Home / Knjaževac / SREĆNA SLAVA, DANAS JE SVETI STEFAN

SREĆNA SLAVA, DANAS JE SVETI STEFAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu – Stefandan.

Treći dan Božića posvećen je svetom prvomučeniku Stefanu, arhiđakonu koji je bio prvi od sedam đakona koje su apostoli postavili da služi sirotinji u Jerusalimu. Predanje kaže da je činio velika čuda i velika dela. Ljubomorni Jevreji oklevetali su ga i osudili na smrt kamenovanjem. na suđenju je održao odu novoj veri i hrabro je otišao u smrt postavši prvi mučenik posle Hrista koji je stradao za veru. U našim krajevima za Stevandan, se pokupi božićna slama iz kuće. Ta slama se čuva, a jedan deo se nosi u voćnjak i stavlja na mlade kaleme. Ostatak koji se baca, nosi se u njive, ili baca u vodu. Nikada se ne spaljuje.

Svetog Stefana slavi veliki broj građana, a pošto pada na treći dan Božića, to je prva krsna slava u godini.

уторак 9. јануар (27.дец) +++ СВЕТИ ПРВОМУЧЕНИК И АРХИЂАКОН СТЕФАН
/
Свети првомученик Стефан, архиђакон

Сродник апостола Павла, и Јеврејин од оних Јевреја, који живљаху по областима јелинским. Беше Стефан први од седам ђакона, које апостоли свети рукоположише и поставише на службу око помагања сиротних у Јерусалиму. Зато се и прозва архиђаконом. Силом вере своје Стефан чињаше чудеса велика међу људима. Злобни Јевреји препираху се с њим, но биваху увек побеђивани његовом мудрошћу и силом Духа, који кроз њега дејствоваше. Тада посрамљени Јевреји, навикнути на потворе и клевете, узбунише и народ и старешине народне против невиног Стефана, клеветајући га као да је хулио на Бога и на Мојсеја. Брзо нађоше лажне сведоке који то потврдише. Тада Стефан стаде пред народ, и сви видеше лице његово “као лице ангела” (Дап 6, 15), то јест лице му беше озарено благодатном светлошћу као негда Мојсеју, кад је с Богом говорио. И отвори Стефан уста своја и изређа многа доброчинства и чудеса Божја, која Бог учини у прошлости народу израиљском као и многе злочине и противљење Богу од стране тога народа. Нарочито их изобличи за убиство Христа Господа назвавши их “издајницима и крвницима” (Дап 7, 12). И док они шкргутаху зубима, Стефан погледа и виде небо отворено и славу Божју. И то што виде, он објави Јеврејима: “Ево видим небеса отворена и Сина Човечјега гдје стоји с десне стране Бога” (Дап 7, 56). Тада га пакосници изведоше ван града и убише камењем. Међу мучитељима његовим беше и његов сродник Савле, доцније апостол Павле. У то време стајаше у даљини на неком камену Пресвета Богородица са светим Јованом Богословом и гледаше мучеништво овога првог мученика за истину Сина њеног и Бога, молећи се Богу за Стефана. То се десило на годину дана после силаска Духа Светога на апостоле. Тело светог Стефана тајно узе и сахрани на своме имању Гамалил, кнез јеврејски и потајни хришћанин. Тако славно сконча овај првенац међу мученицима хришћанским и пресели се у Царство Христа Бога.

Тропар (глас 4):Подвигом добрим подвизалсја јеси первомучениче Христов и апостоле, и мучитељ обличил јеси нечастије; каменијем бо побијен от рук безаконих, вјенец от јеже свише десници пријал јеси, и к’ Богу взивал јеси вопија: Господи, не постави им грјехе сего.

