Home / Knjaževac / Stalna konferencija gradova i opština u Knjaževcu (Foto & Video)

Stalna konferencija gradova i opština u Knjaževcu (Foto & Video)

-Predstavnici osam lokalnih samouprava Zaječarskog i Borskog okruga i RARIS razgovarali su u Knjaževcu sa Stalom konferencijom gradova i opština. Među brojnim pitanjima, vezanim za izmene zakona i propisa, dominirala je tema demografskog pražnjena Timočke krajine. 

Brojne teme povezuju opštine Timočke krajine, ali je najveći problem negativni prirodni priraštaj, čulo se na sastanku predstavnika osam lokalnih samouprava Zaječarskog i Borskog okruga sa Stalnom konferencijom gradova i opština. Ljudski potencijal neophodan je za svako planiranje, kažu u  Knjaževcu i  Zaječaru.Na satanku je bilo reči i o planovima Stalne konferencije gradova i opština u narednom periodu, kao i o aktivnostima u procesu evropskih integracija i projektima koje u lokalnim samoupravama finansira Evropska unija.

”Identifikovali smo tri ključna problema i dali tri moguća rešenja. Prvo je stimulativna poreska politika za sve investitore u Timočkoj krajini. Drugo je stimulativna pronatalitetna politika, koja bi dovela do toga da zaustavimo trend većeg broja umrlih, nego rođenih. Treće je ograničavanje donjeg iznosa neophodnog ulaganja u postojeću infrastrukturu,” ističe Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

”Umiranje ne možemo da zaustavimo, to je prirodan proces, ali možemo da nađemo način da zaustavimo proces odlazaka i napuštanja sela i gradova, da damo neku bolju budućnost našim građanima, da ostanu u našem kraju, da ga razvijamo zajedno. Tu je na prvom mestu povoljna ekonomska klima, otvaranje radnih mesta, pokušaj da majka sa trećim detetom bude zaštićena, ali i da Republika pomogne da se škole ne zatvaraju. To je možda isplativo, ali je za buduće generacije tragično”, smatra pomoćnik gradonačelnika Zaječara Vladislav Milojević.

Stalna konferencija gradova i opština može da pomogne da ovakvi predlozi dožive svoju promociju u zakonu, naglašava generalni sekretar Đorđe Staničić.

”Već na prvoj narednoj sednici našeg predsedništva, na kojoj će učestvovati i ministarka Slavica Đukić Dejanović, koja se bavi populacionom politikom, iznećemo ove predloge, dileme i izazove koji postoje u Timočkoj krajini. To je način da pomognemo na sistemski način , da preokrenemo proces koji je negativan.”

U nastavku teksta možete videti detalje sa današnjeg sastanka Stalna konferencija gradova i opština u Knjaževcu.




[FAG id=48502]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...