Home / Drugi pišu / Sloga osniva sindikat u knjaževačkom Falk Ist-u

Sloga osniva sindikat u knjaževačkom Falk Ist-u

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pokrenuli su proceduru osnivanja sindikata u kompaniji „Falc East“ u Knjaževcu, italijanskoj kompaniji za proizvodnju obuće i repromaterijala, čiji su radnici nedavno organizovali spontanu obustavu rada u krugu fabrike, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

”Veći broj zaposlenih u toj fabrici, nezadovoljni odlukom uprave o smanjenju plata ispod minimalca i mogućnošću da se sindikalno organizuju obratili su se Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“ za zahtevom da se osnuje sindikat.

Zbog toga se ”Sloga” pisanim putem odmah obratila poslovodstvu te kompanije sa zahtevom za prijem njenog rukovodstva i sastanak na kome bi se osim informativnog karaktera započete procedure osnivanja sindikata, u duhu socijalnog partnerstva i kroz obostrano uvažavanje i dijalog, predupredili i svi mogući jednostrani i neodmereni potezi, budući da se radnicima preti otkazom zbog iskazanog nezadovoljstva kroz spontanu obustavu rada.

Iskreno se nadamo da će ta italijanska kompanija prihvatiti poziv za socijalni dijalog i partnerstvo na relaciji kompanija – zaposleni – sindikat, u skladu sa propisanim domaćim i evropskim radnim zakonodavstvom, te u skladu s tim očekujemo i njihov odgovor, o čemu će, kao i o narednim potezima Sindikata „Sloga“ javnost biti blagovremeno obaveštena i informisana,” navodi se u saopštenju Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.
Povodom obustave rada u kompaniji “Falc east”, oglasilo se i rukovodstvo opštine Knjaževac.

Lokalna samouprava nudi svoju pomoć, u svojstvu posrednika u razgovorima izmedju radnika i rukovodstva, a sve u cilju iznalaženja najboljeg rešenja i za zaposlene i za kompaniju “Falc east”, navodi se na fejsbuk stranici FKMS Radio Knjaževca.

 

Овлашћени заступници Удружених синдиката Србије “Слога” којима је легитимитет у виду потписаних приступница само у току данашњег дана дало више од 600 радника Италијанског „Фалк иста“, данас разговарају са руководством те фабрике не би ли се дошло до решења.

Након јутрошње протестне шетње више од 1500 људи Књажевцом, пословодство Италијанске фабрике обуће ”Фалк ист” је представнике радника позвало на преговоре.

У Књажевац је ради директне подршке радницима и њиховом овлашћеном представнику синдиката Владимиру Драгићевићу дошао и регионални овлашећни повереник “Слоге” и члан Главног одбора, Братислав Бата Илић .

Како сазнајемо, први састанак је одржан у 10 часова, док се са другог који је још увек у току очекују даљи потези, односно – хоће ли се радници вратити у производне хале или ће и сутра наставити са штрајком?

Штрајкачи, којима су се придружили и многобројни грађани, чекају резултате преговора испред фабрике. Очекује се и извештај надлежне Инспекције рада из Ниша.

Подсећања ради, више од 700 запослених крајем прошле недеље спонтано је ступило у обуставу рада, негодујући што су им смањене плате за 5.000 динара и више, чиме су многима зараде пале испод законског минимума, такозваног минималца.

Удружени синдикати Србије „Слога“ су на позив већег броја радника покренули процедуру оснивања синдиката у тој компанији, а од стране руководства је затражен и што хитнији пријем са њиховим послеводством  на коме би се осим информативног карактера започете процедуре оснивања синдиката, предупредили и сви могући једнострани и неодмерени потези, будући да се радницима од суботе прети отказом због исказаног незадовољства кроз спонтану обуставу рада.

Оно што је сада веома евидентно и видљиво  је да међу штрајкачима влада велико јединство и решеност да се истраје у својим оправданим захтевима.

О свим наредим корацима и потезима јавност ће бити благовремено обавештена…

Информативна служба

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

Izvor www.sloga.org.rsLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

U KNJAŽEVCU JOŠ 35 OBOLELIH OD KOVIDA -19

U utorak, 23.02.2021. godine u referentnu laboratoriju upućena su 22 PCR testa ...