Преподобни мученик Теодор и Теофан НачертаниРођена браћа, родом из Палестине, врло образовани у светској мудрости и у мудрости духовној. Монаси у обитељи Светог Саве Освећеног, потом и презвитери. Страдаше љуто за иконе у време три цара: Лава Јерменина, Михаила Валвоса и Теофила. Безумни Теофил својим рукама их туче, и нареди, те им се гвожђем нацрташе по лицу подсмешљиви стихови, због чега су и прозвати Начертани. Бачени у тамницу у граду Апамији Витинијској. Теодор ту сконча од мука и рана. Теофан ослобођен у време Теодора и Михаила, и постављен од патријарха Методија за митрополита никејског. Свети Теодор сконча 833. године. Ова дивна браћа пострадаше за Христа, и примише дивну награду од Христа у бесмртном царству светлости.

Ha Стефана Духом обасјана
Навалише Јевреји крвници.
Крвав Стефан на колена клече
И повика к небу иза гласа:
— O Господе, што c Крста опрости
Грех највећи што земљу потресе,
Грех највећи што га небо виде,
Што опрости Својим крвницима,
Сад и мојим опрости, Преблаги!
Шта је овај злочин спрам онога!
И ја шта сам спрам Господа мога!
To изрече, дух Богу предаде.
Гневни старци, грдне плашљивице,
Кад убише, тад се разбегоше.
Тад ангели c неба се слетеше
Око тела првомученика,
У хору му песму отпојаше,
Рајску душу у рaj узнесоше.

РАСУЂИВАЊЕ

Прича o божанском Младенцу Христу. Оба велика пророка, Исаија и Јеремија, прорекли су, да ће Господ доћи у Мисир, и да ће се од присуства Његова потрести храмови идолски и идоли разорити. Исаија је писао: гле Господ ће доћи у Мисир и затршће се идоли Мисирски од лица Његова (Иса. 19, 1; Јер. 43, 12). Када божански бегунци стигоше у град Ермопољ (Каиро), и тамо се приближише неком храму идолском, наједанпут сви идоли у том храму падоше и разбише сe. O томе пише и св. Паладије (у Лавсаику): „Видесмо”, вели, „тамо храм идолски, у коме од приласка Спаситељева падоше сви истукани (идоли) на земљу.” У некоме месту, званом Сирен, беше 365 идола. Када пресвета Дева ступи у тај храм c божанским Младенцем на рукама, сви ти идоли попадаше и разбише се. Исто тако попадаше идоли свуда по целом Мисиру. Св. пророк Јеремија бавећи се у старости својој у Мисиру, прорекао је жречевима мисирским, да he сви идоли попадати и сви рукотворени ликови сокрушити се у оно време када у Мисир дође Дева Мајка c Младенцем, рођеним у јаслама. Ово пророчанство запамтили су жречеви добро, и сходно њему изображавали су на храмовима својим Деву како почива на постељи, и до ње у јаслима Младенца њеног, у пелене повијеног. И клања.ти су се томе изображењу. Цар Птоломеј питао је жречеве, шта означава то изображење, a они су му одговарали, да је то испуњење те таше. И та је тајна ваистину се и испунила и не само Мисиру него и васцелом свету објавила.

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавм мудрост Пресвете Деве Марије и то:
1. како она мудро разговараше c ангелом Божјим (Лк. 1, 28-38),
2. како она размишљаше o свему што се зби o рођењу Господа Исуса и o свему што се рече o Њему, и све то слагаше у срцу своме.
3. како она у Кани мудро рече слугама, да чине све оно што им Он рече.

БЕСЕДА

о Пресветој Деви Богородици

Велича душа моја Господа (Лк. 1, 46)

Ми имамо, браћо, свега неколико речи записаних у Јеванђељу, што их је изрекла Пресвета Богородица. Све те њене речи односе се на величање Бога. Она је била ћутљива према људима, али је душа њена непрестано разговарала с Богом. Сваког дана и часа она је налазила нови разлог и провод да велича Бога. Кад би се могла знати и записати сва њена величања Бога кроз цели јој живот, о колико би то великих књига изнело! Но и по оном једном величању, које је она исказала пред својом рођаком Јелисаветом, мајком великог пророка и Прретече Јована, може сваки хришћанин ценити, какав је мирисни и богоугодни цвет била душа њена пресвета. То је само један дивни псалам душе Богородичине, који је дошао до нас кроз Јеванђеље. Но такви псалми били су многобројни и многобројни у току живота Преблагословене. И пре него што је чула Јеванђеље из уста Сина свога, она је знала јеванђелски Богу говорити и Бога славити. То јој је знање долазило од Духа Светог Божјег, чија се благодат непрестано улевала у њу као бистра вода у чисти сасуд. Величала је Бога псалмима душе своје кроз цели живот свој, зато и њу Бог возвеличи изнад херувима и серафима. И нас, малене и грешне, возвеличаће исти Господ који је и њу возвеличао, у царству Своме, ако се и ми потрудимо, да ово кратко време живота нашег испунимо величањем Бога делима, речима, мислима и молитвама.

