribina “Svrljig u Topličkom ustanku” održana u četvrtak u sali svrljiške Skupštine, a na kojoj je istaknut značaj Svrljižana u Topličkom ustanku podignutom1917. godine, iako je i Svrljiški srez bio jedna od retkih slobodnih teritorija Evrope u to doba.

Za Bogoljuba Miletića iz Labukova, vođu svrljiških ustanika, skoro da niko iz ovog kraja ne zna, a njegov doprinos ustanku bio je ogroman – rečeno je na tribini.

Na dan kada je u Grbavču, 13. marta 1917. godine u odmazdi ubijeno 63 mladića, žena i dece, među kojima i jedna trudnica, od 11 sati održaće se pomen na mestu gde su sahranjene žrtve odmazde.
Istog dana, od 13 sati u velikoj sali Centra za turizam, kulturu i sport, kroz svečanu akademiju, na kojoj je najavljeno prisustvo velikog broja zvanica, predstavnika Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije, govoriće se o svrljiškim ustanicima, njihovom značaju i ulogama u Topličkom ustanku.

Podsetimo, centralna manifestacija povodom obeležavanja 100 godina od Topličkog ustanka održana je 26. februara u Prokuplju.

[FAG id=48959]

Link do fotoalbuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Knjaževac : Održan sastanak sa predstavnicima stambenih zgrada

Na sinoć održanim sastancima sa predstavnicima stambenih zajednica, čulo se da u ...