О Пресвета, Пречиста и Преблагословена Богородице, закрили нас молитвама Твојим. Теби и Сину Твом и Господу нашем слава и хвала вавек. Амин.

/

Дан Нови Стари Празник
понедељак 1. јануар (19.дец) Свети мученик Бонифације пост
уторак 2. јануар (20.дец) Св. Игњатије Богоносац; Св. Данило, Други Арх. српски
(Претпразанство Рождества)
пост
среда 3. јануар (21.дец) Света мученица Јулијана и свети Петар Кијевски пост
четвртак 4. јануар (22.дец) Света великомученица Анастасија пост
петак 5. јануар (23.дец) Светих 10 мученика Критских; преподобни Наум ОхридскиТуциндан пост
субота 6. јануар (24.дец) Света мученица Евгенија – Бадњи дан пост
недеља 7. јануар (25.дец) +++ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – БОЖИЋ
понедељак 8. јануар (26.дец) +++ САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
уторак 9. јануар (27.дец) +++ СВЕТИ ПРВОМУЧЕНИК И АРХИЂАКОН СТЕФАН
среда 10. јануар (28.дец) Светих 20.000 мученика Никомидијских
четвртак 11. јануар (29.дец) Светих 14.000 младенаца Витлејемских
петак 12. јануар (30.дец) Света мученица Анисија и преподобна Теодора
субота 13. јануар (31.дец) Преподобна Меланија; св. Доситеј Загребачки Исповед.
(Оданије Рождества)
недеља 14. јануар (1.јан) +++ ОБРЕЗАЊЕ ГОСПОДЊЕ; СВ. ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ (НОВА ГОДИНА)
понедељак 15. јануар (2.јан) Преп. Серафим Саровски; свети Силвестар (Претпразанство Богојављења)
уторак 16. јануар (3.јан) Свети пророк Малахија и свети мученик Гордије
среда 17. јануар (4.јан) Сабор 70 светих апостола; свети Јевстатије српски
четвртак 18. јануар (5.јан) Свети Теопемпт и Теона – Крстовдан пост
петак 19. јануар (6.јан) +++ БОГОЈАВЉЕЊЕ пост
субота 20. јануар (7.јан) +++ САБОР СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА – ЈОВАЊДАН
недеља 21. јануар (8.јан) Св. муч. Јулијан и Василиса; пр. Георгије Хозевит; св. Григорије Охридски
понедељак 22. јануар (9.јан) Свети мученик Полиевкт; свети Филип Московски
уторак 23. јануар (10.јан) Свети Григорије Ниски и преподобни Дометијан Митилински
среда 24. јануар (11.јан) Преподобни Теодосије Велики и преподобни Михаило пост
четвртак 25. јануар (12.јан) Света мученица Татијана; икона Млекопитатељица
петак 26. јануар (13.јан) Свети мученици Ермило и Стратоник (Оданије Богојављења) пост
субота 27. јануар (14.јан) +++ СВЕТИ САВА – ПРВИ АРХИЕПИСКОП СРПСКИ
недеља 28. јануар (15.јан) Преподобни Павле; преподобни Гаврило Лесновски
понедељак 29. јануар (16.јан) Часне вериге Апостола Петра; преподобни Ромило Раванички
уторак 30. јануар (17.јан) Преподобни Антоније Велики
среда 31. јануар (18.јан) Свети Атанасије Велики; свети Максим Архиепископ српски

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...